Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 02 18

Berlynalės favoritai – komedija apie pabėgėlius ir translyčių meilės istorija

Manoma, kad šių metų Berlyno tarptautinio kino festivalio apdovanojimai šeštadienį bus įteikti komedijai apie pabėgėlius ir apie translyčių asmenų meilę pasakojančiai juostai.
Kadras iš filmo „Kita vilties pusė“
Kadras iš filmo „Kita vilties pusė“ / „YouTube“ nuotr.

Kultinio suomių režisieriaus Akio Kaurismakio po šešerių metų pertraukos sukurtas naujas filmas „Kita vilties pusė“ ir čiliečio Sebastiano Lelio juosta „Fantastiška moteris“ sulaukė gausių žiūrovų aplodismentų ir kritikų įvertinimo.

Abi šios juostos pirmavo britų kino naujienų žurnalo „Screen“ surengtoje kritikų apklausoje ir buvo gerai įvertintos recenzentų, kuriuos apklausė Vokietijos dienraščiai „Der Tagesspiegel“ ir „Berliner Zeitung“.

Septynių narių vertinimo komisija šių metų „Auksinio lokio“ ir „Sidabrinio lokio“ apdovanojimus įteiks per ceremoniją, kuri prasidės 20 val. Lietuvos laiku.

Komisijai pirmininkauja Holivudo režisierius Paulas Verhoevenas, kurio garsiausi darbai yra veiksmo filmas „Robotas policininkas“ bei drama „Elė“, o tarp jos narių yra amerikiečių aktorė Maggie Gyllenhaal, vaidinusi filme „Tamsos riteris“, bei meksikiečių režisierius ir aktorius Diego Luna, vaidinęs juostoje „Šelmis-1: Žvaigždžių karų istorija“.

Pernai komisija, vadovaujama Meryl Streep, „Auksinį lokį“ skyrė italų dokumentinei juostai apie pabėgėlius „Ugnis jūroje“. Šiemet šis filmas nominuotas „Oskarui“.

11 dienų trunkanti Berlynalė yra pirmasis šiemet Europoje vykstantis didelis kino festivalis, per kurį parodyta apie 400 filmų, iš jų 18 yra nominuoti pagrindiniams apdovanojimais.

Įžymybės ir filmų kūrėjai nepraleido progos pareikšti nuomonės apie naujojo JAV prezidento vykdomą politiką, ypač jo šiuo metu sustabdytą draudimą į šalį atvykti septynių musulmoniškų valstybių piliečiams.

Tiek šiųmečio festivalio ekranuose, tiek jo užkulisiuose skambėjo kritika Donaldo Trumpo atžvilgiu. Įžymybės ir filmų kūrėjai nepraleido progos pareikšti nuomonės apie naujojo JAV prezidento vykdomą politiką, ypač jo šiuo metu sustabdytą draudimą į šalį atvykti septynių musulmoniškų valstybių piliečiams.

„Noriu, kad žmonės žinotų, jog mano šalyje yra daug, daug žmonių, pasirengusių priešintis“, – žurnalistams sakė M.Gyllenhaal.

Spalvingas, itin skvarbus filmas A.Kaurismakio juosta vadinama jaudinančiu beldimusi į sąžinę šimtų tūkstančių žmonių, ieškančių Vakaruose prieglobsčio nuo karo ir persekiojimo, vardu.

Filme pasakojame Chalido, atsidūrusio Suomijoje ir susidraugavusio su grupe Helsinkio keistuolių, istorija. Jo vaidmenį atlieka sirų aktorius Sherwanas Haji.

Britų dienraštis „The Daily Telegraph“ negaili liaupsių šiam „spalvingam, itin skvarbiam“ filmui. Vokietijos laikraštis „Die Welt“ vadina jį klasika tapsiančia „šilumos kupina“ juosta ir pažymi, kad A.Kaurismakis giria liberalią kanclerės Angelos Merkel prieglobsčio politiką.

„Ši juosta bus žiūrima dar ilgai po to, kai Sirijos prezidentas Basharas al Assadas taps istorija“, – rašo laikraščio recenzentė Barbara Moeller.

Filme „Fantastiška moteris“ translytė aktorė Daniela Vega vaidina naktinio klubo dainininkę, kovojančia už teisę dalyvauti staiga mirusio daug vyresnio meilužio laidotuvėse.

Filme „Fantastiška moteris“ translytė aktorė Daniela Vega vaidina naktinio klubo dainininkę, kovojančia už teisę dalyvauti staiga mirusio daug vyresnio meilužio laidotuvėse.

„The Guardian“ įvertino šią juostą penkiomis žvaigždutėmis. Pasak laikraščio, D.Vega gali tapti pirmąja translyte atlikėja, laimėjusia svarbų apdovanojimą už aktorinį darbą.

Penktadienį šiam filmui buvo skirtas „Teddy Award“ apdovanojimas už geriausią filmą lesbiečių, gėjų, biseksualų ir translyčių asmenų (LGBT) tema.
Pasak kino pasaulio biblija laikomo „Variety“, režisierius S.Lelio „meistriškai sukūrė galbūt skambiausią ir empatiškiausią nuo 1999-aisiais pasirodžiusios Kimberly Peirce juostos „Vaikinai neverkia“ kino pasakojimą apie translyčių asmenų gyvenime kasdien iškylančias kliūtis“.

Pastebima, kad skirtingai nei „Oskarus“ laimėjusiuose kino filmuose „Vaikinai neverkia“ ir „Danų mergina“ bei televizijos seriale „Transparent“, juostoje „Fantastiška moteris“ translytį asmenį vaidina translytė aktorė.

Kritikai prasčiau įvertino amerikiečių režisieriaus Oreno Movermano trilerį „Vakarienė“, pasakojantį apie rasinius ir klasinius skirtumus. Jame pagrindinius vaidmenis atlieka Richardas Gere'as, Laura Linney ir Steve'as Cooganas.

„The Guardian“ pavadino šį filmą – vienintelę JAV sukurtą juostą šių metų konkursinėje programoje – „nuobodžia melodrama“, o pagrindinius vaidmenis – „sunkiai virškinamu kumpiu“.

Geriau sekėsi britų režisierės Sally Potter sukurtai vadinamojo „Brexit“ satyrai „Vakarėlis“. Pasak žurnalo „Screen“, ši komedija – smagiausias iki šiol S.Potter sukurtu filmu.

Geriau sekėsi britų režisierės Sally Potter sukurtai vadinamojo „Brexit“ satyrai „Vakarėlis“. Pasak žurnalo „Screen“, ši komedija – smagiausias iki šiol S.Potter sukurtu filmu.

Festivalio svečiams taip pat patiko Kinijoje sukurtas animacinis kriminalinis trileris su politiniu atspalviu „Geros dienos“.

Berlynalėje gerai pasirodė Vidurio ir Rytų Europa, kuriai šiemet atstovavo lenkų režisierės Agnieszkos Holland filmas „Pėdsakas“, rumuno Calino Peterio Netzerio drama „Ana, mano meilė“, ir vengrų režisierės Ildiko Enyedi juosta „Kūnas ir siela“.

Recenzentai taip pat palankiai įvertino aktores Vero Tshandą Beyą ir Kim Min-hee, sukūrusias pagrindinius moterų vaidmenis Senegalo režisieriaus Alaino Gomis juostoje „Felisitė“ ir pietų korėjiečio Hong Sang-soo filme „On the Beach at Night Alone“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius