1. Pirmiausia paruoškite padažą – pastovėjęs bent pusvalandį jis bus ir gardesnis, ir kvapesnis.
2. Padažui skirtus apelsinus ir citriną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nutarkuokite žieveles, iš apelsinų išspauskite sultis.
3. Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite cukrų, nutarkuotas žieveles, kiek pakaitinkite. Nukėlusi nuo ugnies, supilkite alkoholinius gėrimus ir palikite pastovėti – kaip jau minėjome, padažas įgaus fantastišką aromatą.
4. Paruoškite tešlą: į dubenį suberkite persijotus kvietinius miltus, druską, sukrėskite išplaktus kiaušinius ir įpilkite truputį pieno.
5. Kiek pamaišiusios tešlą, supilkite likusį pieną ir lydytą sviestą. Išplakite viską iki vientisos masės ir bent pusvalandį palikite pastovėti, kad išbrinktų.
6. Nedidelėje keptuvėje iškepkite blynelius ir padėkite šiltai.
7. Paruoštą padažą pakaitinkite, į jį sudėkite į keturias dalis perlenktus blynelius.
1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, įmaišykite jogurtą, sodą, vanilinį cukrų ir ištirpintą atvėsusį sviestą.
2. Tuomet sudėkite miltus, sutrintus bananus ir viską gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.
3. Kepkite įkaitintoje keptuvėje. Galima patiekti su grietinėle, uogiene ar kitu mėgiamu padažu. Skanaus :)
Recepto autorė Viktorija Juciūtė
1. Avižinius dribsnius užpilkite stikline šilto vandens ir palikite išbrinkti 2–3 val.
2. Uogas užpilkite cukrumi ir palaikykite 1–2 val.
3. Į išbrinkusius dribsnius įmuškite kiaušinį, suberikite miltus, druską bei uogas ir viską gerai išmaišykite.
4. Blynelius kepkite įkaitintame aliejuje ir jiems iškepus pabarstykite tarkuotu šokoladu ir cukrumi.
Recepto autorė Jolanta Sutkuvienė
1. Sumaišykite miltus, cukrų, druską ir sodą.
2. Kitame inde išplakite jogurtą su kiaušiniais.
3. Palaipsniui maišydama supilkite miltų mišinį. Gerai išmaišiusi, palikite 10-15 minučių pastovėti.
4. Įpilkite tirpintą sviestą, išmaišykite.
5. Dėkite po šaukštą į įkaitintą keptuvę ir kepkite. Kai pasirodys burbuliukai, gražiai mentele apverskite ir dar minutę pakepkite. Kepkite ant labai nedidelės ugnies.
1. Iš nurodytų produktų užmaišykite tešlą ir palikite pusvalandį. Puode ant mažos ugnies pagardams cukrų kaitinkite tol, kol parus. Suberkite riešutus ir išmaišykite. Masę sudėkite ant kepimo popieriaus, atvėsinkite ir sukapokite.
2. Obuolius nulupkite, skersai supjaustykite maždaug 3 mm storio griežinėliais, pašalinkite sėklalizdžius ir apšlakstykite citrinų sultimis.
3. Aliejumi pašlakstykite 26 cm skersmens keptuvę ir įkaitinkite. Samčiu įpilkite tešlos, paskirstykite per visą plotį, viduryje įdėkite griežinėlį obuolio. Kai blynas iš apačios paruduos, atsargiai apverskite ir iškepkite kitą pusę. Taip iškepkite visus blynus ir laikykite 80 laipsnių orkaitėje, kad neatauštų. Patiekite apibarstytus karameliniais riešutais.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
- Dubenyje sumaišykite visus tešlos produktus ir iškepkite blynelius.
- Keptuvėje ant nedidelės ugnies išlydykite sviestą, suberkite cukrų ir maišydami kaitinkite, kol cukrus ištirps ir pradės karamelizuotis. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Suberkite į keptuvę ir kepkite apie 2 minutes. Įberkite cinamono, supilkite apelsinų sultis ir maišydami kaitinkite, kol obuolių padažas sutirštės. Dėkite šaukštą įdaro ant blynelio krašto ir užlenkite. Tiekite su plakta grietinėle.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Kiaušinį išplakite, įpilkite vandenį ir dar paplakite. Suberkite pamažu miltus ir gerai išmaišykite, kad masė būtų vientisa. Į elektrinį plaktuvą sumeskite gabalėliais sulaužytus bananus, suberkite kokosus ir supilkite pasukas ar jogurtą ir tešlą. Plakite, kol gausite vienalytę masę. Blyno tešla turi būti grietinėlės konsistencijos. Jei ji per tiršta, įpilkite dar šiek tiek pasukų ar jogurto, jei per skysta – įverkite miltų arba kokoso drožlių.
- Įkaitinkite keptuvę, ištepkite ją apiejumi ir kepkite per visa keptuvę neplonus blynus.
- Maskarponę ir jogurtą išmaišykite su cukrumi ir tarkuotomis citrinos žievelėmis. Išplakite grietinėlę iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į maskarponės masę.
- Blynus atvėsinkite. Vieną blyną dėkite į lėkštę ir tepkite maskarponės kremo sluoksniu, užberkite ant viršaus sujelę pasirinktų uogų. Taip susluoksniuokite vienas ant kito visus turimus blynus. Ant viršaus tepkite maskarponės sluoksnį ir papuoškite uogomis.
- Padėkite bent valandai į šaldytuvą, kad susigulėtų. Ir jau tada mėgaukitės!
P. S. Iš recepte nurodytų produktų iškepsite maždaug keturis blynus per visą keptuvę. Jei norite daugiau blynų, produktų kiekį padauginkite.
Dar kelios desertų su uogomis idėjos:
Mariaus Žičiaus nuotr. / Pica su uogomis |
Mariaus Žičiaus nuotr. / Medaus ir uogų ledai |
Mariaus Žičiaus nuotr. / Baltymų pyragaičiai |
4. Baltymų pyragaičiai su plakta grietinėle ir uogomis
Mariaus Žičiaus nuotr. / Javainių ir uogų tortas |
Mariaus Žičiaus nuotr. / Varškės desertas su uogomis |
6. Varškės desertas su uogomis
Mariaus Žičiaus nuotr. / Nekeptas sausainių tortas su chalva |
7. Nekeptas sausainių tortas su chalva
P. S. Šiuose receptuose norodytas uogas drąsiai galite keisti kitomis.
- Kiaušinį įmuškite į dubenį. Supilkite kefyrą, viską gerai suplakite.
- Sukrėskite kreminę varškę, suberkite maltą vanilę, pagal skonį įberkite cukraus, druskos. Masę gerai ištrinkite mediniu šaukštu.
- Maišydami po šaukštą berkite miltus, išsukite tirštą tešlą. Jeigu ji skystoka, įpilkite dar šiek tiek kefyro.
- Pasirinktą kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Iš varškės masės joje suformuokite apvalius blynus.
- Šaukite į iki180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite, kol viršus gražiai apskrus.
- Ištraukę skardą iš orkaitės, blynelius medine mentele atsargiai apverskite ir vėl šaukite į orkaitę. Kepkite, kol viršus pagels.
- Dar šiltus blynus tiekite su mėgstamomis trintomis uogomis.
- Miltus išsukite su pienu ir palikite brinkti.
- Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
- Trynius išplakite, pildama plonyte srovele įmaišykite juos į miltų ir pieno tešlą.
- Pagal skonį įberkite cinamono, šliūkštelėkite šlakelį romo.
- Galiausiai supilkite lydytą sviestą ir viską labai gerai išmaišykite – tešla turi būti grietinės tirštumo.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir iškepkite blynelius.
- Dar šiltus gausiai apiberkite mėlynėmis.
- Jei mėgstate sočiau, valgykite su grietine arba plakta grietinėle.
Blyneliai |
- Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki vientisos masės suplakite pieną, tirpintą ir atvėsintą sviestą, kiaušinius ir vanilės ekstraktą. Suberkite į plakinį miltų mišinį ir maišykite, kol neliks sausų miltų.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Dėkite po šaukštą tešlos, ant blynelių viršaus užberkite po kelis gabalėlius pieninio šokolado.
- Kepkite ant vidutinio dydžio ugnies porą minučių, kol apskrus, ir pamatysite, kaip tešlos paviršiuje ima kilti burbuliukai. Tuomet atsargiai mentele apverskite blynelį ir taip pat apkepkite kitą jo pusę, kol gražiai apskrus.
- Iškeptus blynelius tiekite su mėgstamais priedais: sviestu, sirupu, gabalėliu tarkuoto šokolado ar kt.
IŠKEPKITE BLYNUS
Blynų tortas |
- Dubenyje sumaišykie miltus, kepimo miltelius, druską ir miltelinį cukrų.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kiaušinius iki purios masės. Supilkite pieną ir vėl viską gerai išmaišykite. Supilkite masę į miltų mišinį, maišykite. Lėtai elektriniu plaktuvu plakdami masę, supilkite brendį ir aliejų. Turite gauti tirštos konsistencijos masę. Uždenkite indą maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve valandą ar net ilgiau.
- Įkaitinkite keptuvę (22 cm skersmens), lengvai išteptą aliejumi, ant vidutinės ugnies. Į ją pilkite apie 50 ml paruoštos blynų tešlos. Greitu judesiu, vartydami keptuvę, paskirstykite tešlą kuo tolygiau per visą keptuvę. Kepkite, kol blyno paviršius ims „burbuliuoti“, o kepanti pusė gražiai paruduos. Atsargiai, bet užtikrintai apverskite.
- Taip iškepkite visus blynus. Turi iškepti jų apie 20. Aliejumi keptuvę lengvai ištepkite tik kepant pirmiems keliems blynams. Vėliau nebereikia.
SUTEPKITE BLYNŲ TORTĄ
Blynų tortas |
- Grietinėlę supilkite į nedidelį prikaistuvį ir kaitinkite, kol beveik užvirs – prikaistuvio kraštuose po truputį ims kilti burbuliukai. Ugnį išjunkite ir į karštą grietinėlę suberkite gabalėliais sulaužytą šokoladą. Maišykite, kol šokoladas ištirps.
- Masę atvėsinkite ir palaikykite valandą šaldytuve, kol šiek tiek sutirštės. Paruoštu kremu pertepkite blynus.
- Aptepti skirtą pieninį ir baltąją šokoladus ištirpinkite ant garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje. Apliekite blynų torto viršų. Apibarstykite smulkintais graikiniais riešutais.
- Palikite pastovėti apie pusvalandį, kol tortas sustings ir sutvirtės. Tuomet pjaustykite gabalėliais ir patiekite. Skanaus!