-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įdomūs būdai paruošti prieskoninių žolelių atsargas

Dabar puikus metas mėgautis vasaros gėrybėmis ir ruošti jų atsargas žiemai. Šį kartą kalbėsime apie prieskonines žoleles: bazilikus, kalendras, mėtas, petražoles, raudonėlius, rozmarinus ir begalę kitų, kurie mūsų valgius nuspalvina pačiomis gardžiausiomis spalvomis ir skoniais.
Kaip užšaldyti žoleles?
Kaip užšaldyti žoleles? / Fotolia nuotr.

Užšaldyti žoleles išties paprasta: tereikia gerai jas nuplauti ir susmulkintas sudėti į šaldymui skirtus indus ar maišelius. Tačiau galima sugalvoti ir kur kas įdomesnių būdų.

Taip pat skaitykite: Vasaros žalumynai: kokius vartoti, o kada jų geriau atsisakyti

Susukti į maistinę plėvelę

Susmulkinkite nuplautas mėgstamiausias žoleles (galite ir kelių rūšių) ir suvyniokite į maistinę plėvelę. Turite gauti pailgą rulonėlį, kurį beliks įdėti į šaldiklį. Toks vietos užima nedaug, be to, atsipjausite tiek žolelių, kiek reikės. Beje, galite žoleles maišyti su česnakais, pagardinti pipirais, druska, sumaišyti su sviestu ir suformuoti tokį patį pailgą volelį. 

Užpilti alyvuogių aliejumi

bioradar.net nuotr./Aromatinės žolelės
bioradar.net nuotr./Aromatinės žolelės

Taip pat paprastas, tačiau neprastas būdas. Susmulkinkite žoleles, sudėkite į ledų formeles ir užpilkite alyvuogių aliejumi. Vėliau kubelius išimkite ir sudėkite į maišelį, kuris užims mažiau vietos šaldiklyje ir bus patogiau užšaldytas žoleles naudoti maisto gamybai.

Taip pat skaitykite: Paprastas triukas padės išsirinkti tobulai prinokusį avokadą

Jeigu aliejus jums ne prie širdies, tuomet užpilkite žoleles vandeniu. 

VIDEO: Žolelės su aliejumi

Sutrinti elektriniu trintuvu ir užšaldyti

Galite išbandyti įvairius variantus, pavyzdžiui, sutrinti kalendrą, anakardžius, aitriąją papriką ir pagardinti alyvuogių aliejumi bei gautą masę išpilstyti į formeles. Kiti puikūs deriniai:

  • Bazilikas, parmezanas, česnakas, kedrinės pinijos;
  • Petražolės, migdolai, česnakas, apelsinų žievelė;
  • Mėtos, pistacijos, česnakas, citrinų žievelė.

Derinius galite kurti pasitelkdamos fantaziją ir savo skonį.

VIDEO: Prieskoninių žolelių atsargų ruošimo idėjos

Džiovinimas mikrobangų krosnelėje ir orkaitėje

Natūraliai džiovinti prieskoniai yra patys geriausi, bet jei gyvenate vidury miesto, bute, rasti džiovinimui tinkamą vietą gana keblu. Tačiau ir tokiu atveju galima rasti išeitį. Sudėkite nuplautas ir nusausintas žoleles ant virtuvinio popierinio rankšluosčio, uždenkite kitu popieriaus lakštu ir dėkite į mikrobangų krosnelę kelioms minutėms. Žolelės išliks kvapnios, žalios ir puikiai tiks įvairiems patiekalams. Perdėkite į stiklinę tarą ir saugokite sausoje ir vėsioje vietoje.

Prieskoninius augalus galima išdžiovinti ir orkaitėje. Žinovai pataria džiovinti ne didesnėje nei 50 laipsnių temperatūroje (jei mėginsite džiovinti aukštesnėje, prieskoniai ne išdžius, o iškeps), palikus praviras orkaitės dureles. Prieskonių lapelius nuskabykite, plonu sluoksniu išdėliokite ant sviestiniu popieriumi padengtos kepamosios skardos ir vis patikrindama džiovinkite, kol išdžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius