Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lengvi salotų padažai

Karštymečiu šimtą sykių geriau šviežių daržovių salotas skaninti lengvu nei virškinimą apsunkinančiu riebiu padažu. Kaskart gaminkite vis kitokį ir mėgaukitės skonių įvairove.
Jogurto padažas
Jogurto padažas / Fotolia nuotr.

Įvairios lengvais padažais paskanintos salotos ne tik maloniai gaivina gomurį, bet ir žadina apetitą, mat jos dažnai paruoštos iš tokių ingredientų kaip šviežios prieskoninės žolės, spalvingos uogos, vaisiai. Paprastai tokie daržovių pagardai yra labai maistingi, todėl su jais organizmas gauna nemažai įvairių vitaminų bei mineralų, organinių rūgščių, baltymų ir kitokių naudingų medžiagų. Be to, jie yra nekaloringi, todėl puikiai tinka visiems, kurie rūpinasi savo kūno formomis. Šį sykį paplepėkime apie populiariausius vasariškus padažus.

JOGURTO PADAŽAI

Natūralus jogurtas yra vienas tinkamiausių produktų šaltiems daržovių salotų padažams ruošti. Jeigu jums stinga fantazijos arba nemėgstate eksperimtentų, paskaninkite juo šviežių daržovių salotas, kurias paprastai ruošiate su grietine. Jos bus ypač gaivios ir maloniai rūgštelėjusios.

Šaltus natūralaus jogurto padažus labai tinka paįvairinti šviežiomis ir džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis, smulkintomis šviežiomis daržovėmis (agurkais, saldžiosiomis paprikomis, salierų stiebais ir kt.), svogūnų bei česnakų laiškais. Malta džiovinta paprika, smulkintos ciberžolės tokiam pagardui suteikia ne tik pikantišką prieskonį, bet ir gražią spalvą.

Ypatingą skonį bet koks šaltas natūralaus jogurto padažas įgaus paskanintas trintais česnakais, džiovintais bazilikais, įvairių rūšių maltais pipirais, tarkuotomis citrinų žievelėmis, smulkintais riešutais, garstyčiomis, mėlynųjų pelėsių ar fetos sūriu. Nepamirškite ir tokių įprastų komponentų kaip druska bei cukrus.

Kad ir kokį natūralaus jogurto padažą ruošite, šviežias daržoves juo apliekite tik prieš tiekdama į stalą, nes ilgai jame „plaukiojusios“ daržovės pažliugs ir praras apetitą žadinančią išvaizdą. Nesugalvokite tokio padažo kaitinti – prisiminkite, kad tai yra rūgusio pieno produktas, aukštoje temperatūroje virstantis varške. Tiesa, šaltu natūralaus jogurto padažu tinka skaninti ir kai kuriuos karštus valgius, pavyzdžiui, šviežių daržovių salotas su karšta paukštiena.

Šiltuoju metų laiku dažnai ruošiate šviežių vaisių bei uogų salotas? Puikus produktas joms paskaninti – desertinis jogurtas. Rinkitės pagal savo skonį. Galite jį paskaninti bet kokių šviežių ar konservuotų vaisių gabalėliais arba uogomis.

Vaisių salotas su saldžiu jogurtu labai tinka gardinti sezamais, įvairių rūšių orkaitėje pakepintais ir smulkintais riešutais.

Naudinga žinoti

  • ⇒ Bet kokį natūralaus jogurto padažą galima sutirštinti varške ir tiekti jį su laužo kaitroje keptomis bulvėmis ar žuvimi. Į tokį tirštą padažą tinka mirkyti ir stambius šviežių daržovių griežinėlius (pavyzdžiui, išilgai pjaustytus šviežius agurkus).
  • ⇒ Jogurto padažą šaldytuve galima laikyti ne ilgiau kaip tris dienas.
  • ⇒ Jeigu po ranka neturite natūralaus jogurto, panašaus skonio padažo salotoms pasigaminsite su kefyru arba rūgpieniu.

Paskanaukite!

Su sezamų sėklomis. 250 ml natūralaus jogurto sumaišykite su dviem šaukštais grietinėlės. Įdėkite dvi trintas česnako skilteles, 3 šaukštus tarkuotų ridikėlių, pagal skonį įberkite druskos bei maltų juodųjų pipirų ir kiek paplakite šakute. Įberkite kelis šaukštus sausoje keptuvėje skrudintų sezamų sėklų ir išmaišykite.

Su rikota. 250 ml natūralaus jogurto gerai išsukite su 3 kupinais šaukštais rikotos. Įpilkite po šlakelį šviežių citrinų sulčių bei romo, įberkite porą žiupsnių miltelinio cukraus, 3 šaukštus šviežių smulkintų mėtų ir gerai išmaišykite.

Su mėlynųjų pelėsių sūriu. 125 ml natūralaus jogurto gerai ištrinkite su 100 g mėlynųjų pelėsių sūrio. Įpilkite 2 šaukštus aliejaus, įberkite smulkintų svogūnų laiškų bei krapų ir suplakite elektriniu plakikliu.

ALIEJAUS PADAŽAI

Šaltai spausto augalinio aliejaus padažai yra labai maistingi, nes turi daug organizmui naudingų nesočiųjų riebiųjų rūgščių. Jais tinka skaninti ne tik šviežių daržovių, bet ir žalumynų bei vaisių salotas.

Aliejaus padažai paprastai rūgštinami vaisių actu arba šviežiomis citrusinių vaisių (citrinų, greipfrutų ar kt.), svarainių, spanguolių sultimis – tokie produktai suteikia jiems gaivos. Dėl pikantiškumo į aliejaus padažą tinka įpilti šlakelį sojų padažo, konservuotų imbierų sunkos, įberti kaparėlių, įkrėsti grūdėtųjų garstyčių.

Jei į aliejaus padažą salotoms įdėsite trintų mediniu šaukštu šviežių prieskoninių žolelių, jis bus labai kvapus ir gaivus.

Ypatingą prieskonį daržovių salotoms suteikia tokie specifinio kvapo bei skonio aliejai kaip sezamų, avokadų, migdolų, lazdynų bei kedrų riešutų. Kadangi minėti aliejai yra gana brangūs, juos galima maišyti per pusę su bet kokiu kitu neutralaus kvapo bei skonio aliejumi.

Šviežias daržoves labai tinka skaninti ir pirktiniu ar savos gamybos aromatiniu aliejumi. Tokį pagardą pasigaminti labai paprasta. Įprastam augaliniam aliejui aromatizuoti tiks garstyčių grūdeliai, džiovintos mėlynės, juodieji serbentai ir spanguolės, saulėje džiovinti pomidorai, įvairių rūšių pipirai, salierų ir papajų sėklos, citrinų ir apelsinų žievelės, įvairios džiovintos prieskoninės žolės ir t. t. Rezultatas priklausys nuo jūsų fantazijos. Tik nepamirškite, kad pagrindinio produkto ir kvapiųjų priedų santykis turėtų būti 8 su 2. Dar vienas svarbus dalykas – į augalinį aliejų galima dėti tik sausus priedus. Jokiu būdu jo negalima aromatizuoti vandens turinčiais produktais (pavyzdžiui, porais), nes jau po kelių dienų aliejuje gali užsiveisti sveikatai pavojingų bakterijų.

Paskanaukite!

Su kepintomis sėklomis. Pusę stiklinės specialiai salotoms skaninti skirto sėklų mišinio suberkite į sausą keptuvę ir paskrudinkite. Suberkite sėklas į plakimo indą, įdėkite smulkintų česnakų, kelis žiupsnius smulkintų šviežių petražolių bei žiupsnį kalendrų, įpilkite 2 šaukštus žaliųjų citrinų sulčių, pusę stiklinės šaltai spausto alyvuogių aliejaus ir elektriniu plakikliu suplakite vientisą masę. Toliau plakdama supilkite 1/3 stiklinės šalto daržovių sultinio. Pagal skonį pasūdykite, įberkite šviežių maltų juodųjų pipirų.

Su aštriu sojų padažu. Gabalėlį imbiero šaknies nulupkite, smulkiai sutarkuokite ir gerai sutrinkite su dviem skiltelėmis smulkintų česnakų bei keturiais šaukštais baltojo vyno acto. Įberkite porą šaukštelių cukraus, įpilkite tiek pat sojų padažo, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų ir išmaišykite. Toliau maišydama supilkite po 3 šaukštus sezamų bei žemės riešutų aliejaus.

VAISIŲ IR UOGŲ PADAŽAI

Lengvais pikantiškais vaisių bei uogų padažais labai tinka skaninti įvairių lapinių žalumynų salotas, valgyti vienus arba tiekti garnyrui prie paukštienos, triušienos, žvėrienos valgių.

Nelygu, kokio skonio – rūgštaus ar saldžiarūgščio – pageidaujate, padažo pagrindui imkite saldesnių arba rūgščių vaisių tyrę ar sultis. Labiausiai jas tiks maišyti su šaltai spaustu augaliniu aliejumi. Tik nepilkite jo per daug, nes užgoš vaisių ar uogų skonį.

Kvapiam vaisių ar uogų padažui pikantiškumo suteiks grūdėtosios garstyčios, įvairios skrudintos sėklos, specifinio skonio medus (pavyzdžiui, liepų), tarkuotos apelsinų ar citrinų žievelės.

Paskanaukite!

Mangų. Sunokusį mangą nulupkite, supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į plakimo indą. Įpilkite 5 šaukštus citrinų sulčių, įdėkite 2 šaukštelius medaus ir išplakite elektriniu plakikliu. Pagal skonį pasūdykite, įberkite maltų juodųjų pipirų, įpilkite kelis šaukštus aliejaus ir išmaišykite.

Raudonųjų serbentų. 2 šaukštus garstyčių sumaišykite su 4 šaukštais alyvuogių aliejaus, tarkuotomis apelsino žievelėmis ir 3–4 šaukštais per sietelį pertrintų raudonųjų serbentų tyrės. Pagal skonį pasūdykite ir pasaldinkite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius