Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Norite sulieknėti? Duonos atsisakyti neprivalote – rinkitės sveikesnę jos alternatyvą

Visadalių grūdų duona
„Shutterstock“ nuotr. / Visadalių grūdų duona
Šaltinis: Ji24.lt
0
Skaitysiu vėliau
A A

Jei bandote sulieknėti, tikrai nereiškia, kad visam laikui turėtumėte atsisakyti duonos. Tereikia rinktis kiek sveikesnę jos alternatyvą, kad nepriaugtumėte papildomų kilogramų ant pilvo ar šlaunų.

Pateikiame jums tinklalapyje womanitely.com išvardytas sveikiausias duonos rūšis, puikiai tinkančias norintiems sulieknėti, bet be šio maisto produkto neįsivaizduojantiems nė vieno patiekalo.

Sėmenų duona

Sėmenų duona ne tik puikiai tinka norintiems sulieknėti, bet ir siekiantiems sveikai maitintis. Ji yra puikus magnio, kalio ir seleno šaltinis, negana to, joje apstu gyvybiškai mūsų organizmui būtinų riebiųjų rūgščių, skaidulų ir fitoestrogenų – taigi valgydami sėmenų duoną organizmą aprūpinsite vien sveikomis medžiagomis.

Ruginė duona

„Fotolia“ nuotr./Ruginė duona
„Fotolia“ nuotr./Ruginė duona

Ruginė duona yra viena pačių sveikiausių duonos rūšių. Ją galite valgyti kasdien nė kiek nesirūpindami dėl kalorijų. Gaminant šią duoną kviečiai nenaudojami, negana to, ją valgydami pagerinsite savo virškinimo sistemą. Ruginėje duonoje yra netgi 20 proc. mažiau kalorijų nei įprastoje duonoje, tačiau suvalgę jos gabalėlį jausitės gerokai sotesni, taip yra dėl to, kad ruginėje duonoje yra 4 kartus daugiau skaidulų.

Avižinė duona

Jei norite susimažinti angliavandenių dozę ir rūpinatės savo mityba, vietoj įprastos baltos duonos verčiau rinkitės avižinę. Joje gausu mūsų organizmui kur kas sveikesnių gerųjų angliavandenių, kurie lėčiau virškinami ir dėl to sotumo jausmas išlieka gerokai ilgiau.

Visadalių grūdų duona

Nors visadalių grūdų duona išties sveikas pasirinkimas, ganėtinai sunku rasti ją kokybišką. Neapsigaukite – jei ant pakuotės parašyta, jog duona pagaminta iš grūdų ar iš jų miltų, dar tikrai nereiškia, kad tai bus pats sveikiausias pasirinkimas. Pirkdami tokią duoną visuomet atkreipkite dėmesį į jos sudėtį, geriausia, jei ant pakuotės nurodyta, jog duona pagaminta būtent iš visadalių grūdų (kitaip vadinamų pilno grūdo), mat tik tokioje duonoje yra daugiausia vitaminų bei mineralų, padedančių mažinti cukraus lygį kraujyje.

Rudųjų ryžių duona

„Shutterstock“ nuotr./Rudųjų ryžių duona
„Shutterstock“ nuotr./Rudųjų ryžių duona

Ši duonos rūšis taip pat puikiai tinka norintiems sulieknėti, mat suvalgę jos gabalėlį jausitės kur kas ilgiau sotesni ir energingesni. Puiki žinia ir tai, kad rudųjų ryžių duonoje yra gerokai mažiau kalorijų ir cukraus nei įprastoje, baltoje duonoje.

Duona be gliuteno

„Shutterstock“ nuotr./Duona be gliuteno
„Shutterstock“ nuotr./Duona be gliuteno

Nors duoną be gliuteno (glitimo) dažniausiai renkasi specialių dietų besilaikantys asmenys arba tie, kurių organizmas netoleruoja šio kviečiuose esančio baltymo, ją valgyti patartina ir tiems, kurie nori atsikratyti antsvorio ar tiesiog pradėti sveikai maitintis. Tyrimais įrodyta, kad gliutenas kai kuriems žmonėms gali sukelti virškinimo problemų, skrandžio skausmus, pilvo pūtimą ar netgi kenkti moters vaisingumui.

Jei vis dėlto duoną mieliau pasigamintumėte patys, siūlome išbandyti portalo Ji24.lt receptus, juk ką tik iš orkaitės ištraukta duonelė išties gerokai skanesnė nei parduotuvėje:

Receptas: Ruginė duona
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.0 / 5
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ruginis raugas 250.00 ml
Miltai: 1.00 kg (500 g rupių ruginių ir 500 g aukščiausios rūšies kvietinių)
Cukrus: 150.00 g
Kvietinės sėlenos 100.00 g
Saulėgrąžos: 100.00 g
Linų sėmenys: 100.00 g
Kmynai: 1.00 sauja
Sezamo sėklos: 50.00 g
Druska: 2.00 arbat. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Užvirinkite ir atvėsinkite 1 l vandens.

2. Saulėgrąžas, linų sėmenis ir kmynus nuplaukite sietelyje po tekančiu vandeniu.

3. Dubenyje sumaišykite ruginius ir kvietinius miltus, suberkite kvietines sėlenas, kmynus, saulėgrąžas, linų sėmenis, cukrų ir druską, išmaišykite. Supilkite vandenį, užmaišykite tirštą tešlą – kaip pyragui. Kai nebeliks miltų gumuliukų, atsargiai įmaišykite raugą.

4. Stačiakampę kekso skardą patepkite aliejumi, pabarstykite sezamais, sukrėskite tešlą. Nepamirškite, kad tešla pakils, todėl nepripildykite skardos, palikite iki viršaus bent 2 cm.

5. Uždenkite skardą švaria šluoste ir pastatykite šiltai 6–8 valandoms, kad pakiltų. Galite 4 valandas kildinti orkaitėje nustačiusi 30 °C temperatūrą.

6. Kepkite 200 °C temperatūroje apie 1 val. 20 min., sumažinkite kaitrą iki 180 °C ir kepkite dar 10–15 min. Išimkite skardą iš orkaitės, kepalėlio viršų patepkite vandeniu, uždenkite švaria šluoste ir palikite atvėsti. Išimkite duoną iš skardos, laikykite duoninėje popieriniame maišelyje arba suvyniotą į šluostę.

 

Negailėkite priedų

Į paruoštą tešlą negailėdama berkite įvairių priedų: sėklų, riešutų, džiovintų vaisių. Taip naminė duona taps ne tik gardesnė, bet ir maistingesnė. Ruginei duonai gardinti tinka kmynai, kalendrų sėklos, burnočių sėklos, avižiniai dribsniai, linų sėmenys, saulėgrąžos, moliūgų sėklos. Jei į tešlą įmaišysite lazdynų arba graikinių riešutų, razinų, džiovintų slyvų ir abrikosų, duonelė bus gardesnė už pyragą. Prieš maišydama priedus į tešlą būtinai juos perrinkite ir nuplaukite po tekančiu vandeniu. Ypač nešvarios būna saulėgrąžos, pasitaiko neišlukštentų.

Plačiau skaitykite: „Kepti duoną namuose jau nemadinga? Nesutinkame!“

Receptas: Ruginė duona su kalendromis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ruginiai miltai: 300.00 g
Miltai: 150.00 g (kvietiniai)
Mielės: 25.00 g (šviežių)
Pienas: 250.00 ml
Medus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (0,5 arbat. š.)
Kmynai: 1.00 valg. š.
Kalendros: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Mieles sutrupinkite į dubenį. Pieną pašildykite iki kūno temperatūros ir nedideliame jo kiekyje ištirpinkite mieles.

2. Supilkite likusį pieną, sukrėskite medų, taip pat miltus, sumaišytus su prieskoniais ir druska, ir gerai išmaišykite.

3. Toliau minkykite stipriai, kol gausite vientisą tešlą. Iš tešlos padarykite norimos formos duonos kepalą (jis bus gana didelis), perkelkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir aptepkite vandeniu. Tegul duonutė apie valandą pakyla.

4. Tuomet pašaukite į 200 laipsnių orkaitę ir ant žemutinių grotelių kepkite valandą.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Grikių miltų duona su saulėgrąžomis
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
3.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 1.00 kg (po 500 g kvietinių (550 D tipo) ir grikių)
Pienas: 500.00 ml
Mielės: 50.00 g (šviežių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Sviestas: 100.00 g (minkšto)
Druska: 2.00 arbat. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Saulėgrąžos: 50.00 g (lukštentų)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išplakite su pienu.

2. Mieles ištrinkite su cukrumi.

3. Sviestą išsukite iki purumo, į jį sukrėskite mieles, sukdami po truputį pilkite kiaušinių ir pieno plakinį, berkite miltus, druską ir saulėgrąžas.

4. Plakite, kol masės pasidarys puri. Minklę supilkite į riebalais išteptą skardą ir padėkite šiltai, kad pakiltų (apie 1–2 valandas).

5. Kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 1 valandą.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Receptas: Senovinė mielinė duona
4 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
4.3 / 13
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 450.00 g (300 g visadalių ruginių ir 150 g kvietinių (550 D tipo))
Pasukos: 500.00 ml (šviežių arba pieno)
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Mielės: 25.00 g (šviežios)
Kmynai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Mieles ištrinkite su cukrumi.

2. Į dubenį supilkite pašildytas pasukas ar pieną, taip pat  pusę kiekio visadalių ruginių miltų, ištrintas mieles ir užmaišykite tešlą. Jos paviršių apibarstykite miltais ir 2–3 valandas palaikykite šiltoje vietoje, kad pakiltų.

3. Pakilusią tešlą gerai išplakite, suberkite druską, kmynus, likusius miltus (ruginius ir kvietinius) ir gerai išminkykite. Jei minklė atrodo per minkšta, pridėkite dar miltų. Ir vėl apie valandą leiskite tešlai pakilti.

4. Tada darykite norimo dydžio kepalėlius (arba sukrėskite tešlą į pailgas kepimo skardeles) ir dar kartą pakildykite apie 30 minučių. Duoną kepkite 200 laipsnių orkaitėje maždaug 50 minučių.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Receptas: Senovinė kvietinė duona
6 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
4.3 / 11
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (kvietinių (550 D tipo))
Pienas: 380.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š.
Mielės: 25.00 g (šviežių)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pieną pašildykite. Mieles ištrinkite su cukrumi ir supilkite į dubenį su pienu, suberkite trečdalį miltų ir užmaišykite tešlą. Jos paviršių apibarstykite miltais ir palaikykite 2–3 valandas šiltai, kad pakiltų.

2. Pakilusią tešlą gerai išplakite, pasūdykite, suberkite likusius miltus ir gerai išminkykite. Dar kartą apie valandą pakildykite.

3. Tada iškočiokite norimos formos ragaišį ir dar sykį leiskite apie 30 minučių pakilti.

4. Kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 50 minučių.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

Receptas: Avižinė duona
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
2.7 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 400.00 g (kvietinių)
Avižiniai dribsniai: 200.00 g
Mielės: 30.00 g (šviežių)
Vanduo: 250.00 ml (drungno)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Mieles dubenyje sutrupinkite į pieną su cukrumi.

2. Užsijokite du trečdalius miltų ir gerai išmaišykite. Leiskite mielėms pakilti 20–30 minučių.

3. Tuomet supilkite likusius miltus, dribsnius (truputį pasilikite), pasūdykite ir gerai išminkykite tešlą. Jei tešla atrodo per minkšta, įberkite dar miltų. Apie valandą minklę kildykite.

4. Pakilusią tešlą išverskite ant miltuoto stalo ir gerai per minkykite. Suformuoto kepaliuko viršų apibarstykite likusiais avižiniais dribsniais.

5. Kepimo skardą ar dubenį ištepkite riebalais ir įdėkite kepaliuką. Aptepkite jo viršų pienu ar vandeniu ir leiskite dar 30–40 minučių pakilti.

6. Tuomet vėl aptepkite pienu ar vandeniu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių. Prieš kepdami po skarda padėkite indą su vandeniu.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Receptas: Cukinijų duona
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
5.0 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 st. (tarkuotų)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (baltymai)
Cukrus: 100.00 g
Pienas: 125.00 ml
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Miltai: 275.00 g (200 g kvietinių ir 75 g kvietinių visadalių)
Soda: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 4.00 g (0,5 arbat. š.)
Kepimo milteliai: 4.00 g (0,5 arbat. š.)
Kaip gaminti

1. Tarkuotas cukinijas 15 minučių laikykite sietelyje, kad nuvarvėtų.

2. Po to sudėkite ant dvigubai sulenkto virtuvinio rankšluosčio, jį dar kartą perlenkite ir lengvai paspauskite, kad susigertų likęs skystis.

3. Taip paruoštas cukinijas sukrėskite į dubenį. Lengvai išplakite baltymus, supilkite ant tarkuotų cukinijų. Supilkite ir cukrų, pieną, aliejų, gerai išmaišykite.

4. Atskirame inde paprastus kvietinius miltus sumaišykite su visadalių grūdų, taip pat su valgomąja soda, cinamonu ir kepimo milteliais. Tuomet birius produktus sumaišykite su cukinijų mase.

5. Tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą 1,5 l talpos pailgą skardą.

6. 175 laipsnių orkaitėje kepkite 35–40 minučių – kol duonos pluta gražiai paruduos. Ar iškepė, galite patikrinti mediniu smeigtuku: jei ištrauksite neaplipusį tešla – duona iškepusi.

7. Iškeptą kepaliuką 10 minučių palikite skardoje. Tada išimkite ir prieš pradėdami pjaustyti leiskite visiškai ataušti.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

 

Receptas: Grybų duona
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 270.00 g (150 g kvietinių ir 120 g visadalių kvietinių)
Kepimo milteliai: 4.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 2.00 valg. š. (smulkintų)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (smulkintų)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Pievagrybiai: 200.00 g (pjaustytų)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kefyras: 125.00 ml
Pienas: 2.00 arbat. š.
Parmezano sūris: 2.00 valg. š. (arba saulėgrąžų apibarstyti)
Kaip gaminti

1. Į dubenį suberkite paprastus ir visadalius kvietinius miltus, kepimo miltelius, druską ir išmaišykite.

2. Sudėkite petražoles ir dar sykį gerai išmaišykite.

3. Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintus svogūnų laiškus, grūstą česnaką, minutę pakaitinkite. Sukrėskite ir pjaustytus pievagrybius, kaitinkite dar porą minučių. Palikite ataušti.

4. Grybų ir svogūnų mišinį sumaišykite su plaktu kiaušiniu, tada įpilkite kefyro.

5. Gautą masę sukrėskite į dubenį su miltų mišiniu. Gerai išmaišykite.

6. Tešlą perkelkite ant miltais apibarstyto stalo ir suformuokite 15 cm skersmens paplotį. Padėkite jį ant kepimo popieriumi išklotos skardos (galite ir tiesiai ant skardos) ir miltuotu peiliu supjaustykite į 8 lygias dalis – tarsi dalytumėte tortą aštuoniems.

7. Papločio gabalėlius aptepkite pienu, pabarstykite pamezanu arba saulėgrąžomis (galite ir vienu, ir kitu). 175 laipsnių orkaitėje kepkite 25–30 minučių.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Itališka duona fokačija
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 35 min.
2.6 / 5
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (kvietiniai (550 D tipo))
Mielės: 20.00 g (šviežios)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š. (arba medaus)
Druska: 2.00 arbat. š. (ir žiupsnelis jūros druskos apibarstyti)
Kaip gaminti

1. Miltus išsijokite ir supilkite į dubenį. Viduryje padarykite duobutę Į ją sutrupinkite mieles, užpilkite 250 ml šilto vandens, įkrėskite medaus arba cukraus, pasūdykite ir maišykite su miltais iš kraštų kol tešla pasidarys grietinės tirštumo.

2. Minklę apiberkite šonuos likusiais miltais, uždenkite švariu audiniu ir palikite šiltai apie 10 minučių.

3. Pakilusią tešlą išminkykite, suvoliokite į rutulį, uždenkite ir leiskite pastovėti apie valandą.

4. Tuomet tešlą dar kartą išminkykite ir padalykite į dvi dalis.

5. Iš abiejų gabalų iškočiokite maždaug 1 cm storio ovalus. Juos dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir leiskite pastovė apie 15 minučių.

6. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Papločiuose pirštais įspauskite nedidelių duobučių, patepkite likusiu alyvuogi aliejumi, apibarstykite jūros druska.

7. Fokačijos papločius kepkite 30–35 minutes, kol gražiai pagels, ištrauktus iš orkaitės atvėsinkite.

 

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

Receptas: Sūrio duona su laiškiniais česnakais
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (kvietiniai)
Kepimo milteliai: 22.00 g (1,5 valg. š.)
Soda: 2.00 g (0,5 arbat. š.)
Druska: 2.00 g (0,5 arbat. š.)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 50.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kefyras: 200.00 ml
Sūris: 50.00 g (tarkuotas)
Laiškiniai česnakai: smulkinti 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite birius produktus: miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir pipirus.

2. Sukrėskite kambario temperatūros sviestą ir gerai išmaišykite.

3. Kitame inde sumaišykite kiaušinį, kefyrą, tarkuotą sūrį ir smulkintus laiškinius česnakus.

4. Sukrėskite į miltų ir sviesto masę ir gerai išmaišykite.

5. Minklę padėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir suspauskite maždaug 1 cm storio apskritą paplotį.

6. Perpjaukite į 8 dalis (tarsi aštuoniems dalytumėte tortą).

7. 225 laipsnių orkaitėje kepkite 15–20 minučių, kol gražiai paruduos. Prieš patiekdami atvėsinkite.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Moliūgų duona
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.8 / 12
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 245.00 g (210 g tešlai ir 35 g viršui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (1 arbat. š. tešlai ir 1/4 arbat. š. viršui)
Cinamonas: 1.00 valg. š. (1 valg. š. tešlai ir 1 arbat. š. viršui)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (maltas)
Gvazdikėliai: 2.00 g (malti)
Imbieras: 2.00 g (maltas)
Moliūgai: 240.00 g (moliūgų tyrė)
Alyvuogių aliejus: 125.00 ml
Medus: 170.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Graikiniai riešutai: 50.00 g
Avižiniai dribsniai: 25.00 g
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 60.00 g (šaltas)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 25 x 10 cm dydžio stačiakampį kepimo indą.
  2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, cinamoną, muskatą, gvazdikėlius ir imbierą. Atidėkite į šalį.
  3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite moliūgų tyrę, alyvuogių aliejų, medų ir kiaušinius. Į plakinį suberkite miltus ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Suberkite smulkintus graikinius riešutus ir dar kartą lengvai išmaišykite. Nepermaišykite.
  4. Paruoštą tešlą supilkite į paruoštą kepimo indą.
  5. Paruoškite duonos viršui skirtus produktus. Dubenėlyje sumaišykite miltus, avižinius dribsnius, cinamoną, rudąjį cukrų ir druską. Sudėkite šaltą sviestą, supjaustytą kubeliais. Trinkite tarp pirštų tol, kol gausite rupius trupinius ir neliks sausų miltų. Apibarstykite paruoštą mišinį tolygiai ant į kepimo indą supiltos tešlos.
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes. Ar duona iškepusi, patikrinkite mediniu pagaliuku: įsmeigtas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus. Išjunkite orkaitę ir leiskite duonai 10-15 minučių pastovėti kepimo inde. Tuomet atsargiai iš jo išimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
  7. Pjaustykite riekelėmis ir patiekite vieną ar su kreminės varškės užtepėle.
Receptas: Kukurūzų duona su karamelizuotais svogūnais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.7 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Kukurūzai: 150.00 g (150 - kukurūzų ir sauja konservuotų kukurūzų)
Miltai: 200.00 g (kvietinių)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml (liesos)
Kėlimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Sviestą išlydykite karšto vandens vonelėje, supilkite į keptuvę.
  2. Kai įkais, suberkite smulkintus svogūnus, maišydama kaitinkite, kol pasidarys skaidrūs. Suberkite cukrų, sumažinkite ugnį, maišydama kaitinkite, kol svogūnai pasidengs karamele (apie 5 min.). Palikite atvėsti.
  3. Į dubenį persijokite abiejų rūšių miltus. Suberkite druską, kėlimo miltelius, gerai sumaišykite. Kitame dubenyje konditerine šluotele suplakite kiaušinius ir aliejų.
  4. Plona srovele supilkite šiltą grietinėlę (žiūrėkite, kad nebūtų karšta, antraip sutrauks kiaušinius).
  5. Į gautą masę maišydama suberkite miltų, kėlimo miltelių ir druskos mišinį. Įmaišykite karamelizuotus svogūnus, konservuotus kukurūzus. Sukrėskite į nepridegantį stiklinį stačiakampį kepimo indą.
  6. Viršų apšlakstykite lydytu sviestu, šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 35–40 min.

 

Receptas: Bananų duona su ryžių miltais, graikiniais riešutais ir šokoladiniu kremu
15 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.2 / 5
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 325.00 g (260 - ryžių ir 65 - kvietinių)
Rudasis cukrus: 150.00 g (100 - tešlai ir 3 valg. š. - viršui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (malto)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (¼ malto)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli arba 3 - maži)
Pienas: 125.00 ml
Sviestas: 115.00 g (tirpinto)
Bananai: 300.00 g
Graikiniai riešutai: 100.00 g (85 g - tešlai ir sauja smulkintų - viršui)
Šokoladinis riešutų kremas „Nutella“ (120 - 150 - įdarui) 120.00 g
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 28x15 cm dydžio kepimo indą.
  2. Viename dubenyje sumaišykite ryžių miltus, kvietinius miltus, rudąjį cukrų, vanilinį cukrų, kepimo miltelius, druską, maltą cinamoną ir muskatą.
  3. Kitame dubenyje iki vientisos masės elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, pieną ir ištirpintą bei atvėsintą sviestą.
  4. Bananus sutrinkite iki visiškai vientisos masės. Sudėkite į plakinį ir dar kartą išplakite.
  5. Į pakinį suberkite miltų mišinį ir lengvais judesiais išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
  6. Įmaišykite smulkintus graikinius riešutus.
  7. Į paruoštą kepimo indą supilkite ir tolygiai paskleiskite pusę paruoštos tešlos.
  8. Ant viršaus šaukštais dėkite šokoladinį kremą. Šaukšto galu įmaišykite jį į tešlos paviršių, sukurdami marmuro efektą.
  9. Ant viršaus paskleiskite likusią tešlos dalį. Išlyginkite paviršių.
  10. Apibarstykite paviršių ruduoju cukrumi ir sauja smulkintų graikinių riešutų.
  11. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 minučių, kol kepinys gražiai pakils ir apskrus. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
  12. Palikite dešimčiai minučių duoną atvėsti kepimo inde. Tuomet išimkite kartu su visu kepimo popieriumi, perkelkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.
  13. Raikykite riekelėmis ir patiekite su kava ar arbata.

Daugiau įvairių duonų ir kitų receptų rasite paspaudę čia.

Komentarai
Temos Duona
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
KALĖDINIŲ DOVANŲ GIDAS
Parašykite atsiliepimą apie Ji24