-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

80-metį švenčiantis Vytautas Paukštė: jaunystėje gyvenimas labai gražus, bet paskui gyvenimas skaldo ir padaro tai, ką reikia padaryti

Vienam žymiausių šalies aktorių Vytautui Paukštei sukanka 80 metų. Jubiliejų aktorius švęs kartu su visa Klaipėda.
Geriausias aktorius Vytautas Paukštė
Aktorius Vytautas Paukštė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak Prezidentės Dalios Grybauskaitės, teatro istorijos puslapiuose ir žmonių širdyse įamžinti ryškiausi V.Paukštės vaidmenys – jo lūpomis kalbėjo Mindaugas ir Mažvydas, Karalius Lyras, Satinas ir Sokratas. Lietuvai ir jos kultūrai itin brangūs darbai stiprino meilę Tėvynei, tikėjimą laisve ir tiesa, sakoma Prezidentės sveikinime.

80-ąjį gimtadienį švenčiantis Klaipėdos dramos teatro aktorius V.Paukštė į filosofinius išvedžiojimus nesileidžia. Pasak jo, ne viskas gyvenime taip vyksta, kaip norisi: „Jaunystėje gyvenimas labai gražus, krūvos iliuzijų, paskui gyvenimas po truputėlį skaldo, tašo ir padaro tai, ką, matyt, reikia padaryti.“

Tačiau vienas garsiausių šalies aktorių sako tikrai negalįs skųstis. Būta visko: ir liūdnų dienų, bet ir laimės netrūko. O labiausiai aktorius sako nepakenčiąs netiesos.

„Stengiuosi nei scenoje, nei gyvenime, kiek tai įmanoma, nemeluoti, kad tu nebūtum „falšyvas“. Nes mes gi matom – kiek žmogus besistengtų paslėpti savo veiklą, vis tiek matom – „falšas“. Kad tai netikra, kažkas slidu, kažkas negera“, – sako V. Paukštė.

Aktorius gimė Kaune gausioje tarnautojo šeimoje. Tėvas buvo ištremtas, o kiti šeimos nariai, tik per stebuklą išvengę tremties, išsibarstė. Vidurinę būsimas aktorius baigė glausdamasis vaikų namuose. Ateities planų būta įvairių.

„Buvo, be abejonės, buvo, aš būčiau buvęs turbūt elektronikas. Aš norėjau baigęs 8 klases stoti į Vilniaus politechnikumą, nes gyvenimas buvo labai sunkus pokario metais“, – prisimena V.Paukštė.

Tačiau dramos būrelio vadovė, garsi ano meto aktorė Ona Juodytė Vytautą pastūmėjo rinktis aktoriaus kelią. Juo pasukęs, nebeišklydo. Nuo 1963-iųjų iki šiol Vytautas Paukštė dirba Klaipėdos dramos teatre. Per daugiau kaip 50 metų, praleistų scenoje, jis sukūrė per šimtą vaidmenų. Patys brangiausi – Mindaugas ir Mažvydas Justino Marcinkevičiaus dramose.

„Vaidmenys turbūt kaip kūdikiai, kuo daugiau iškenti, tuo jis brangesnis“, – mano V.Paukštė.

Aktorius neslepia, kad ne visi vaidmenys buvę mieli. Keleto, ne pačių pagrindinių, tiesiog atsisakė. Tačiau ir ne visos svajonės išsipildė: „Mūsų profesijoj svajonės absoliučiai nieko nereiškia. Yra įsakymas ant lentos ir prašom vaidint. Kažkas liko turbūt nepadaryta, bet dabar jau vėlu turbūt, nebereikia svajoti“. Paklaustas, kokios tos neišsipildžiusios svajonės, neištaria: „Tiek to“.

Dabartinis gyvenimo tarpsnis Vytautui Paukštei – nemaloniausias. Užsitęsus Klaipėdos dramos teatro rekonstrukcijai, aktoriai, pasak jo, tarsi be namų.

„Visi susirenka vos ne kasdien, ir laisvą dieną, pasižiūrėt tvarkaraštį, pasikalbėt, papliurpt, apkalbėt ką nors, apšmeižt – žmogiška. Tai yra namai, jie suriša. O dabar kaip Grigo bitės išsilakstė, nei kur susirinkt, nei kur ateiti“, – sako aktorius.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino kavalierius Vytautas Paukštė jau yra tapęs, jo kolegų ir teatro gerbėjų žodžiais, kone Klaipėdos simboliu.

„Mums tik atėjus į teatrą, mūsų kursui, buvo tokios anketos išplatintos Klaipėdos laikraščio: koks jūsų aktoriaus idealas. Ir aš tada, atsimenu, rašiau, kad man aktoriaus idealas yra Vytautas Paukštė. Nes man jau tada buvo nepasiekiamose aukštumose su savo Mindaugu ir Mažvydu“, – sako Klaipėdos dramos teatro aktorius Rimantas Pelakauskas.

„Ten, kur tiktai tekdavo vaidinti su juo, būdavo nepaprastai įdomu, tai yra labai puikus aktorius, iš tikrųjų pažymėtas talento žyme“, – teigia Klaipėdos dramos teatro aktorė Nijolė Sabulytė.

„Kai susipažinau su Vytautu kaip su žmogum, aš tiesiog buvau nustebusi: didis artistas, o toks paprastas žmogus. Su juo taip gera bendraut, taip lengva“, – tvirtina Klaipėdos dramos teatro aktorė Simona Šakinytė.

Vytauto Paukštės 80-ies metų jubiliejus bus minimas ketvirtadienį Klaipėdos Teatro aikštėje. Kviečiami visi klaipėdiečiai ir miesto svečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius