-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 20

Savaitgaliui – kvapnūs citrininiai desertai

Ar norite visą dieną jaustis žvalūs, energingi ir neapsunkę? Rytą pradėkite stikline vandens su citrina. Kankina bloga nuotaika ir mieguistumas? Trūksta vitamino C – čiupkite citriną! Tai faktas: skaisčiai geltonos citrinos neabejotinai yra vieni iš žmogui naudingiausių vaisių. Be to iš jų galima paruošti nuostabiai gaivių desertų.
Citrinos
Citrinos / Fotolia nuotr.

Citrinos – didžiausias vitamino C šaltinis. Rekomenduojamą vienos paros dozę turi vos dvi citrinos. Kadangi pats žmogaus organizmas vitamino C negamina, šie vaisiai – puikiausia išeitis, norint gyventi sveiką ir laimingą gyvenimą su šypsena. Citrinos stiprina imunitetą, padeda apsisaugoti nuo peršalimo ligų, miego sutrikimų ir depresijos, gerina virškinimą, turi antibakterinių, priešvėžinių ir antioksidacinių savybių. Sunku suvokti, kiek daug mums gali suteikti paprasčiausias vaisius.

Citrinų panaudojimas yra itin platus: galite ją susipjaustyti riekelėmis ir valgyti tiesiog vieną. Galite įdėti į ąsotį vandens ir pasiruošti gaivų bei sveiką gėrimą. Arba galite naudoti citrinas desertams ruošti. Citrinos žievelė ir sultys suteikia kepiniams itin gardų aromatą ir pagardina juos maloniai saldžiarūgštėmis citrusinėmis skonio natomis. 

Citrininiai desertai – puikus pasirinkimas vasarą, kadangi dėl citrinos rūgštelės jie tampa lengvi ir gaivūs. Nors būtų galima išvardinti begalę citrininių desertų bei jų variacijų, šiandien pateikiame Jums tris itin lengvus ir paprastus receptus, vertus dešimtuko su pliusu. Labai gaivius ir labai vasariškus: citrinų kvadratėlius, citrininius balto šokolado triufelius bei gardų citrinų ir braškių gėrimą. 

► Citrinų kvadratėliai – pasaulyje klasika tapęs desertas, vertas visų geriausių ir entuziastingiausių pagyrimo žodžių. Trapios tešlos sluoksnį idealiai papildo saldžiarūgštis, kreminis, gaivus ir itin sodraus skonio citrinų sluoksnis. Citrinos šiuose kvadratėliuose yra jaučiamos ypač ryškiai – visiems citrinų mylėtojams tai turėtų būti (ir tikriausiai yra) neatsivalgomas svajonių desertas.

Citrinų kvadratėliai
Receptas: Citrinų kvadratėliai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 41
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 230.00 g (pagrindui)
Miltai: 315.00 g (280 g pagrindui ir 35 g citrinų sluoksniui)
Cukrus: 300.00 g (50 g pagrindui ir 250 g citrinų sluoksniui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagrindui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (1/2 arbat. š. - pagrindui)
Kepimo milteliai: 1.00 žiupsnelis (1/2 arbat. š. - citrinų sluoksniui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (citrinų sluoksniui)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 arbat. š. tarkuotos žievelės ir 125 ml šviežiai spaustų sulčių - citrinų sluoksniui)
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š. (apibarstymui)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 30x20 cm dydžio kepimo indą.
  2. Į dubenį sudėkite minkštą sviestą, miltus, cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Išminkykite minkštą tešlą.  Paruošta tešla išklokite kepimo popieriumi iškloto kepimo indo dugną.
  3. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 – 20 minučių, kol kraštai pradės švelniai ruduoti.
  4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Įmuškite kiaušinius, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir supilkite citrinos sultis. Išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės. Paruoštą masę supilkite ant apkepto pyrago pagrindo.
  5. Kepkite dar 20 - 25 minutes, kol pyrago paviršius sutvirtės, o kraštai taps gražiai auksinės spalvos. Nebijokite, kad kepinio paviršius yra labai minkštas – vėsdamas jis sutvirtės.
  6. Visiškai atvėsinkite kepinį. Tuomet milteliniu cukrumi apibarstykite jo paviršių. Aštriu peiliu supjaustykite kvadratėliais ir patiekite.

Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 20 citrinų kvadratėlių.

Plačiau skaitykite: Savaitgaliui – kvapnūs citrininiai desertai

Suskleisti

► Baltas šokoladas dar niekad nebuvo toks skanus. Gausiai aromatingos citrinų žievelės ir žiupsnelis druskos atsveria baltojo šokolado saldumą ir desertas atsiskleidžia visiškai netikėtu skoniu. Subtiliu ir tuo pačiu charakteringu, netradiciškai saldžiu, intriguojančiu ir žavinčiu.

Citrininiai triufeliai
Receptas: Citrininiai triufeliai
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Šokoladas: 200.00 g (baltas)
Sviestas: 75.00 g
Grietinėlė: 40.00 g (riebi)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Citrinų ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. tarkuotos žievelės)
Lašelis geltonos spalvos maistinių dažų (nebūtinai): 2.00 ml
Miltelinis cukrus: 50.00 g (arba perlinis, arba paprastas cukrus apvoliojimui)
Kaip gaminti

1. Baltą šokoladą, sviestą ir grietinėlę pakaitinkite ant garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje, kol ištirps ir gausite vientisą masę.

• Jei tirpinate „garų vonelėje“. Pasiruoškite „garų vonelę“: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens (įsitikinkite, kad vandens dubuo neliečia – tai labai svarbu). Į šį dubenį sudėkite reikiamus produktus. Kaitinkite puodą ant vidutinio didumo ugnies, maišydami dubenėlyje esantį šokoladą, sviestą ir grietinėlę. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį ir tuomet produktai ims tirpti. Kaitinkite, kol produktai ištirps ir iš karto išjunkite ugnį. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.

• Jei kaitinate mikrobangų krosnelėje. Gabalėliais sulaužykite ir į dubenėlį sudėkite šokoladą, sviestą ir supilkite grietinėlę. Kaitinkite mikrobangų krosnelėje, nuolat išimdami ir pamaišydami. Kai tik matote, jog produktai beveik visiškai ištirpo, intensyviai išmaišykite masę, kol ji taps visiškai vientisa. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.

2. Į ištirpusią vientisą produktų masę supilkite citrinų ekstraktą, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir išmaišykite. Jeigu norite intensyviau geltonos spalvos citrininių triufelių, šiame etape galite įmaišyti ir porą lašelių geltonos spalvos maistinių dažų. Tačiau tai nėra būtina, o triufelių skonis bet kuriuo atveju bus puikus.

3. Leiskite masei šiek tiek atvėsti, tuomet uždenkite indą maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palikite porai valandų ar per naktį.

4. Su nedideliu šaukšteliu imkite po gabalėlį paruoštos atšalusios masės ir tarp delnų suformuokite maždaug 1 cm skersmens kamuoliukus. Apvoliokite juos milteliniame cukruje, perliniame cukruje ar tiesiog paprastame cukruje.

5. Sudėkite triufelius ant padėklo ar lėkštės ir dėkite į šaldytuvą dar bent pusei valandos. Triufeliai kambario temperatūroje greitai minkštėja, todėl išimkite juos iš šaldytuve prieš pat patiekdami.

Iš nurodyto produktų kiekio paruošite 25 citrininius triufelius.

Plačiau skaitykite: „Savaitgaliui – kvapnūs citrininiai desertai“

Suskleisti

► Kuo tikriausias vasaros gėrimas! Saldus ir gaivus, spalvingas ir žavus. Braškės, mėlynės ir citrinos – tobula komanda, kai norisi kažko ypač lengvo ir ypač vasariško. Be to, ąsotis tokio limonado drąsiai gali papuošti ir vasaros šventės stalą.

Citrinų ir braškių gėrimas
Receptas: Citrinų ir braškių gėrimas
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 750.00 ml
Cukrus: 200.00 g
Braškės: 350.00 g (šviežios)
Mėlynės: 150.00 g (šviežios)
Citrinos: 1.00 vnt. (250 ml šviežiai spaustų sulčių, 1 citrinos tarkuota žievelė ir papuošimui kelios riekelės)
Kaip gaminti
  1. Į prikaistuvį supilkite 2 puodelius vandens ir suberkite cukrų. Kaitinkite, kol cukrus ištirps. Išjunkite ugnį ir atidėkite į šalį, kol atvės.
  2. Į maisto smulkintuvą sudėkite braškes, mėlynes ir supilkite vieną puodelį vandens. Išplakite ir susmulkinkite iki vientisos masės. Į prikaistuvį su atvėsusiu cukraus sirupu supilkite trintas uogas ir šviežiai išspaustas citrinų sultis. Suberkite tarkuotą citrinos žievelę. Įdėkite kelis citrinų griežinėlius.
  3. Prieš patiekdami, palaikykite porą valandų šaldytuve. Skanaus!

Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 1,5 l citrinų ir braškių gėrimo.

Plačiau skaitykite: „Savaitgaliui – kvapnūs citrininiai desertai“

Suskleisti

Tekstas ir receptai Astos Černės

TAIP PAT SIŪLOME PARAGAUTI

Citrininiai pyragaičiai
Receptas: Citrininiai pyragaičiai
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 6
Receptas
Ingredientai
Miltai: 180.00 g
Sviestas: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 trynys tešlai, 1 trynys įdarui ir 2 baltymai baltymų sluoksniui)
Cukrus: 4.00 valg. š. (1 valg. š. tešlai ir 3 valg. š. baltymų sluoksniui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys ir žievelės įdarui)
Sutirštintas pienas: 200.00 g (įdarui)
Vanduo: 1.00 valg. š. ((tešlai))
Kaip gaminti

1. Iš išvardytų produktų užmaišykite tešlą. Sudrėkinkite keksams skirtas formeles ir kiekvieną jų gražiai išklokite tešla. Suformuokite krepšelius. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 10 min.

2. Kol tešla keps, paruoškite įdarą: sutirštintą pieną sumaišykite su citrinų sultimis, tarkuotomis citrinų žievelėmis ir tryniais. Gerai išplakite.

3. Plakikliu (rankiniu ar elektriniu) išplakite kiaušinių baltymus. Kai masė pradės standėti, plakdama pamažu supilkite cukrų. Masę plakite tol, kol ji taps tokia standi, kad apvertus indą baltymai liktų jame.

4. Ant pravėsusios tešlos supilkite citrinų įdarą, šaukštu ant viršaus gražiai sukrėskite išplaktus baltymus, kad jie būtų panašūs į bokštelius. Tada šaukite į orkaitę ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių, kol baltymai gražiai pagels.

Suskleisti
Citrininis šerbetas
Receptas: Citrininis šerbetas
3 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 15 min.
3.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 200.00 g
Citrinos: 5.00 vnt.
Mėtos: 30.00 g
Vanduo: 200.00 ml
Kaip gaminti

1. Pirmiausia šaldymo kameroje atšaldykite plastikinį indą, kuriame plaksite šerbetą.

2. Į nedidelį puodelį supilkite vandenį ir cukrų. Sirupą užvirinkite ir dar kokias 2–3 min. pakaitinkite. Sirupą padėkite, kad atvėstų.

3. Išspauskite keturių citrinų sultis. Jas perkoškite per sietelį, kad neliktų sėklų.

4. Citrinų sultis ir nutarkuotą vienos citrinos žievelę supilkite į atvėsusį sirupą.

5. Šerbeto masę pilkite į atvėsintą plastikinį indą ir valandai statykite į šaldiklį.

6. Po valandos šerbetą ištraukite ir pamaišykite šakute.

7. Šį procesą kas valandą pakartokite dar 3 kartus. Jau paruoštą šerbetą tiekite stiklinėse taurėse, papuoštą citrinos griežinėliais ir šviežiais mėtų lapeliais.

Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Suskleisti
Citrininis pyragas
Receptas: Citrininis pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Miltai: 175.00 g (tešlai)
Sviestas: 100.00 g (tešlai)
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š. (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys tešlai ir 3 tryniai įdarui)
Vanduo: 3.00 valg. š. (tešlai)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį tešlai)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuotos žievelės tešlai ir pusė stiklinės sulčių įdarui)
Sutirštintas pienas: 385.00 g (indelis saldinto įdarui)
Kaip gaminti

1. Sviestą atšildykite kambario temperatūroje, įmuškite trynį, tada įmaišykite persijotus miltus ir vanilinį cukrų.

2. Paruoštą tešlą gerai išminkykite, kiek pakočiokite, klokite į riebalais išteptą karščiui atsparią kepimo formą ir užlankstykite kraštelius taip, kad būtų patogu supilti įdarą. Dalį tešlos palikite trupiniams – susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldymo kamerą. 

3. Kad tešla neišsipūstų, pabadykite ją šakute.

4. Pyrago pagrindą kepkite iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

5. Sutirštintą pieną sumaišykite su citrinų sultimis, nutarkuotomis citrinos žievelėmis ir iki vientisos masės išplaktais kiaušinių tryniais.

6. Paruoštą masę pilkite ant atvėsusio pyrago pagrindo, užtarkuokite atšaldytos tešlos.

7. Pyragą kepkite karštoje orkaitėje apie 20 min. Tada jį per naktį palaikykite šaldytuve – turi gerai sustingti.

Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Suskleisti
Citrusinė frapė
Receptas: Citrusinė frapė
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Sultys: 150.00 ml (citrinų, 400ml apelsinų ir 300ml greipfrutų)
Apelsinai: 1.00 vnt. (papuošimui)
Grietinėlė: 100.00 ml (purškiama, papuošimui)
Ledas: 12.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Į plaktuvą pridėkite daug ledukų, supilkite visas sultis ir labai gerai išplakite. Supilkite gėrimą į stiklines, užpurkškite grietinėlės ir papuoškite apelsinų skiltelėmis. Tiekite tuoj pat.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Gardus citrinų pyragas
Receptas: Gardus citrinų pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 25
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 125.00 g (šaltas - tešlai)
Miltai: 250.00 g (tešlai)
Miltelinis cukrus: 200.00 g (50g tešlai ir 150g paviršiui)
Vanduo: 300.00 ml (įdarui ir 1 valg. š. tešlai)
Cukrus: 150.00 g (įdarui)
Kukurūzų krakmolas: 100.00 g (įdarui)
Citrinos: 2.00 vnt. (geltonos bei žaliosios citrinų sultys ir tarkuotos žievelės - įdarui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tryniai - įdarui, baltymai - paviršiui)
Grietinėlė: 100.00 ml (35% riebumo - įdarui)
Sultys: 1.00 arbat. š. (šlakelis citrinų arba žiupsnelis citrinos rugšties paviršiui)
Kaip gaminti

1. Paruoškite tešlą: atšaldytą sviestą su persijotais miltais ir milteliniu cukrumi sukapokite peiliu. Įpilkite šalto vandens, išminkykite ir iškočiokite. Tešla ištieskite 23 cm skersmens apskritos išardomos skardos dugną, kraštus ir mažiausiai pusvalandį laikykite šaldytuve. Paplotį subadykite šakute ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 15 minučių.

2. Paruoškite įdarą: vandenį, cukrų, krakmolą išmaišykite su abiejų citrinų sultimis, žievelėmis ir ant mažos ugnies maišydami pavirkite. Puodą nukelkite nuo viryklės ir po vieną įmaišykite kiaušinių trynius.

3. Į įdaro masę įmaišykite grietinėlę. 

4. Tirštą citrinų kremą supilkite ant atšalusios tešlos skardoje ir kepkite150 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. 

5. Kiaušinių baltymus su citrinų sultimis po truputį beriant cukraus pudrą plakite tol, kol susidarys standžios blizgios putos.

6. Konditeriniu švirkštu arba šaukštu baltymų masę paskirstykite ant citrinų kremo. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių. Pyragą palikite atvėsti orkaitėje.

Knyga „Vaisiai“
Knyga „Vaisiai“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Vaisiai“

 

 

 

 

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius