Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 09 22

„15min.lt“ iš San Sebastiano: Antonio Banderasas ir rožinis kilimas

56-asis San Sebastiano kino festivalis mėgina rimtai pasipriešinti Venecijai ir pasinaudoti pagrindinio konkurento silpnybėmis rudens sezono tvarkaraštyje. Svarbiausio ispanakalbių šalių renginio vadovams pavyko surikiuoti įdomią konkursinę programą iš 15 filmų, kuriuos sukūrė populiarūs režisieriai ir dar niekam nežinomi talentai.
Aktorius Antonio Banderasas
Aktorius Antonio Banderasas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasaulinėms premjeroms neteikiantis žūtbūtinės pirmenybės festivalis mielai pakvietė ryškiausius Toronto kino festivalio dalyvius, net sugebėjo prisikalbinti dažnai linksniuojamus kino industrijos asus, kad pirmą kartą parodytų savo filmus būtent San Sebastiane.

Vienas iš tokių išskirtinių svečių yra korėjietis Kim Ki-Dukas („Pavasaris, vasara, ruduo, žiema ir vėl pavasaris", „Tušti namai“), kurio drama „Sapnas“ pasirodys pačią paskutinę konkurso dieną. Deja, madingasis režisierius negalės atvykti į San Sebastjaną dėl autovarijoje patirtų traumų, bet planuoja surengti vaizdo konferenciją iš savo namų.

Sparčiai populiarėjantis jaunasis prancūzas Christophe'as Honore taip pat nepanoro lįsti į Venecijos ir Toronto mėsmalę, o drama „Gražioji persona“ pasirinko ramesnę vietą ir draugiškesnę aplinką. Visuose jo filmuose vaidinęs aktorius Louisas Garrelis jau ne kartą viešėjo San Sebastiane ir papasakojo renginio privalumus.

Su dideliais lūkesčiais visi laukia ispaniškų filmų, kuriuos dažniausiai ignoruoja Venecija. Konkursinė programa buvo pradėta lipdyti aplink „Goya“ premijos laureatą Jaime Rosalesą, kurio provokacinei dramai „Kulka galvoje“ prognozuojami skandalingi atsiliepimai, nes filmas paliečia itin aktualią Baskų kraštui temą terorizmą ir atskleidžia grupuotės ETA veiklos metodus. Tuo tarpu debiutantei Belen Macias festivalis turėtų tapti tramplinu į šlovę, nes mažai kam žinoma režisierė stipriu scenarijumi sugebėjo gauti brolių Almodovarų paramą ir pasikviesti į dramą „Mano kalėjimo kiemas“ populiarias aktores Blanca Portilio bei Candela Pena.

Prie šių žmonių puikiai derinasi kiekvienam „sinefilui“ pažįstami vardai – britas Michaelas Winterbottomas, iranietė Samira Makhmalbaf, japonas Hirokazu Kore-Eda, danas Kristianas Levringas, argentinietis Danielis Burmanas ir „Sandenso“ nepriklausomo kino festivalio pagrindinį prizą jau laimėjusi Courtney Hunt.

Konkursinės programos akcijas akivaizdžiai sustiprino solidi žiuri komisija, kuriai vadovauja nepamirštamų filmų „Avinėlių tylėjimas“, „Filadelfija“ ir „Reičel ketina ištekėti“ autorius Jonathanas Demme. Jo komandoje legendinis vokiečių operatorius Michaelis Balhausas, Kanų festivalyje pasižymėjusi aktorė Martina Gusman iš Argentinos, režisierė Nadine Labaki iš Libano, seksualioji ispanų aktorė Leonor Watling, režisierė Clare Peploe iš Tanzanijos, japonų aktorius, režisierius ir rašytojas Masato Harada.

Jau pirmomis dienomis baskai įrodė, kad moka preciziškai organizuoti kino festivalį ir žino reikalingus burtažodžius, kaip prisivilioti ryškiausias žvaigždes. Atidarymo ceremonijoje spindėjo Antonio Banderasas, kuris kartu su britų režisieriumi Richardu Eyre'u pristatė jausmingą dramą „Kitas vyras“ apie meilės trikampį tarp dviejų vyrų ir vienos moters. Jiems nenusileido ir netgi savotiškai užgožė kitas ispanų publikos numylėtinis Javieras Bardemas su legionieriumi iš Niujorko Woody Allenu, kurio komedija „Viki Kristina Barselona“ pradėjo antrąją pagal svarbą programą „Zabaltegi“.

Organizatoriams nenumatytai teko keisti atidarymo ceremonijos scenarijus, nes dėl šeimyninių priežasčių negalėjo atvykti režisierius Paulas Thomas Andersonas, kuriam San Sebastjane turėjo būti įteiktas kino kritikų federacijos FIPRESCI Grand-Prix už geriausią metų filmą „Čia bus kraujo". Amerikietis jau susitvarkė reikalus namuose ir pažadėjo atsiimti svarbų prizą paskutinėmis festivalio dienomis.

Tradicinį 100 metrų ilgio raudonąjį kilimą šiemet pakeitė rožinis takas, nes būtent ši ryški spalva naudojama San Sebastiano oficialiame plakate ir atributikoje. Juo dar žygiuos Benas Stilleris, Robertas Downey jaunesnysis, Meryl Streep, Ulrichas Thomsenas, Paprika Steen, Johnas Malkovichius, Colinas Firthas ir daugelis kitų aktorių.

Dar viena įdomi naujovė – kino festivalis intensyviai reklamuoja San Sebastiano kandidatūrą tapti 2016-ųjų Europos kultūros sostine. Specialiai šiai progai sukurtas logotipas puikuojasi ant oficialaus katalogo, kasdien platinamų laikraščių pirmojo puslapio ir net ant lentelių su aktorių pavardėmis. Giliomis kultūrinėmis tradicijos garsėjančio Baskų krašto kurortinio miesto milžiniškas noras nugalėti šiame konkurse jaučiamas ant kiekvieno žingsnio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius