-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 17

15min kino anketa: rašytoja Unė Kaunaitė – apie Q.Tarantino ir norą išmokti mosuotis japonišku kardu

Ieškantiems filmo vakarui ar įsitikinusiems, kad matė viską – 15min kino anketa, į kurios klausimus atsako Lietuvos kultūros bei meno atstovai, padės prisiminti pamirštus ir atrasti naujus kino pasaulio perlus.
Unė Kaunaitė
Unė Kaunaitė / „Tomas&Lukas" nuotr.

Kembridžo universiteto švietimo magistrantūros studijas baigusi Unė Kaunaitė neseniai išleido trečiąją savo knygą – romaną „Laiškai Elzei“. Kaip jau tapo įprasta, autorė kreipiasi į paauglių auditoriją, o šįkart aptaria patyčių problemą, nuošalyje nepalikdama nei tų, kurie tyčiojasi, nei tų, kurie nuo to kenčia.

Apie pakeitusius ir įkvėpusius filmus 15min pasakoja Unė Kaunaitė.

Filmas, kuris pakeitė (gyvenimą, dieną, supratimą apie kiną ar kt.)

„Dogvilis“ (Dogville, 2003). Visus dažniausiai sukrečia tas Larso Von Triero filmas, kurį mato pirmąjį. Man tai buvo „Dogvilis“, visų pirma pakeitęs mano supratimą apie kiną: jis filmuotas teatro scenoje, lyg vaikų žaidime kreida išvedžiojus namų sienas. Ko gero, tuo jis yra unikalus kino istorijoje, parodantis, kad kinas gali būti visiškai kitoks, bet tiek pat paveikus. Pamenu, kaip pasirodžius titrams dar ilgai negalėjau atsigauti, nes „Dogvilis“ mane privertė susimąstyti apie tai, iš kur visuomenėje/žmonėse atsiranda blogis. Tai šedevras, kurį rekomenduoju kiekvienam.

VIDEO: Filmo „Dogvilis“ anonsas

Mėgstamiausias filmas, kai jums buvo šešiolika

„Mažoji mis“ (Little Miss Sunshine, 2006), laimėjęs du „Oskarus“ ir dar 68 kitus apdovanojimus – tuomet vos dešimties Abigail Breslin buvo jauniausia „Oskaro“ nominantė. Vienu metu ir linksmas, ir liūdnas, šis filmas pasakoja istoriją apie šeimą, kuri veža savo paauglę dukrą į grožio konkursą, nors ji visiškai neatitinka tradicinių grožio standartų. Pašiepiantis amerikiečių popkultūros ypatumus, šis filmas visų pirma yra apie šeimą – kiekvieno jos nario asmeninę kelionę ir visos šeimos kelionę kartu.

VIDEO: Filmo „Mažoji mis“ anonsas

Geriausia komedija

Brolių Coenų „Didysis Lebovskis“ (The Big Lebowski, 1998). Ne vienas Coenų filmas privertė mane juoktis (panašios stilistikos „Fargo“, „Raising Arizona“ ir kiti), tačiau „Didįjį Lebovskį“ mačiau pirmą iš jų filmų, gal dėl to jis ir išsiskyrė. Coenų filmai – absurdo komedijos, kuriose dar vaidina ir fantastiški aktoriai. Nesijuokti negalima.

VIDEO: Filmo „Didysis Lebovskis“ anonsas

Guilty pleasure

„Puikybė ir prietarai“ (Pride and Prejudice, 2005). Tai nėra nei geriausia ekranizacija, nei geriausias filmas, bet vaikystėje mėgau šią knygą, todėl lietingais vakarais filmo vaizdai primena vaikystės vasaras. Ir nors atrodo, kad moterys jau seniai mūsų visuomenėje nebeturi vien ištekėti, pagrindinės veikėjos nenoras paklusti nusistovėjusioms normoms vis dar ne mažiau aktualus.

VIDEO: Filmo „Puikybė ir prietarai“ anonsas

Geriausia meilės istorija kine

Michaelio Hanekes „Meilė“ (Amour, 2012). Eisiu netradiciniu keliu ir nesirinksiu gražios, lengvos romantinės dramos. „Amour“ – dar vienas „Oskaro“ laimėtojas, sunkus, skaudus, pasakojantis istoriją apie du senus žmones, būnančius vienas su kitu iki mirties, tada, kai norėtųsi nusisukti. Filmas be galo sunkus, bet tai, manau, aukščiausios formos meilė kine.

VIDEO: „Meilės“ vaizdo anonsas

Simpatija kine

Nuotaka iš Quentino Tarantino „Nužudyti Bilą“ (Kill Bill, 2003, 2004). Paauglystėje be galo mėgau šį filmą, mačiau jį ne vieną kartą ir norėjau kaip ir Nuotaka išmokti mosuotis japonišku kardu.

VIDEO: Filmo „Nužudyti Bilą“ anonsas

Geriausia ekranizacija

Milošo Formano „Skrydis virš gegutės lizdo“ (One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1975). Dažnai viešumoje kalbu apie ploną liniją tarp „normalaus“ ir „nenormalaus“ žmogaus, o šis filmas apie psichiatrinės ligoninės pacientus yra bene geriausiai šią mintį iliustruojantis filmas.

VIDEO: Filmo „Skrydis virš gegutės lizdo“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius