Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką turi žinoti naujai iškeptas tėtis

Kūdikio atėjimas į šį pasaulį – nerealus džiaugsmas visai šeimai. Kai paimate savo kūrinį ant rankų, užplūsta jausmai, kuriuos tik švelniai galime įvardinti kaip euforiją.
Tėvas su vaiku.
Tėvas su vaiku. / Fotolia nuotr.

Kaip elgtis su mažuoju stebuklu, gali pasufleruoti įvairios knygos, jau patyrę tėvystės rūpesčius artimieji ir draugai, tačiau daugelį dalykų reikia pajausti intuityviai. Ar tikrai mamą ir kūdikį sieja stipresnis ryšys? O kokias pareigas turėtų atlikti tėtis?

Stereotipų ir mitų apie tai išties nemažai. Neva mamai tenka didžiausias rūpestis, ji mažajam labiausiai reikalinga, tad tėčiui darbuotis laikas ateis kur kas vėliau.

Štai čia ir sustokite.

Tėčio ir mamos vaidmuo svarbūs vienodai

Moteris devynis mėnesius nešiojo kūdikį, jį išleido į pasaulį, o pirmuosius metus dar ir dažniausiai maitina krūtimi. Žinoma, kad tai sukuria išties glaudų ryšį, tačiau ryšio kūrime reikalinga ir tėčio iniciatyva.

Kūdikiu abudu tėvai turi rūpintis vienodai, kada mama nepervargtų bemaitindama ir besikeldama naktimis, kai mažylis irzlus. Patarimas paprastas – pasistenkite, kad jūsų antrajai pusei maudymasis duše ar vonioje netaptų panašaus lygio pramoga, kaip išėjimas į prabangų restoraną.

Taip, galbūt jūs dirbate 8 valandas perdien darbe ir grįžę norite poilsio, tačiau ar pagalvojate, ko nori jūsų šeima? Mamos darbai niekada nesibaigia, tad jūsų tikslas užtikrinti, kad moteris gautų pakankamai galimybių pailsėti.

TAIP PAT SKAITYKITE: 14 dalykų, kuriuos kiekvienas tėvas privalo pasakyti savo vaikui

Ašarose slypi daug prasmių

Verksmas gali erzinti, tačiau jame itin daug prasmių ir niekada į jį negalima numoti ranka ar galvoti, kad tai nėra svarbu. Kol mažylis nekalba, tol jis negali pasakyti, ko jam reikia, tad ašaros yra vienintelis būdas jums perduoti žinią, kad jam karšta, šalta, norisi gerti ar valgyti, o gal tiesiog prisiglausti prie mamos ir pamiegoti. Pasistenkite atpažinti jums siunčiamus signalus, kad galėtumėte identifikuoti, kaip padėti savo kūdikiui jaustis gerai.

Seksas

Kurį laiką lytiniai santykiai gali būti nustumti į šoną ir dėl to nereikia įsižeisti, kad jūsų nebemyli ar pavydėti kūdikiui mamos rodomo dėmesio. Tiesiog pirmieji metai yra kupini iššūkių, potyrių, nemigo naktų ir nuovargio. Nereikia spausti savo antrosios pusės – verčiau palaukite, kol ji pasijaus geriau. Kitu atveju verta žinoti, kad santykiai tik dar labiau paaštrės.

Laiminga mama, laimingas kūdikis ir laiminga šeima

Kuo moteris laimingesnė, tuo geriau visiems. Todėl padėkite ir pasistenkite ją suprasti, o ne smerkite ar piktinkitės jos elgesiu. Šiuolaikinės šeimos su mažyliais jau nuo pirmų dienų keliauja, visur juos vedasi kartu (tačiau čia, žinoma, reikalingas sveikas požiūris), todėl nesitikėkite sėdėti tik namuose.

Viskas paprasta – jeigu gyvenote aktyvų gyvenimą iki gimstant kūdikiui ir jam priimtina ir malonu dalyvauti tokiu pačiu tempu, tuomet viskas puiku. Reikia suprasti ir moterį – sėdėjimas namuose atbukina, todėl dalyvavimas įvairiose veiklose ir jų derinimas su vaiko priežiūra gali tik pagerinti visos šeimos santykius.

Močiutės ir seneliai neturėtų įsijausti

Būna močiučių ir senelių, kuriems stogas pačiuožia dėl anūko ar anūkės gimimo. Jie neišeina iš jūsų namų ir užverčia kalnais patarimų, kurie glumina ir erzina. „O tu gal geriau daryk taip, nes ir aš taip dariau/nešiojau/maitinau...“ Taigi, verčiau aiškiai išsakykite, ar jums reikia pagalbos, ar su mažuoju norite apsiprasti ramiai ir be streso, nuolat girdėdami aiškinimus, ką darote ne taip.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pamokos, kurias tėvas privalo duoti sūnui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius