Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po VTEK sprendimo kultūros ministras kvies S.Strelcovą pokalbiui apie reputaciją

Kultūros ministras Simonas Kairys pokalbiui žada kviesti Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus direktorių Simoną Strelcovą, Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) konstatavus jo interesų konfliktą.
Simonas Kairys ir Simonas Strelcovas
Simonas Kairys ir Simonas Strelcovas / 15min nuotr.

Ministro teigimu, nors S.Strelcovo pažeidimas nesusijęs su veikla Kultūros ministerijai pavaldžioje įstaigoje, kyla klausimų dėl direktoriaus reputacijos.

„Turime įvertinti, ar problemos, susijusios su reputacija, yra reikšmingos kalbant apie galėjimą toliau eiti Kultūros ministerijai pavaldžios įstaigos vadovo pareigas“, – BNS sakė S.Kairys.

VTEK trečiadienį nusprendė, kad Šiaulių rajono savivaldybės tarybos narys S.Strelcovas neišvengė viešų ir privačių interesų konflikto ir pažeidė įstatymą, nes 2022 metų birželio 8 dieną kaip viešosios įstaigos „Tekančios saulės tiltai“ direktorius pasirašė sutartį su Šiaulių rajono savivaldybe, kurios tarybos narys yra, dėl paramos lėšų panaudojimo.

Įstatyme teigiama, kad asmuo neturi teisės atstovauti fiziniams ar juridiniams asmenims ir ginti jų interesų institucijoje ar įstaigoje, kurioje jis dirba, o jei įstaiga, kurioje jis dirba, priklauso įstaigų sistemai, – bet kurioje tos įstaigų sistemos įstaigoje.

Kaip skelbė naujienų portalas „Delfi“, S.Strelcovas ir jo vadovaujama viešoji įstaiga praėjusiais metais gavo 35 tūkst. eurų paramos lėšų, skirtų Lietuvoje esančių ukrainiečių mokymams.

S.Strelcovas ir jo įstaiga pati mokymų nerengė, o šiais paslaugas pirko. Jos įsigytos ir iš politiko sutuoktinės Živilės Strelcovienės bei kito tarybos politiko Vaclovo Motiejūno žmonos Renatos Motiejūnės.

Tiek Šiaulių rajono savivaldybės meras, tiek paramą suteikęs Japonijos profesorius Inaba Chiharu išreiškė abejonių, ar mokymai iš tikrųjų įvyko, klausimai kelti ir dėl galimo interesų konflikto.

Paskelbus šią informaciją Kultūros ministerija kreipėsi į VTEK.

Pasak S.Kairio, ministerijos komisija pasigilins į išvadas ir įvertins, kokio lygio tai pažeidimas, pasiūlys, kokias teisines procedūras reikėtų taikyti.

„Visada tokiais atvejais, jeigu vienas ar kitas vadovas turi klausimų, kurie keliami viešoje erdvėje, ir žmogus tiesiog neišlipa iš tų temų, be abejo, mes su vadovu dar kalbėsime šalia tų teisinių procesų, kaip jam pačiam atrodo, ar ta situacija netrukdo eiti pareigų ir ar negalimi kokie nors greitesni, paprastesni sprendimai. Visa tai vyks artimiausiu metu“, – BNS sakė ministras.

Pats S. Strelcovas patvirtino žinąs apie VTEK sprendimą, bet nesusipažinęs su jo argumentais, todėl negalįs jo komentuoti.

„VTEK sprendimas niekada nėra galutinis“, – teigė jis ir neatmetė galimybės jį skųsti teismui.

Muziejaus direktorius nevertino ir galimos reputacinės žalos.

„Kol nekalbėjau su ministru, negaliu nieko kvestionuoti. Ta reputacija turbūt priklauso nuo to, kokie bus VTEK argumentai. Kol kas jų nemačiau, kada bus argumentai pateikti, matysime, kokių veiksmų reikia imtis toliau“, – BNS sakė jis.

Rugsėjį Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo, dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu bei turto pasisavinimo teikiant paramą ukrainiečiams Lietuvoje.

Tyrimo duomenimis, teikiant ataskaitas dėl Japonijoje įkurto fondo lėšų panaudojimo, S.Strelcovas galėjo pateikti suklastotą dokumentą su neva savivaldybės administracijos darbuotojo parašu. Organizuodamas mokymų paslaugų teikimą jis galimai sutartis sudarė su susijusiais asmenimis, siekdamas pasisavinti pinigines fondo lėšas.

Kol kas įtarimai S.Strelcovui nėra pateikti, trečiadienį BNS patvirtino STT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius