-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionaline premija įvertintas Vytautas Anužis: „Lietuvoje teatras išliko kaip gyvas tautos šaltinis“

„Visuomet malonu, kai už savo darbą gauni kažkokią satisfakciją, kai esi taip aukštai įvertinamas“, – sako trečiadienį vienu iš Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų tapęs aktorius Vytautas Anužis.
Vytautas Anužis
Vytautas Anužis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Už klasikinės aktorinės mokyklos šiuolaikiškumą įvertintas V.Anužis šypteli – kai tampi vienu iš šešių laimingųjų, nejučia pagalvoji – „gal kažkas gyvenime ir pavyko“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Tarp Nacionalinės premijos laureatų – režisierius Gytis Lukšas, aktorius Vytautas Anužis, tapytoja Rūta Katiliūtė

„Visuomet stengiuosi dirbti gerai, sąžiningai, užduotis atlikti iki galo. Tiek, kiek leidžia proto ir širdies jėgos. Todėl tuomet, kai išgirsti, kad tau skiriama nacionalinė premija... Neslėpsiu, tai įpareigoja, tačiau kartu tiek gerų emocijų užplūsta – tikras paglostymas! Nors į puikybę nesiruošiu keltis“, – 15min iškart po laureatų paskelbimo komentavo aktorius.

Dėl savo laimėjimo jis sako jaučiantis didelį dėkingumą tiek savo mokytojoms Panevėžio 2-ojoje vidurinėje mokykloje, tiek Juozui Miltiniui, Maskvos teatro profesoriams, taip pat – mylimai žmonai Veltai. „Ji mane sukūrė tokį, koks esu dabar, visuomet buvo šalia ir labai palaikė, man tai labai daug reiškia“, – kalbėjo jis.

V.Anužis kalbėdamas apie svarbiausius žmones jo, kaip aktoriaus, karjeroje, paminėjo ir režisierius Povilą Gaidį, Oskarą Koršunovą, Joną Vaitkų, Gintarą Varną – jie esą buvo didžiausi jo autoritetai. „Ne kiekvienas režisierius gali būti mokytoju, o jie yra būtent tokie – mokytojai. Norom nenorom jie mane mokė, už tai esu jiems labai dėkingas“, – kalbėjo aktorius.

Daugiau nei 30 metų Klaipėdos dramos teatre išdirbęs V.Anužis kolegas vadina beveik giminėmis ir nepamiršta jų dėkodamas už premiją. „Padėkoti brangiems žmonėms – labai svarbu. Juk be visų jų nebūtų manęs, jie man padėjo užaugti“, – sakė jis.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Vytautas Anužis
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Vytautas Anužis

Nuo 2011-ųjų Lietuvos nacionaliniame dramos teatre dirbantis aktorius beveik per keturis dešimtmečius trukusią karjerą atliko ne vieną ryškų vaidmenį ir pelnė daugybę apdovanojimų, tarp jų – ir „Auksinį scenos kryžių“ už nepagrindinį dramos aktoriaus vaidmenį spektaklyje „Mergaitė, kurios bijojo Dievas“.

„Džiaugiuosi, kad mes turime teatrą, juk daug kas pasaulyje jo jau nebeturi. Pastaruoju metu sklaidau garsaus latvių režisieriaus Alvio Hermanio dienoraščių forma parašytą knygą. Jis rašo, kad dramos teatras dar yra išlikęs Vidurio ir Rytų Europos šalyse, o Amerika jau nebeturi, ten likęs tik miuziklas, komercinis komedijos teatras.

O štai Lietuvoje teatras išliko kaip gyvas tautos šaltinis. Jis toliau reprezentuoja šalį kartu pasėdamas kūrybines dideles pergales“, – kalbėjo V.Anužis.

Aktorius sako besitikintis, kad valstybės žmonės ir toliau rems ir palaikys teatrą, nes jis – „vienas iš fundamentalių stulpų, kurie laiko Lietuvą ir pristato ją už jos ribų.“

Trečiadienį nacionalines premijas gavo ir daugiau menininkų. Tarp jų – tapytoja Rūta Katiliūtė, kino režisierius Gytis Lukšas, rašytojas Valdas Papievis, architektas Audrius Ambrasas, džiazo muzikai Viačeslavas Ganelinas, Vladimiras Tarasovas ir Vladimiras Čekasinas. ​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius