Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 02 04

20 geriausių filmų, išleistų 2022-aisiais

Galime pasidžiaugti puikiais praėjusių metų filmais. Portalas „IndieWire“ sudarė geriausių įvairių žanrų filmų, sukurtų 2022 metais, sąrašą. Daugelį jų galima rasti „Netflix“, „Apple TV+“, „MUBI“ ar kitose kino platformose.
Stephanie Hsu filme „Viskas iškart ir visur“
Stephanie Hsu filme „Viskas iškart ir visur“ / Vida Press nuotr.

1

„AfterYang“

Dėl neaiškių priežasčių robotas Jangas (akt. Justinas H.Minas) nustoja veikti. Džeikas (akt. Colinas Farrellas) gabena šį prietaisą į vietinį technologijų centrą, tikėdamasis, kad šį lengvai pataisys. Tačiau viskas nėra taip paprasta. Deja, Jango, esančio Džeiko namuose, nebepakeis joks naujesnis modelis. Sužinojęs, kad Jangas nebebus toks, koks anksčiau, jo savininką Džeiką apima daug stipresnis liūdesys, nei įprastai nutinka sugedus namų apyvokos prietaisui.

Originalus pavadinimas

„AfterYang“;

Kur

„Hulu“, „Amazon Prime“.

2

„Palaiminimas

Įspūdingas ir siaubingai liūdnas biografinis filmas apie poetą, negalintį pabėgti nuo asmeninės agonijos. Siegfriedas Sassoonas – anglų poetas, atviras, bet įniršęs homoseksualas, trokštantis ramybės, bet mokėjęs ją rasti tik kituose žmonėse. Žiūrovas Siegfriedą pirmąjį kartą išvysta kaip išsilavinusį vaikiną iš 1914-ųjų Londono. Jis išsiunčiamas kovoti į Pirmąjį pasaulinį karą, kurį išgyveno, tačiau niekada neužmiršo...

Originalus pavadinimas

„Benediction“;

Kur

Rodytas „Kino pavasaryje“, tačiau dabar Lietuvoje nepasiekiamas.

3

„Cha Cha Real Smooth“

Filme pasakojama apie namų pasiilgusį koledžo pirmakursį, kuriam sunku suprasti, kodėl kiti klasės draugai šioje įstaigoje taip puikiai leidžia laiką.

Originalus pavadinimas

„Cha Cha Real Smooth“;

Kur

„Apple TV+“.

4

„Karvė“

Filmo „Karvė“ siužetas prasideda veršelio gimimu ir yra tęsiamas vaizduojant vienišos karvės egzistenciją. Dokumentinio filmo stebuklas slypi paprastume – iš pažiūros aiškios prielaidos jungiamos į gilų vaizdą. Luma pavadinta karvė auginama ūkininkų, kurie iš pirmo žvilgsnio stengiasi rūpintis gyvūno interesais. Tačiau gerai įsižiūrėjus imama abejoti jų globėjiškais vaidmenimis.

Originalus pavadinimas

„Cow“;

Kur

„MUBI“.

5

„Crimes of the Future“

„Crimes of the Future“ yra mokslinės fantastikos siaubo filmas, kurį parašė ir režisavo Davidas Cronenbergas. Nors pavadinimas išliko toks pats, kaip 1970-aisiais pasirodęs to paties režisieriaus filmas, tai nėra postprodukcija. Filmų istorija ir koncepcija sąsajų neturi. Šį kartą D.Cronenbergas atsiskleidžia iš esmės.

Originalus pavadinimas

„Crimes of the Future“;

Kur

„Amazon Prime“.

6

„Viskas iškart ir visur“

Tai filmas apie išsiblaškiusią Amerikos kinę Evelyn Wang (akt. Michelle Yeoh), kuri bando susimokėti mokesčius. „Filmui prasidėjus, Evelyn Wang jau yra užsiknisusi. Vienu metu moteris verda maistą, rūpinasi lubų dažais, seka senstančio tėvo miego grafiką, aptarnauja prie namų esančios skalbyklos klientus ir ruošia kvitus mokesčių inspekcijai. Jos vyras (akt. Ke Huy Quan) bando įteikti jai skyrybų dokumentus, kurių ji net nepastebi, o apie dėmesį dukrai Joy (akt. Stephanie Hsu) išvis negali būti kalbos. Evelyn neturi laiko šeimai, ji tik bėga ir gesina gaisrus“, – apie filmą yra rašęs V.Rožėnas.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Viskas iškart ir visur“: filmas kaip memas, kaip instagramo istorija ir kaip diena dirbant iš namų.

Originalus pavadinimas

„Everything Everywhere All at Once“;

Kur

„Žmonės cinema“.

7

„Fire Island“

„Fire Island“ yra bičiulystės ir džiaugsmo kupinas filmas, apibūdinamas kaip vienas iš šių metų queer komedijos perliukų. Jį režisavo Andrew Ahnas, vaidino Bowen Yang ir kiti.

Originalus pavadinimas

„Fire Island“;

Kur

„Hulu“.

8

„Flux Gourmet“

Saldžiai niūri satyra apie dirglų meno ir dekoro santykį „Flux Gourmet“ perkelia mus į kitą keistą kišeninį pasaulį, kuriame vyksta visi Peterio Stricklando filmai. Šis modelis remiasi 7-ojo dešimtmečio mada ir 8-ojo dešimtmečio kirpimais tam, kad sukurtų paralelinę visatą, panašią į režisieriaus Yorgoso Lanthimoso. Joje muzika gali būti kuriama naudojant maistą arba atvirkščiai, o vaikai svajoja prisijungti prie kulinarinių kolektyvų.

Originalus pavadinimas

„Flux Gourmet“;

Kur

„Amazon Prime“.

9

„Fresh“

Įžanginėje scenoje pagrindinė veikėja Noa (akt. Daisy Edgar-Jones) susitinka pavalgyti su partneriu iš pasimatymų programėlės, tačiau pastarasis pasirodo esąs kvailys. Iššifravusi nemalonius ženklus, ji mandagiai atsisveikina, tačiau pasipūtėlis pasimatymo pabaigoje palydi ją kandžiu komentaru...

Originalus pavadinimas

„Fresh“;

Kur

„Hulu“.

10

„Didžioji laisvė“

Sąjungininkų išlaisvintas iš koncentracijos stovyklos, Hansas keliauja tiesiai į kalėjimą. Pagal Vokietijos baudžiamojo kodekso straipsnį Nr. 175, jis yra nusikaltėlis, bausmė – įkalinimas. Nusikaltimas – homoseksualumas. Kalėjime Hansas susiduria su tradiciniu nusikaltėliu Viktoru. Panieką keičia draugystė, o įstatymams pasikeitus paaiškėja ir tikroji laisvės prasmė. Kanų kino festivalyje žiūrovų numylėtiniu tapęs filmas su vienu talentingiausių šių dienų vokiečių aktoriumi Franzu Rogowskiu nehumaniškoje tamsoje sugeba įžiebti ryškią laisvės šviesą.

Originalus pavadinimas

„Great Freedom“;

Kur

„MUBI“, „Žmonės Cinema“.

11

„Įvykis“

Tai istorija apie Aną – iš darbininkų klasės kilusią jauną moterį, kuri nusprendžia pasidaryti abortą, pabaigti studijas ir taip išsivaduoti nuo savo socialinės padėties apribojimų. Tokia 1963-iųjų Prancūzija – visuomenė cenzūruoja moters troškimus ir seksą apskritai. Paprastas, bet žiaurus pasakojimas seka moters kelionę, jai pasirinkus elgtis prieš įstatymą. Ana turi mažai laiko – egzaminai jau čia pat, o nėštumas vis labiau matosi.

Originalus pavadinimas

„Happening“;

Kur

Buvo rodomas festivalio „Kino pavasaris“ metu, dabar galima pamatyti „Žmonės cinema“ bei „Skalvijoje“.

12

„Hit the road“

Filmas apie šeimos kelionę, kuriame žiūrovas niekada nesužinos, kur gali pakrypti veiksmas. „Hit the road“ gali atsidurti tiek tarp vingiuotų dykumos greitkelių, tiek tarp nuostabių smaragdinių slėnių Šiaurės vakarų Irane. Visgi debiute jaučiamas po truputį stiprėjantis įtarimas, kad jo veikėjai nukrypo nuo kelio.

Originalus pavadinimas

„Hit the road“;

Kur

„MUBI“.

13

„Jackass Forever“

Tai – 2022-ųjų metų JAV komedija, kurią režisavo ir prodiusavo Jeffas Tremaine'as, prodiusavo Spike'as Jonze'as ir Johnny Knoxville'is, išleido „Paramount Pictures“. Tai ketvirtoji pagrindinė filmų serijos „Jackass“ dalis po „Jackass 3D“ (2010).

Originalus pavadinimas

„Jackass Forever“;

Kur

„Amazon Prime“.

14

„Lingui, The Sacred Bonds“

Tai istorija apie moterį, bandančią užtikrinti abortą savo 15-etei dukrai šalyje, kurioje nėštumo nutraukimas pažeidžia tiek nacionalinius, tiek religinius įstatymus. Bet dviem skirtingomis kalbomis užrašytas pavadinimas sufleruoja dvireikšmiškumą – socialinė drama mažiau susijusi su Čado politikos žiaurumu, nei su tuo, kaip žmonės padeda vieni kitiems juos ištverti kartu.

Originalus pavadinimus

„Lingui, The Sacred Bonds“;

Kur

„MUBI“.

15

„Marcel the Shell with Shoes On

Filme gilinamasi į, atrodytų, kasdienį Marselio gyvenimą tam, kad būtų atskleista jo kasdienybė, tačiau juostoje atsiranda gausybė įžvalgų, bylojančių apie kur kas gilesnes emocijas ir idėjas.

Originalus pavadinimas

„Marcel the Shell with Shoes On“;

Kur

Lietuvoje pamatyti kol kas negalima.

16

„Vikingas“

„Sugrįždamas su „Vikingu“ R.Eggersas, panašu, galutinai įrodo, kad bus vienas svarbiausių jaunosios kartos režisierių. Gerokai didesnė aktorių komanda, gerokai konkretesnis veiksmas, viskas kur kas ryškiau, daugiau, garsiau. Mano sekami kritikai vienas po kito duoda juostai aukščiausius įvertinimus. Pernai metų pabaigoje sudarytuose „laukiamiausių“ sąrašuose „Vikingas“ būdavo arba pačioje viršūnėje, arba netoli jos. Panašu, kad laukti vertėjo“, – rašoma 15min.

Originalus pavadinimas

„The Northman“;

Kur

Kino teatruose.

17

„On the Count of Three“

Geriausi viso gyvenimo draugai Valas (akt. Jerrodas Carmichaelas) ir Kevinas (akt. Christopheris Abbottas) nusivilia gyvenimu. Pirmoje scenoje juos matome 10.30 val. automobilių stovėjimo aikštelėje, prie Niujorko striptizo klubo. Jų ginklai nukreipti vienas į kitą kaip dvigubos savižudybės pakto dalis. Nė vienas nesijuokia, tačiau ir žiūrovas gali pajusti jų artimą ryšį. Kažkas jų akyse labiau primena „seseris, kurios tuo pat metu laukiasi“, o ne „nepažįstamuosius, kurie ruošiasi šaudyti vienas kitam į veidus“.

Originalus pavadinimas

„On the Count of Three“;

Kur

„MUBI“, „Amazon Prime“.

18

„RRR“

Norint kalbėti apie filmą prasmingai, o ypač konteksto nežinantiems skaitytojams, verta pradėti nuo esmės. Filmo „RRR“ pavadinimas yra anglų kalbos frazeologizmas „Rise, Roar, Revolt“, vartotas XX a. pr. Indijos antikolonialistinių revoliucionierių. „Indie Wire“ recenzijoje šis filmas įvertintas kaip puiki istorinė juosta.

Originalus pavadinimas

„RRR“;

Kur

„Netflix“.

19

„Asas Maverikas“

Filme „Asas Maverikas“ aktorius Tomas Cruise'as dar kartą grįžta į kapitono Pyto Mičelo vaidmenį, kuris kariniame jūrų laivyne rado savo nišą kaip pilotas-bandytojas. Jo draugas ir buvęs varžovas admirolas Tomas Kazanskis paskiria Maveriką apmokyti naują Asų absolventų grupę itin rizikingai misijai, o pats tuo laiku turi grįžti į Miramarą. Tačiau sužinojęs, kad klasėje yra leitenantas Bredlis Rūsteris Bredšou, velionio geriausio Maveriko draugo sūnus, jis turi rasti būdą, kaip išspręsti praeities konfliktą ir užtikrinti ateitį Rūsteriui.

Originalus pavadinimas

„Top Gun: Maverick;

Kur

Kino teatruose.

20

„Raudonoji panda“

Trylikametė Mei Ly turi didesnių problemų už virtimą milžiniška, vaikščiojančia, kalbančia raudonąja panda. Ji nori pabūti su draugėmis, pasijuokti ir tiesiog būti vaiku. Tačiau namuose ji turi būti visai kitokia – tobula mokinė ir daili dukra, o ne tik tauškianti paauglė. Tačiau juk paaugliai labiausiai ir mėgsta tai daryti? Taigi būti paaugliu yra ganėtinai sunku ir keista.

Originalus pavadinimas

„Turning Red“

Kur

„Disney+“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius