-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viskas, ką reikėtų žinoti apie masažą

Dabar masažo kabinetų kone ant kiekvieno kampo. Lengva pakliūti į nekvalifikuoto masažuotojo rankas. Todėl, prieš atliekant masažo kursą, pirmiausia reikėtų įvertinti specialisto kvalifikaciją. Daugelis net nepagalvojame, kad, rodos, toks nekaltas dalykas kaip masažas gali pakenkti.
Atpalaiduojantis masažas
Atpalaiduojantis masažas

Daugelis negalavimų, tarkim, galvos ir nugaros skausmai, nemiga, nuovargis, depresija atsiranda dėl nejudraus gyvenimo būdo, streso, sutrikusios energijos, kraujotakos ar medžiagų apykaitos. Anksčiau problemų dėl judamojo aparato turėdavo tik seni žmonės, dabar – vis jaunesni. Pasak specialistų, masažas – vienas iš reabilitacijos metodų, padedančių pašalinti įvairių negalavimų priežastis ir gerai jaustis, bet jis nėra panacėja nuo visų ligų.

Specialistų teigimu, dažnai žmonės daro tą pačią klaidą: kai įsiskausta nugara ar ima kamuoti kiti negalavimai, puola mankštintis. Deja, skausmas rodo, kad jau yra rimtų pažeidimų, o netaisyklingai atliekant pratimus arba ne tuos, kurių reikia, galima smarkiai sau pakenkti.

Taigi prieš pradedant sportuoti, reikia pasikonsultuoti su gydytoju, nustatyti skausmo priežastis ir, jei galima, pradėti reabilitacijos programą. T. y. atlikti masažą, paskui – tempimo pratimus, kurie paruošia raumenis, raiščius, sausgysles aktyvesniam judėjimui. O tik tada tinka daryti raumenis stiprinančius pratimus (mankštintis su treniruokliais, praktikuoti jogą, pilatesą, plaukioti ir kt.). Jeigu užsisėdėję, ilgai nesportavę staiga imtume kilnoti sunkius svarmenis, daryti sudėtingus pratimus, užspazmuoti raumenys dar labiau įsitemptų ir mankštos poveikis būtų priešingas.

Svarbu – profilaktinis masažas

Pasak specialistų, žmonės klaidingai mano, kad masažą užtenka daryti dusyk per metus. Tai – jau pasenusi praktika. Po masažo kurso (vienam užtenka penkių, kitam reikia dešimties ar penkiolikos masažų) norint, kad savijauta ilgai išliktų gera, neatsinaujintų senos problemos, skausmai, būtina reguliariai kartą ar du per mėnesį atlikti profilaktinį masažą. Jis atpalaiduoja įtemptus raumenis, gerina kraujotaką ir medžiagų apykaitą, veikia raminamai. T. y. nereikia laukti, kol vėl įsitemps raumenys, pablogės savijauta. Patyrus stresą, po sunkaus ar įtempto darbo patartina atlikti du ar tris masažus. Tada ištisus metus jausitės žvalūs ir energingi.

Masažu galima ne tik sumažinti skausmus, pašalinti nuovargį, bet ir patobulinti kūno formas. Bet koks masažas skatina skaidytis riebalus, pasišalinti iš organizmo šlakus, jaunina, gražina odą ir pan. Esant antsvoriui, taikomas masažas nuo celiulito, taip pat limfodrenažinis ir kitoks masažas, atliekamas aparatais (vakuuminis, taurinis ir kt.). Tačiau prieš tai būtina sureguliuoti mitybą, numesti svorio, o tik tada skiriama reabilitacija.

Svarbiausia – pasirinkti sau tinkantį, profesionalų masažuotoją. Netinkamai atliekamas masažas gali paūminti esamus negalavimus, sukelti alergiją, neigiamai paveikti žmogaus bioenergetiką.

Masažų rūšys

Masažas taikomas nuo neatmenamų laikų. Daugelis masažo technikų gyvuoja daugiau kaip du tūkstančius metų.
Masažas yra skirstomas į bendrąjį, t. y. viso kūno, ir dalinį (skirtingų kūno dalių, tarkim, kojų, rankų, nugaros, veido ir kt.).
Jei dirbama pagal naujas metodikas, paprastai masažuojamas visas kūnas – toks masažas veiksmingiausias: gerina viso organizmo funkcijas, stiprina imuninę sistemą, malšina skausmą, gerina raumenų tonusą ir kraujotaką, taip pat mažina įtampą ir kt. 

Pagal tikslą masažą galima skirstyti į gydomajį, relaksacinį, sportinį, kosmetinį ir kt. Kiekvienas masažo būdas šiek tiek skiriasi poveikiu. Pagal atlikimo priemones ir būdus masažas skiriamas į keletą grupių: klasikinį, specialųjį (taškinis, segmentinis, jungiamojo audinio, manualinis, relaksacinis, sportinis, kosmetinis-higieninis) ir netradicinį (šokolado, karštųjų akmenų, japoniškąjį masažą pagal Saionji Masayuki techniką, skambančių dubenų, bambukinių lazdelių, porinį, kuris atliekamas keturiomis ar daugiau rankų, pedialinį, atliekamą pėdomis ir kt.).

  • Klasikinis – gydomasis masažas, jis tinka gydymui ir ligų profilaktikai. Malšina skausmus, uždegiminius procesus, įtampą, patinimus, greitina pažeistų audinių gijimą. Masažas atkuria pavargusius raumenis, padidina jų darbingumą, stiprina sąnarius ir sausgysles. Gydymo kursas sudaromas kiekvienam individualiai. Patartina atlikti 2 kursus po 10 seansų kasmet, po 1–2 procedūras per mėnesį.
  • Atpalaiduojamasis (relaksacinis) masažas ypač veiksmingai atpalaiduoja visą kūną, slopina įtampą, stiprina organizmo atsparumą, didina darbingumą, harmonizuoja ir stabdo senėjimą. Dažniausiai atliekamas taikant glostymo ir trynimo techniką su specialiais eteriniais aliejais.
  • Sportinio masažo tikslas – padidinti darbingumą, atpalaiduoti raumenis, pagerinti jų tonusą, raiščių, sausgyslių būklę ir kt. Masažuojamas visas kūnas, naudojami specialūs šildomieji tepalai.
  • Kosmetinio masažo tikslas – pagerinti atskirų kūno dalių kraujotaką, raumenų tonusą, kartais net pašalinti kosmetinius defektus. Šis masažas skatina audinius atsinaujinti, stiprina raumenis ir stangrina odą.
  • Chiromasažas atliekamas taikant įvairias europietiško ir rytietiško masažo sistemas, amerikietiškąją chiropraktiką. Atpalaiduoja raumenis, detoksikuoja organizmą, mažina raumenų nuovargį ir įtampą. Jis gali būti gydomasis, profilaktinis, sportinis ir estetinis. Ši masažo rūšis plačiai taikomas sergant osteochondroze, taip pat koreguojant kūno linijas (esant celiulitui, antsvoriui ir kt.).
  • Higieninis (profilaktinis) masažas taikomas visiems sveikiems žmonėms, atsižvelgiant jų amžių ir nervų sistemos jautrumą. Šis masažas gerina raumenų tonusą, didina darbingumą, atpalaiduoja įsitempusius raumenis, slopina įtampą ir kt.  
  • Japoniškasis masažas pagal Saionji Masayuki techniką – tai taškinio ir manualinio masažo derinys. Masažas atliekamas gulint ant žemės, per aprangą. Trukmė 45 min. Masažuojamas visas kūnas, dominuoja spaudimo būdas, giliai veikiami biologiškai aktyvūs taškai, atliekama sąnarių korekcija. Taikomas įvairioms ligoms gydyti, bendrai organizmo būklei gerinti.
  • Shiatsu masažas yra japoniškasis gydymo būdas, panašus į akupresūrą. Masažuojama spaudant nykščiais, delnu ir alkūnėmis (kai kada ir keliais bei pėdomis). Vyrauja spaudimo ir tempimo judesiai. Stimuliuoja endorfinų gamybą, kurie mažina skausmą, gerina nuotaiką, nervų sistemos veiklą, stiprina organizmo atsparumą, suteikia sąnariams lankstumo, greitina medžiagų apykaitą ir kt.
  • Tajų masažas atliekamas pagal tailandiečių masažo techniką lankstant ir tempiant kūną. Didina sąnarių, sausgyslių ir raumenų elastingumą, viso kūno lankstumą, harmonizuoja energijos tekėjimą.
  • Tradicinis ajurvedinis masažas yra kilęs iš Indijos. Tai – giliųjų raumenų masažas, atliekamas pirštais, delnais, krumpliais ir alkūnėmis. Šalina organizme susikaupusią neigiamą energiją, gerina nervų, kraujotakos bei raumenų sistemas, sąnarių, sausgyslių ir raiščių būklę.

P. S. Derėtų turėti galvoje, kad vien masažas sveikatos problemų neišspręs. Jei nesveikai maitinsimės ir tik sportuosime ar darysime masažą, gero rezultato nepasieksime. Vien tik sveika mityba be judėjimo, masažo taip pat padės tik trumpam. Viską reikia daryti kompleksiškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius