-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvoje mirė Kremliaus kritikas, poetas Levas Rubinšteinas

Poetas Levas Rubinšteinas, vienas svarbiausių sovietinio pogrindžio literatūros scenos veikėjų, vėliau protestavęs prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, mirė praėjus kelioms dienoms po to, kai jį partrenkė automobilis, sekmadienį pranešė jo dukra.
Poetas ir disidentas Levas Rubinšteinas
Poetas ir disidentas Levas Rubinšteinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rusija Mirtis

L.Rubinšteinas laikomas vienu iš Rusijos konceptualistų judėjimo, literatūrinio avangardo, kuris XX amžiaus 8–9 dešimtmetyje tyčiojosi iš oficialios socialistinio realizmo doktrinos, įkūrėjų.

„Šiandien mirė mano tėtis Levas Rubinšteinas“, – parašė jo dukra Marija tinklaraštyje „LiveJournal“. Šį jos pranešimą cituoja Rusijos žiniasklaida.

Sausio 8 dieną Maskvoje 76 metų vyrą partrenkė automobilis. Jis buvo paguldytas į ligoninę sunkios būklės.

Maskvos transporto departamentas teigė, kad „vairuotojas nesulėtino automobilio greičio“, kai L. Rubinšteinas ėjo per gatvę.

Pirminiais duomenimis, L. Rubinšteiną partrenkęs vairuotojas per 12 mėnesių buvo padaręs 19 kelių eismo taisyklių pažeidimų, teigė departamentas.

Institucijos pradėjo tyrimą dėl šios avarijos, pridūrė jis.

Poetas buvo sukūręs savotišką žanrą, kažką tarpinio tarp poezijos ir teatro, rašydamas trumpus sakinius ant perforuotų kortelių ir skaitydamas „kartotekos eilėraščius“ scenoje.

Kasdienis bibliotekininko darbas ir sovietmečio biurokratija įkvėpė jo pasirodymus, kuriuose derėdavo absurdo komedija ir improvizacija.

Žlugus SSRS, jis labai išgarsėjo, o jo kūryba buvo plačiai leidžiama stambiausių leidyklų.

L.Rubinšteinas buvo atvirai priešiškas V. Putino vyriausybei ir reguliariai protestavo prieš Kremliaus vykdomas represijas ir žmogaus teisių pažeidimus.

2003 m. L.Rubinšteinas pasirašė atvirą laišką, kuriuo smerkiami Rusijos agresija Čečėnijoje. 2013 m. jis dalyvavo protesto akcijose, kuriose raginta išlaisvinti grupės „Pussy Riot“ nares.

2014 m. rugsėjį pasirašė pareiškimą, kuriame reikalavo „nutraukti agresyvią avantiūrą: išvesti Rusijos karius iš Ukrainos teritorijos ir nutraukti propagandą, materialinę ir karinę paramą separatistams Pietryčių Ukrainoje“.

2017 m. sausio mėn. L.Rubinšteinas atsistatydino iš Rusijos PEN centro. Savo kreipimesi tuomet jis rašė: „Vienas pagrindinių pasaulinio PEN judėjimo uždavinių yra „kovoti už žodžio laisvę ir būti galingu balsu ginant rašytojus, kurie persekiojami, kalinami ir kuriems gresia pavojus gyvybei už jų pažiūras“. Rusijos PEN centras to nedaro, todėl neturi nieko bendra su PEN judėjimu. Visos Rusijos PEN centro veiklos uždavinys – tik išvengti viršininkų pykčio.

2020 m. rugsėjį poetas pasirašė laišką, kuriuo palaikė protestus Baltarusijoje po suklastotų prezidento rinkimų

V.Putinui pradėjus plataus masto karą Ukrainoje, L.Rubinšteinas kartu su kitais žinomais rašytojais pasirašė atvirą laišką, kuriame pasmerkė karą, kurį pavadino nusikalstamu, ir Kremliaus melą.

2011 m. poetas lankėsi Lietuvoje, dalyvavo festivalyje „Poetinis Druskininkų ruduo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius