-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip sukurti saugią virtuvės zoną mažiesiems kulinarams?

Daugiausia nelaimingų atsitikimų namuose, kuomet nukenčia vaikai, įvyksta virtuvėje. Paprastai joje sukamės ne tik mes, bet ir vaikai: smalsus pypliukas ieško „lobio“ spintelėse, trimetis noriai padeda maišyti blynų tešlą ar pradinukas gamina picą pietums. „Apie saugumą virtuvėje vaikui reikia priminti nuolat. Tik nevertėtų to daryti bauginant, nes vaikas pradės nepasitikėti, bijoti, ir galiausiai praras norą gaminti ir džiaugtis šiuo procesu. Apie rimtesnius pavojus geriausia kalbėtis ramiai ir įvertinus atžalos amžių“, – sako Lietuvos vaikų ir jaunimo centro skanios studijos „Jaunasis kulinaras" vadovė Žydrūnė Markevičiūtė.
Mergaitė virtuvėje
Mergaitė virtuvėje / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Vaikai Virtuvė

Mažojo tyrinėtojo saugumas

Kuomet mažylis pradeda žengti pirmuosius žingsnius ir tyrinėti pasaulį, jam nebelieka jokių kliūčių prieiti, nustverti, pasukti, išimti. Pypliukams dažniausiai rūpi iškraustyti apatinių virtuvės spintelių bei stalčių turinį. Juose nesunku surasti aštrių peilių, dūžtančių indų ar netgi pavojingų chemikalų bei tirpalų kaip actas, todėl pavojingus daiktus svarbu laikyti nepasiekiamose vietose. Pirštukams pavojingi greitai ir lengvai užsidarantys stalčiai.  Juos rekomenduojama rakinti  specialiais užraktais. 

Ištroškęs vaikas gali pats siekti stiklinės ar puodelio sulčių. Pasirūpinkite spalvotais plastmasiniais indeliais, kurie išsprūdus iš rankyčių nesudužtų.

Dažniausia trauma virtuvėje – nudegimas

Virtuvė – tai vieta, kur mažylis gali nesunkiai nudegti ar apsiplikyti. Virdulį ir karštus puodelius būtina laikyti kuo toliau nuo spintelių kraštų. Puodų ar keptuvių rankenas rekomenduojama nusukti į sieną.

Nemažiau svarbu atkreipti dėmesį renkantis buitinę įrangą. Bene didžiausias pavojus mažiesiems nenuoramoms - nudegti delniukus prie karštos orkaitės. Juk apšviestas maistas vilioja mažylį prieiti. Paprastai patariama įsigyti specialią apsauginę užtvarą, tačiau tai sukelia daug nepatogumų aplink viryklę besisukiojančiai mamai. „Jeigu šeima ieško ne tik funkcionalaus, bet ir saugaus jų atžalai sprendimo, rekomenduojama rinktis orkaitę su trimis-keturiais stiklais. Tokios orkaitės išorinis stiklas, įkaitus net iki 300 laipsnių temperatūrai, išlieka šaltas ir nepavojingas. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, ar naujajame pirkinyje yra specialūs užraktai, neleidžiantys atidaryti durelių ar įjungti orkaitės“, – sako parduotuvės „Technorama“ buitinės technikos prekių grupės vadovė Daiva Paulauskienė. Nudegimo riziką sukelia ir mikrobangų krosnelė: vaikai neretai apsidegina pirštukus dėl karštų indų ar išimdami karštą sriubą, ją užsiverčia ant savęs. Mikrobangų krosnelę patariama laikyti vaikams lengvai pasiekiamoje vietoje, žinoma, prieš tai išmokius juos teisingai šia įranga naudotis.

Draugiška virtuvė mažajam šefui

„Vaikai įsitraukia į maisto gaminimo procesą nuo mažų dienų – smėlio dėžėje kepami pyragai, prie stalo sodinamos lėlės ir meškiukai. Vėliau pypliukus sužavi galimybė prisidėti prie tikrų procesų, vykstančių virtuvėje, nes tai kažkas naujo ir neatrasto“, – pasakoja Ž. Markevičiūtė. Specialistai teigia, kad maisto ruošimas  formuoja pirmuosius savarankiškumo įgūdžius. 8 metų vaikas nesunkiai supjausto salotas ar net iškepa kiaušinienę.

Vaikai labai greitai perpranta technologijas, tačiau, prieš leidžiant vieniems karaliauti virtuvėje, būtina įsitikinti buitinės technikos saugumu bei naudojimosi paprastumu. Pasak „Technoramos” specialistės D. Paulauskienės, saugiausia ir patogiausia vaikams yra indukcinė kaitlentė, kuri reaguoja tik į puodo dugną. Taigi nėra jokios galimybės, kad pridėjęs ranką mažametis nusidegins. Pasitaiko atvejų, kad puodas išbėga, arba vaikas užmiršta bešylantį sriubos puodą. Tokiais atvejais kaitlentė  išsijungia. Be abejo, pats patogiausias būdas pasišildyti maistą – mikrobangų krosnelė. Dažnai tėvai nerimauja dėl jos skeidžiamos spinduliuotės, tačiau specialistai tikina, kad nauji prietaisai turi apsaugas.

Nepamirškite pasirūpinti ir specialia kėdute ar laipteliais, kad norėdamas pasiekti maisto produktus ar indus iš viršutinių lentynų, mažylis nenukristų.

Ir dar kai kas....

Maisto gaminimas kartu su vaikais – puikus būdas pabūti visiems kartu, ypač kai už lango dargana ir šaltis. „Valgančiųjų ištartas geras žodis, apie skaniai iškeptus blynus ar suteptą sumuštinį, vaikui - geriausia dovana. Tėvai privalo paragauti vaiko pagaminto patiekalo, net jeigu jis šiek tiek pridegęs ar kreivas šleivas – vaikas stengėsi jums gamindamas. Visi nori būti pagirti“, – sako Ž. Markevičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius