-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė žymus muzikas ir tapytojas Viktoras Voronovas

Sulaukęs 85 metų mirė menininkas Viktoras Voronovas, pirmojo Lietuvoje džiazo festivalio organizatorius ir tapytojas, savitu stiliumi nutapęs šimtus paveikslų.
Viktoras Voronovas
Viktoras Voronovas / Vytauto Suslavičiaus nuotr.
Temos: 2 Menas Mirtis

„Minioj žmonių pasitaiko tik keletas nepaliaujamai menui ištikimų asmenybių. Net vaikystėje, galimybių skurdo metais, jis lipdavo pro mokyklos langus, kad atsidarytų pianino klaviatūrą ir į ją bent pasižiūrėtų. Už tai gavęs pylos vaikas galėjo tik suklapsėti žydromis akimis ir nusišypsoti. Toks įsimylėjęs jis liko visą gyvenimą“, – socialiniame tinkle prisiminimu pasidalijo V.Voronovo anūkė Lėja Viktorija Voronovaitė.

„Prisimenu, savo smuiko kelionės pradžioje, valandų valandas praleistas senelio tapybos dirbtuvėse. Aliejiniais dažais permirkusioje atmosferoje man buvo atskleista daugybė muzikinių niuansų, kurių tada dar nepajėgiau pilnai suprasti, tačiau pirmąkart pajutau, kokia tikra laisvė yra reikšti save muzikoje. Tai buvo laikas, kai improvizuodavome, sėdėdavome prie kelių taktų ir ieškodavome, ką išties norime pasakyti. Bėgant metams, man besiskundžiant laisvų klasių stoka Čiurlionkėje, išgirdau istoriją, kaip jo geriausia „klasė“ Akademijoje buvo nepilnai įrengtas, plytelėmis išklotas tualetas su neritmiškai blyksinčia šviesa. Ten, įsikūręs savotišką šventovę, jis grodavo ištisas dienas ir naktis.

Asmeninio albumo nuotr./Viktoras Voronovas
Asmeninio albumo nuotr./Viktoras Voronovas

Retas atvejis, kai žmogus gyvenime išpildo viską, ką nori. Menininkas, kuris negailestingumo persmelktomis akimis žvelgia į pasaulį, kaip į vieną didelę galimybę būti kūrėju, nenuilstančiu tobulėti. Suburti ansambliai, festivaliai, sporto rungtynės, kovos menai, tapyba, animacija, skraidymas parasparniu ir buriavimas – jam niekada nebuvo tik šiaip pomėgiai, greit įsižiebiančios, bet tą pačią sekundę užgęstančios liepsnos. Puikus pavyzdys, kaip nereikia norų leisti žemyn prie galimybių, o maloniai kankinantis, dar porą valandų ar savaičių „groti“ tol, kol išeis“, – rašė L.V.Voronovaitė.

V.Voronovas kilęs iš Vitebsko, Baltarusijos. Į Lietuvą jis su mama Klaudija Glukova pateko kartu su kitais į Alytų pervežtais Vitebsko žydais. Iki tol V.Voronovo mama K.Glukova dirbo Marko Šagalo namuose Vitebske ir bičiuliavosi su M.Šagalo šeima.

V.Voronovo piešiniai pasižymėjo savitu stiliumi. Vengęs viešumos, jis nutapė daugiau nei šimtą paveikslų, kurie iškart atsidurdavo gerbėjų namuose. Vienoje privačioje kolekcijoje Druskininkuose yra virš 30 V.Voronovo darbų.

Kita V.Voronovo aistra buvo muzika. 1955 metais jis tapo Dainų šventės orkestrų laureatu, vėliau grojo „Trimite“, vadovavo Valstybinės filharmonijos estradiniam ansambliui „Nemuno žiburiai“. Jis taip pat buvo pirmojo lietuviško džiazo festivalio „Jaunystė 1968“ Elektrėnuose įkūrėjas.

Atsisveikinimas su V.Voronovu vyks Druskininkų laidojimo namuose „Okona“ gruodžio 2 d. 10 val. Laidotuvės – gruodžio 2 d. 14 val. Druskininkų naujosiose kapinėse, Ratnyčioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius