-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liekninamosios vonios – malonu ir naudinga

Liekninamoji vonia – anaiptol ne fantastika. Tinkamai parinkti žolelių priedai ir nuovirai gerina kraujotaką ir medžiagų apykaitą, skatina prakaitavimą ir toksinų šalinimą iš organizmo.
Vonioje
Vonioje / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Vonia

Be to, kai kurios vaistažolės aktyvina riebalų ląstelių skaidymą, taip paspartindamos lieknėjimą ir kovodamos su vienu iš didžiausių gražaus kūno priešų – celiulitu. Vaistažolių vonia taip pat padeda išsaugoti odos stangrumą, o tai ypač svarbu lieknėjantiems žmonėms. Po tokių vonių oda lengviau prisitaiko prie pamažu kintančios kūno formos, greičiau susitraukia neprarasdama elastingumo. Ir nors vien vonios, norint sulieknėti, neužtenka, ji yra viena maloniausių lieknėjimo priemonių.

Liekninamųjų vonių procedūros rekomenduojamos ne kasdien, o kas 2–3 dienas, derinant su viso kūno ir ypač probleminių vietų masažu.

 

• Beržų vonia

Ši vonia gerina kraujotaką kapiliaruose, normalizuoja skysčių ir druskų apykaitą, padeda skaidyti riebalus. Plikymui naudojami jaunučiai beržų ūgliai, lapai, pumpurai ir sula.

600 g beržų mišinio užvirinama 3 l vandens, nukeliama nuo ugnies, perkošiama ir supilama į vonią.

 

• Vonia su raudonėliais

Raudonėliai plačiai naudojami gydomosioms vonioms. Šie augalai išskiria medžiagų, puikiai tinkančių norintiems sulieknėti žmonėms. Vonios su raudonėliais spartina kraujotaką, prakaitavimą ir toksinų šalinimą iš organizmo.

400 g žolelių užverdama 5 l vandens, 15 min. leidžiama  nusistovėti, perkošiama ir supilama į vonią. Rekomenduojamas 15 dienų šių žolių vonių kursas.

 

•  Liepų vonia

Liepos skatina skirtis prakaitą, todėl liepžiedžiai – nepakeičiamas priedas liekninamosioms vonioms. Liepų vonia padeda iš organizmo pasišalinti druskoms, riebalams, gleivėms. Geriausia tokia vonia lepintis prieš naktį ne ilgiau kaip 15 minučių.

300 g džiovintų liepų pumpurų, lapų, liepžiedžių, žievės, sėklų užpilama 5 l vandens, užvirinama,15 min. leidžiama nusistovėti, perkošiama ir supilama į vonią.

 

• Dilgėlių vonia

Ji paruošiama taip, kaip ir liepų vonia. Dilgėlės – vitaminų ir mikroelementų lobynas. Jos ne tik gerina kraujotaką, gydo odos sudirgimus, bet ir papildo odą naudingomis medžiagomis.

 

• Aviečių lapų vonia

Aviečių lapų vonia skatina prakaitavimą, o su prakaitu iš organizmo šalinami teršalai, druskos, lengviau atsipalaiduoja riebalų ląstelės. Dar geriau, jei į vonią įpilsite aviečių lapų ir liepų nuoviro kokteilį (aviečių lapų imkite ketvirtadaliu daugiau). 

300 g sumaišytų žolelių užvirinama 5 l vandens, palaikoma 15–20 min., kol nusistovi, tada nukošiama ir supilama į vonią.

Tokioje vonioje rekomenduojama maudytis 15–20 min., paskui kurį laiką reikia pagulėti lovoje šiltai užsiklojus.

 

• Gysločių vonia

Gysločiai valo kraują, turi antimikrobinių savybių, skatina riebalinių ir prakaito liaukų veiklą. Vonia su šių žolių nuoviru padeda iš organizmo pašalinti kenksmingas medžiagas, kurios nugula kraujagyslių sieneles, nusėda ant įvairių organizmo audinių.

300 g džiovintų gysločių užplikoma 6 l verdančio vandens, 15 min. paliekama nusistovėti, perkošiama ir pilama į vonią.

 

• Šalpusnių ir medetkų vonia

Viena unikaliausių šalpusnių savybių – gebėjimas stimuliuoti įvairių liaukų sekreciją. Medetkos taip pat turi apsčiai gydomųjų savybių, leidžiančių jas vadinti universaliu vaistu nuo įvairių negalavimų.

Ši vonia ruošiama taip: 200 g  šalpusnių žiedų ir lapų (arba tiek pat medetkų žiedų) užpilama 3 l verdančio vandens ir 15 min. pavirinama. Tada dar 15 min. leidžiama nusistovėti, perkošiama ir supilama į vonią. Tokioje vonioje galima gulėti ne ilgiau kaip 30 min., paskui – valanda poilsio po šilta antklode.

 

• Kiaulpienių vonia

Kiaulpienės seniai garsėja savo gydomosiomis galiomis. Jų žieduose esama medžiagų, kurios gerina riebalinių liaukų veiklą, taigi kartu ir spartina kenksmingų medžiagų šalinimą.

300 g kiaulpienių žiedų užplikoma 5 l verdančio vandens, 15 min. leidžiama nusistovėti, gautas nuoviras supilamas į vonią.

 

• Atpalaiduojamoji vonia

Lieknėjant daugeliui žmonių sunkiai pavyksta išvengti streso: griežtas mitybos režimas, varginančios treniruotės alina ir fiziškai, ir dvasiškai. Užklupus tokiems sunkumams, rekomenduojama paprasta atpalaiduojamoji vonia: 8 pakeliai mėtų arbatos ir stiklinė jūros druskos.

Mentolis aktyvina kraujotaką, atpalaiduoja raumenis, o jūros druska šalina raumenų įtampą, gerina kraujotaką.

 

Vaistažolių ištraukos – gydomosioms vonioms

Hipokratas svarbiausia gydomąja priemone laikė vaistažolių vonias. Vienai tokiai voniai paruošti suaugusiam žmogui reikia apie 500 g augalinės žaliavos, vaikui – apie 150 g vaistažolių. Vonioms galima naudoti visas arbatoms ruošti netinkamas augalinės žaliavos atliekas, pavyzdžiui, stiebelius. Jei norite nusiraminti, paruoškite vonią iš melisų, levandų žiedų. Tačiau tokios vonios nerekomenduojamos sergantiesiems hipotonija, apėmus melancholijai. Jei stinga energijos, 15–20 min. pagulėkite pipirmėčių žolelių vonioje. O jeigu norite sustiprinti imunitetą, geriausios – dilgėlių lapų, dirvinių asiūklių, ramunėlių, taip pat ežiuolių vonios.

 

Taip pat skaitykite:

Druskos terapija

Kuo jūros dovanos naudingos grožiui

Eteriniai aliejai. Apie jų rūšis ir naudojimo būdus

10 dėmesio vertų vaistažolių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius