Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 14

Dėl galimų platintojų sąsajų su Rusija, Lietuvoje nebus rodomas naujas Hayao Miyazaki filmas „Berniukas ir garnys“

Vienas laukiamiausių 2023 metų animacinių filmas „Berniukas ir Garnys“ (angl. The Boy and the Heron), kuris jau įvardijamas kaip vienas realiausių pretendentų į kitų metų „Oskarus“, Lietuvos kino teatrų nepasieks, rašoma pranešime spaudai.
Kinas
Kinas / 123RF.com nuotr.

Naujasis ir, kaip teigiama, paskutinis legendinio japonų režisieriaus Hayao Miyazaki anime žanro filmas kinuose turėjo būti rodomas dar šių metų pabaigoje, tačiau Lietuvos kino teatrams įtarimą sukėlė filmo teisių įsigijimo procesas ir jo sąsajos su Rusija.

Dar spalio mėnesį kino teatrai gavo informaciją, kad Estijoje įkurta kompanija „Artgene“ planuoja visose Baltijos šalyse platinti „Berniuką ir garnį“, tačiau jau anksčiau buvo pasklidę kalbos, kad pirmines filmo teises turėjusi Prancūzijos kompanija „Goodfellas“ visas Rusijos, Baltijos šalių ir kitų aplinkinių valstybių teises pardavė būtent su Rusijos kapitalu susijusiems verslo subjektams. Žinodami šiuos įtarimus, Lietuvos kino teatrai itin kritiškai įvertino gautą pasiūlymą filmo rodymui ir detaliau patikrino visą viešai prieinamą informaciją.

Kadangi viešuose šaltiniuose (kaip pavyzdys – atstovaujančio asmens „LinkedIn“ puslapis, kuriame asmuo viešai didžiuojasi platindami klasikinius Japonijos kūrėjų filmus Rusijoje) lengvai buvo galima rasti sąsajų su valstybe agresore, kiekvienas kino teatras atskirai, savo nuožiūra ir vadovaudamiesi savo verslų etika, priėmė sprendimą šio filmo nerodyti. Kaip paaiškėjo vėliau, tokius pačius sprendimus priėmė visi Lietuvos kino rodytojai.

Artėjant premjeros dienai, visi rodyti filmo nesutikę kino teatrai gavo oficialų pareiškimą iš „Artgene“ kompanijos atstovo, kuriame buvo išdėstyta visa pozicija, teisių keliavimas nuo animacijos studijos iki pat Baltijos šalių ir tuo pačiu įvardijamas savotiškas grasinimas, jog atsisakymo atveju Lietuva bus viešai šmeižiama pasaulyje dėl filmo žlugdymo.

Būtent po šio laiško Lietuvos kino centras inicijavo visų kino teatrų ir kino platintojų diskusiją, kurios metu paaiškėjo, kad visi kino rodytojai vieningai nusprendė šio filmo nerodyti ir nesuteikti galimybės naudojantis kelias skirtingas schemas ir Europoje įkurtas įmones, aplinkkeliais pildyti teroristinės valstybės biudžetą.

Šiuo žingsniu siekiama atkreipti ir Europos Sąjungos didžiųjų pardavimo agentų dėmesį nesusižavėti su Rusija siejamų distributorių pinigais ir liautis perpardavinėti filmų teises į vieną paketą sudedant buvusias Sovietų Sąjungos šalis. Tokiu būdu iškraipoma realiai veikianti teisių teritorijų pardavimo praktika ir konkurencinės vietos platintojų galimybės.

Prie kino teatrų solidarizuodamiesi prisijungia ir kiti Lietuvos kino rinkos atstovai, įskaitant ir kino platintojus, prodiuserius, kitus juridinius bei fizinius asmenis. Reaguodama į agresyvų kompanijos „Artgene“ kreipimąsi į Lietuvos kino rodytojus, visa Lietuvos kino rinka nusprendė pirmoji viešai išsakyti savo poziciją ir paaiškinti, kodėl visų anime kino gerbėjų, įskaitant ir tų pačių kino teatrų, laukiamas filmas „Berniukas ir garnys“ Lietuvos žiūrovų nepasieks.

Taip pat, visa Lietuvos kino bendruomenė nori paraginti kitas Baltijos šalis sureaguoti į šią informaciją ir potencialiai kenksmingus Rusijos veiksmus Baltijos šalių ekonomikai bei kino industrijai ir taip pat užkirsti kelią valstybės agresorės verslų veikimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius