Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip išvirti skanią šaltieną: 6 svarbiausios taisyklės

Šaltiena – tai mėsos ir kaulų nuoviro drebučiai su mėsos gabaliukais. Šis Rytų Europoje paplitęs patiekalas, dažnai puošia ir šventinį stalą.
Šaltiena
Šaltiena / Fotolia nuotr.

Kai kurios šeimininkės, ruošdamos šaltieną, bijo kad ji nesustings. Tam, kad viskas pavyktų teisingai ir, svarbiausia, natūraliai (nenaudojant želatinos), tereikia žinoti kelias svarbias šio patiekalo gaminimo taisykles.

1 taisyklė: tinkamai pasirinkite mėsą

Vienas pagrindinių skanios šaltienos ingredientų – kiaulienos kojos. Ši dalis privalo būti, nes ji garantuoja, kad šaltiena sustings taip, kaip reikia. Likusią mėsą galite dėti pagal savo skonį: tai gali būti vištiena, kalakutiena, jautiena su kaulu arba kiaulienos karka. Geriau, kad mėsa būtų su gyslomis ir oda – tai taip pat prisideda prie tinkamo šaltienos sutingimo.

Renkantis mėsą šaltienai, privaloma laikytis tokios taisyklės: 700 g kiaulių kojų reikia imti ne daugiau kaip 1,5 kg kitų mėsos dalių. Kaip bebūtų keista, per daug mėsos gali sugadinti šaltieną – ji tiesiog nesustings.

2 taisyklė: prieš virdami mėsą, būtinai ją užmerkite

Ši procedūra būtina tam, kad iš mėsos būtų pašalinti kraujo likučiai. Be to, išankstinis mėsos mirkymas minkština odą, o tai reiškia, kad ją po to bus lengviau nuvalyti.

Mirkymui paimkite puodą, kuriame virsite šaltieną. Vandens įpilkite tiek, kad jis visiškai apsemtų mėsą, ir palikite mažiausiai 3 val., o geriausiai – per naktį. Kai mėsa pamirks, kruopščiai nuskuskite kiaulienos kojas ir nuvalykite kitų mėsos dalių odą. Šiam tikslui geriausiai tiks nedidelis daržovių peilis.

3 taisyklė: nupilkite pirmą kartą užvirusį vandenį

Kai kurios šeimininkės praleidžia šią procedūrą, galvodamos, kad tam, kad šaltienos sultinys būtų skaidrus, pakanka nuimti susidariusias putas. Tačiau išpylę pirmą vandenį jūs ne tik užtikrinsite, kad šaltiena bus skaidri, bet ir sumažinsite šaltienos kaloringumą bei atsikratysite specifinio riebalų skonio.

Po to, kai nupilsite pirmą vandenį, neišimdami mėsos iš puodo, viską išplaukite po tekančiu vandeniu.

Tada vėl užpilkite šviežio vandens. Svarbi taisyklė: vandens turi būti daugiau, jis turi būti iškilęs virš mėsos maždaug 2 cm. Žodžiu, vandens įpilkite daugiau, kad virimo metu jo nereikėtų nuolat pripilti iš naujo. Priešingu atveju yra didelė tikimybė, kad šaltiena nesustings.

Kad šaltiena būtų skaidri, neleiskite vandeniui stipriai užvirti. Virti šaltieną reikia ant mažos ugnies ir ne mažiau nei 6 val.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mažos gudrybės sumaniai šeimininkei: kaip suminkštinti kotletus ar pagaminti skaidrią šaltieną?

4 taisyklė: tinkamu laiku dėkite prieskonius

Leiskite šaltienai pavirti 5 val. ir tik po to dėkite morkas ir svogūnus. Dėti daržoves anksčiau nėra jokios prasmės, nes visas jų aromatas ir skonis išgaruos ilgo virimo metu. Beje, svogūną reikia dėti neluptą, pakanka jį nuplauti po tekančiu vandeniu. Ši gudrybė suteiks šaltienos sultiniui gražią, auksinę spalvą.

Sūdyti šaltieną taip pat reikia po 4–5 virimo valandų. Jokiais būdais nedarykite to virimo pradžioje! Priešingu atveju šaltieną galite tiesiog persūdyti, nes virimo metu sultinys garuoja ir tampa labiau koncentruotas.

Lauro lapus ir juodųjų pipirų žirnelius dėkite likus 30 min. iki virimo pabaigos.

5 taisyklė: teisingai supjaustykite mėsą

Kai baigsite virti mėsą, išimkite ją kiaurasamčiu iš puodo, sultinį nukoškite, o morkas ir svogūnus išmeskite.

Beje, svogūną reikia dėti neluptą, pakanka jį nuplauti po tekančiu vandeniu. Ši gudrybė suteiks šaltienos sultiniui gražią, auksinę spalvą.

Mėsą nuo kaulų atskirkite mažu daržovių peiliu. Mėsmalės nenaudokite – mėsą geriausia pjaustyti peiliu – taip tikrai nepraleisite smulkių kaulų. O štai česnakus patariama susmulkinti ne peiliu, o česnakų spaudykle – taip jie geriau pasiskirstys mėsos masėje. 

Odelių ir kremzlių neišmeskite, nes jos suteikia šaltienai stangrumo – smulkiai jas supjaustykite ir sumaišykite su „gera“ mėsa.

TAIP PAT SKAITYKITE: Produktai, kurių nebūtina laikyti šaldytuve

Kai sudėsite supjaustytą mėsą į indus, užpilkite ją sultiniu. Maišykite atsargiai, neskubėdami, nes priešingu atveju sultinys gali būti drumstas.

6 taisyklė: tinkama temperatūra

Kad šaltiena gerai sustingtų, jai būtina tinkama temperatūra. Virtuvėje, net ant šaltos palangės, ji tinkamai nesustings. Žiemą šaltienos į atvirą balkoną taip pat nedera nešti – ji praras savo subtilią struktūrą. Išimtis – įstiklintas ir apšiltintas balkonas.

Geriausia vieta šaltienos sustingimui – vidurinė šaldytuvo lentyna. Tik prieš tai šaltieną būtina atvėsinti iki kambario temperatūros. Jeigu lėkščių daugiau negu viena, jas galima uždengti pjaustymo lentelėmis ir sustatyti vieną ant kitos. Jeigu viską padarysite teisingai, šaltiena turėtų sustingti per 4–5 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius