Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

12 mažų gudrybių virtuvėje, kurios taupo pinigus ir laiką

Greiči­au­siai dauge­lis pri­tars – visi keliai veda į vir­tuvę. Čia gam­i­nami gardži­ausi patiekalai šeimos šven­tėms, čia netyla pokalbiai prie kvapnaus naminio pyrago, čia mėgsta pasilepinti visi šeimos nariai.
Virtuvės interjeras
Virtuvės interjeras / „Shutterstock“ nuotr.

Maisto gamin­i­mas yra išties puikus užsiėmi­mas, tačiau augančios sąskaitos už elek­tros energiją ir dujas dži­ug­ina nedaugelį. Šiandien kviečiame susipažinti su 12 gudrybių, kurios padės taupyti savo laiką, pinigus ir gamtą.

1. Maistą virkite uždeng­tame puode. Taip sutaupysite apie 40 proc. energi­jos. Kas­dien verdant maistą uždeng­tame puode, per mėnesį galima sutaupyti 8,4 Lt, o per metus – 100,8 Lt.

2. Vienu metu gaminkite didesnį kiekį maisto. Taip taupysite ir savo laiką, ir sunau­do­jamą energiją (dujos, elek­tra). Paruoš­tus pus­gaminius užšaldykite šaldymo kameroje.

3. Van­denį sri­ubai užvirinkite elek­trini­ame vir­du­lyje, ne puode. Tai sumažins energi­jos sąnau­das ir gerokai pagre­itina maisto gaminimą.

4. Avižas, grik­ius, kitas kruopas prieš ver­dant brinkykite šaltame van­denyje, o tik po to virkite.

5. Virkite, kaip gal­ima, mažes­ni­ame van­dens kiekyje. Dides­niam van­dens kiek­iui užvirti reikia dau­giau energi­jos, be to, dideliame van­dens kiekyje vit­a­m­inų lieka mažiau.

6. Viryklę išjunkite penkiomis min­utėmis anksčiau. Ver­dant sri­ubas, košes ar makaronus, kait­lentę išjunkite anksčiau, o likusį laiką skirkite brinkimui. Brinkin­dami košes/sriubas sutaupysite apie 5 Lt/mėn. Orkaitę taip pat išjunkite 5–10 min. iki maisto ruošimo pabai­gos, nes ji dar ilgai išliks karšta. Taip per mėnesį galima sutaupyti iki 6 Lt, o per metus – 60 Lt

7. Maistą pjaustykite mažes­ni­ais kube­li­ais – taip sumažinsite maisto gamin­imo laiką.

8. Iš anksto įkaitinkite orkaitę, tik jei to reikalauja recep­tas. Kepant maistą orkaitėje, nus­tatykite reiki­amą, bet ne aukštesnę temperatūrą.

9. Įkai­tusią orkaitę atidarykite tik tuomet, kai tai yra būtina. Daž­nai ati­darant praran­dama 20 proc. šilu­mos, o tai nulems kepimo laiką ir didesnes energi­jos sąnaudas.

10. Šaldiklį ati­tir­pinkite reg­u­liariai. Kuo dau­giau ledo, tuo didesnės energi­jos sąnau­dos. Susi­dar­ius 3 mm sto­rio šerkšnui, elek­tros energi­jos suvar­to­ji­mas padidėja iki 30 proc. Tvarkingas šaldy­tu­vas sutaupys 0,17 Lt/dieną (5 Lt/mėn). Nus­tatykite min­i­malią šaldymo tem­per­atūrą, jos visiškai užtenka maistą išlaikyti šviežią ir skanų.

11. Nevarstykite šaldy­tuvo be reikalo. Į šaldy­tuvą dėkite tik šaltus pro­duk­tus. Atšildykite sušalu­sius pro­duk­tus šaldy­tuve, o ne mikrobangų kros­nelėje. Šaldy­tuvo nes­tatykite šalia šildomųjų pri­etaisų, tokių, kaip orkaitė ar radiatorius.

12. Indaplovėje indus plaukite žemesnėje temperatūroje, nes apie 80 proc. energi­jos suvar­to­jama vien van­de­niui pašildyti. Kas­dien plau­dami indus ne 65 °C, o 30 °C tem­peratūroje per parą sutaupysite 0,32 Lt, o per metus – iki 100 Lt.

SVARBU: įpro­tis nenau­do­ja­mus elek­tros pri­etaisus išjungti iš tin­klo padės sutaupyti dar daugiau.

www.ekorekomendacijos.lt
www.ekorekomendacijos.lt

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius