-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio virtuvė: „crêpes“ (Prancūzija)

„Crêpes“ – tai labai ploni blyneliai, kilę iš Prancūzijos, Bretanės regiono. Šiandien jie populiarūs daugelyje pasaulio šalių: pietums ar vakarienei kepami grikių miltų blyneliai su nesaldžiais įdarais, o pusryčiams ar desertui mėgaujamasi saldžiais „crêpes“ su vaisiais, uogomis, šokoladu, karamele ir kitais priedais, nuo kurių visiems smaližiams net širdis apsąla...
A. Černės nuotr. / Prancūziški blyneliai
A. Černės nuotr. / Prancūziški blyneliai
Temos: 2 Kepimas Virtuvė

Pavadinimas crêpes kilęs iš prancūzų kalbos žodžio crispa, reiškiančio „susuktas“. Iš tiesų į šiuos prancūziškus blynelius susukami įvairūs įdarai: nuo kreminio sūrio su uogomis iki įvairių nesaldžių daržovių ar net mėsos įdarų. Saldūs blyneliai paprastai ruošiami su kvietiniais, o nesaldūs – grikių miltais. Kiti ingredientai, naudojami blynelių tešlai, yra labai paprasti ir beveik visada randami kiekvienos šeimininkės namų virtuvėje: kiaušiniai, pienas, sviestas, žiupsnelis druskos. Kartais saldieji crêpes pagardinami lašeliu vanilės ekstrakto ar šaukštu nutarkuotų citrinų žievelių, o nesaldūs – saujele kapotų žolelių.

Šie blyneliai kepami labai gerai įkaitintoje keptuvėje. Į ją pilamas samtis skystos tešlos ir greitais judesiais tolygiai paskirstomas visoje keptuvėje. Nors mažo skersmens apvalioje keptuvėje blynelius iškepti lengviau, tradiciniai crêpes yra didesni ir visuomet taisyklingai apvalūs: tokie, į kuriuos būtų galima suvynioti įdarą. Prieš kepant crêpes, reikia žinoti kelias pagrindines taisykles. Pirma, jų tešla turi būti labai skysta, liesos grietinėlės tirštumo. Antra, sumaišius tešlą, reikia leisti jai pailsėti bent valandą ar net per naktį, kol tešla „subręs“. Trečia, labai svarbu neįpilti į keptuvę per daug tešlos, nes tuomet blyneliai keps ilgiau ir bus kur kas storesni nei tikrieji crêpes.

Pagrindinis skirtumas tarp paprastų blynų ir crêpeskepimo milteliai. Kone visada jie naudojami paprastiems blynams kepti ir niekada – maišant crêpes tešlą. Taigi, priešingai nei išsipūtę ir purūs blynai, crêpes yra plonyčiai, traškiais krašteliais.

Nesaldūs blyneliai su grikių miltais Bretanėje pradėti kepti dar XII amžiuje. O šviesūs ir saldūs crêpes su kvietiniais miltais atsirado kur kas vėliau – tik XX a., kai kvietiniai miltai, prieš tai buvę prabangos prekė, tapo įperkami daugeliui.

Nesaldūs crêpes dažniausiai patiekiami pietums ar vakarienei. Įprastas tokių blynelių įdaras – kumpis, sūris, kiaušiniai, grybai, špinatai, daržovės ir įvairūs kiti mėsos produktai. Saldūs prancūziški blyneliai paprastai patiekiami pusryčiams arba desertui. Neretai jie aptepami šokoladiniu riešutų kremu, įvairių uogų džemu, apibarstomi milteliniu cukrumi, apšlakstomi klevų sirupu, šokolado padažu ar citrinų sultimis. Dažnai į saldžius yra susukami įdarai su kreminiu sūriu ir įvairiais vaisiais ar šviežiomis uogomis.

Nors crêpes gali būti ruošiami su įvairiausiais įdarais ir čia suteikiama didžiulė erdvė improvizacijoms, yra kelios crêpes rūšys, turinčios netgi savus pavadinimus. Bene geriausiai žinomi blyneliai – Crêpe Suzette, patiekiami su karamelizuoto cukraus ir sviesto padažu, smulkiai tarkuotomis apelsinų žievelėmis ir likeriu, kuris, patiekus blynelius,  uždegamas ir taip sukuria išskirtinį įspūdį.

Populiariausi šie blyneliai, žinoma, yra pačioje Prancūzijoje, kur jie turi net savo šventę – vasario 2 dieną prancūzai mini nacionalinę crêpes dieną. Tą dieną šalyje suvalgomi ne tik tūkstančiai blynelių, bet šeimininkės imasi ir mažų „burtų“. Pavyzdžiui, ima į vieną ranką monetą, į kitą – keptuvę, kurioje kepa blynelį. Jei, metus blynelį į viršų, jis apsiverčia ir sėkmingai vėl pasiekia keptuvę, vadinasi, ateinantys metai šeimai bus sėkmingi ir turtingi.

Ypač populiarūs crêpes yra regione, iš kurio yra kilę – Bretanėje. Bretanės gatvėse galima pamatyti ne vieną lauko prekybos pastatą – kioskelį – prekiaujantį įvairių rūšių crêpes. Praeiviai mielai renkasi tokį greitąjį maistą. Dažnai blyneliai patiekiami tik išsinešimui, popierinėse lėkštėse, tačiau kartais prie tokių kioskelių būna ir keli staliukai su kėdėmis – kad praeiviai galėtų ramiai pasimėgauti plonyčiais blyneliais su mėgstamu įdaru, kurį gali pasirinkti iš daugelio rūšių. Iš tiesų crêpes – labai universalus patiekalas: šiuos blynelius galima rasti ne tik pakelės kioskeliuose ar jaukiose kavinukėse, bet net ir gana prabangių restoranų valgiaraštyje.

Nors crêpes kilmės šalimi vadinama Prancūzija, labai panašūs blyneliai nuo senų laikų kepami ir kitose Europos šalyse: Norvegijoje jie vadinami pannekake, Vokietijoje – pfannkuchen, Švedijoje – „pannkaka, o Danijoje – pandekager. Vardyti būtų galima be galo, nes panašių blynelių galite paragauti ir Ispanijoje, Turkijoje, Austrijoje, Bulgarijoje, Kroatijoje ir dar daugelyje kitų šalių. Išpopuliarėję Europoje, šiandien crêpes mėgstami ir Japonijoje, Argentinoje ir Šiaurės Amerikoje. Lietuvoje taip pat turime crêpes atitikmenį – tai lietiniai blynai, kuriuos kepė ir kepa jau kelios kartos mūsų šalies šeimininkių.

Kad ir kaip juos vadintume – crêpes, pandekager ar lietiniais blyneliais, tai puikus patiekalas, žavintis tiek mažus, tiek didelius. Taigi dabar pats metas čiupti didelį dubenį, užmaišyti tešlą ir prikepti stirtą crêpes. Į iškeptus blynelius beliks suvynioti mėgstamus saldžius ir ne tik įdarus ir... mėgautis!

„Crêpes“
Receptas: „Crêpes“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.1 / 44
Receptas
Ingredientai
Miltai: 210.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio arba 2 dideli)
Pienas: 375.00 ml
Vanduo: 125.00 ml
Sviestas: 60.00 g (tirpinto)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (ekstrakto)
Aliejus: 30.00 ml (šlakelis – kepti)
Kaip gaminti
  1. Į didelį dubenį išsijokite miltus, druską ir miltelinį cukrų. Viduryje išsijotų miltų padarykite duobutę. Į ją įmuškite kiaušinius. Šluotele pradėkite plakti kiaušinius, pamažu į juos įplakdami ir dubenyje esančius miltus.
  2. Dubenėlyje sumaišykite pieną ir vandenį. Palaipsniui po truputį pilkite šį mišinį į miltų ir kiaušinių plakinį, nuolat plakdami šluotele. Kai supilsite visą pieną ir vandenį, tešla turi būti išplakta iki vientisos konsistencijos, be gumuliukų ir skysta (liesos grietinėlės tirštumo). Supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą bei vanilės ekstraktą. Sumaišykite.
  3. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve bent valandą ar per naktį.
  4. Prieš kepdami prancūziškus blynelius, keptuvę ištepkite aliejumi ir labai gerai įkaitinkite. Sumažinkite ugnį iki vidutinės. Pilkite į įkaitusią keptuvę apie 1/3 puodelio paruoštos tešlos ir greitais judesiais pasukiokite keptuvę, kad tešla kuo tolygiau plonu sluoksniu pasiskirstytų per visą keptuvę. Svarbiausia prisiminti, kad prancūziški blyneliai turi būti labai ploni, todėl tešlos sluoksnis keptuvėje turi būti taip pat labai plonas.
  5. Kepkite, kol pirmoji pusė gražiai apskrus ir paviršiuje atsiras burbuliukai. Tuomet atsargiai, bet tvirtu judesiu apverskite. Kitą pusę kepkite taip pat 1–2 min., kol gražiai apskrus. Atsargiai išimkite iš keptuvės į didelę lėkštę. Taip iškepkite visus prancūziškus blynelius.
  6. Jeigu norite, kad iškepti blyneliai neatšaltų, kol kepsite kitus, didelę lėkštę padėkite ant prikaistuvio su verdančiu vandeniu. Dėkite iškeptus prancūziškus blynelius ant šios lėkštės, tarp blynelių įtiesdami kepimo popieriaus lakštelius.
  7. Patiekite dar šiltus su norimais priedais ar be jų. Prancūziškus blynelius galite tiekti su karamele, sirupu, kreminio sūrio įdaru, šviežiais vaisiais ar uogomis, karamelizuotų obuolių įdaru, bananų ir šokolado įdaru ar pan.

 

Suskleisti
 
„Crêpes“ su bananų ir riešutų sviesto įdaru
Receptas: „Crêpes“ su bananų ir riešutų sviesto įdaru
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 29
Receptas
Ingredientai
Bananai: 3.00 vnt. (didelių)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Žemės riešutų sviestas: 6.00 valg. š.
Šokoladas: 50.00 g (juodojo arba pieninio)
Grietinėlė: 25.00 ml
Kaip gaminti
  1. Bananus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Sumaišykite su cukrumi.
  2. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto. Suberkite bananus ir pakaitinkite porą minučių, kol bananai šiek tiek suminkštės.
  3. Blynelį plonai aptepkite riešutų sviestu. Ant pusės blynelio paskleiskite bananų įdarą. Perlenkite blynelį per pusę, o tuomet darsyk per pusę.
  4. Pasiruoškite padažą. Į dubenėlį sudėkite gabalėlias sulaužytą juodąjį ar pieninį šokoladą ir supilkite grietinėlę. Ištirpinkite mikrobangų krosnelėje ar ant garų vonelės.
  5. Paruoštu šokoladiniu padažu apšlakstykite blynelius su bananais. Patiekite nedelsiant. Skanaus!
Suskleisti
 
„Crêpes“ su cinamonu ir obuolių įdaru
Receptas: „Crêpes“ su cinamonu ir obuolių įdaru
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 68
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 2.00 vnt. (labai dideli)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Sirupas: (auksaspalvio) 3.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Obuolius nulupkite, išskuobkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Sumaišykite su cukrumi ir cinamonu.
  2. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto. Suberkite obuolius ir pakaitinkite apie 3–5 min., kartais pamaišydami, kol obuoliai suminkštės, bet nepraras savo formos.
  3. Ant prancūziško blynelio krašto dėkite šaukštą obuolių įdaro. Kampus užlenkite taip, kad įdaras liktų viduje, ir likusį blynelį susukite.
  4. Paruoštus blynelius apšlakstykite auksaspalviu sirupu ir nedelsiant patiekite. Skanaus!
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius