Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 27

Kino kodas: „Turime popiežių!“, arba Pareigos ir laimė

Vatikane sujudimas ir didžiulė įtampa – renkamas naujas Popiežius. Mes keliaujame kartu su kardinolų minia į Siksto koplyčią, kur paaiškės naujasis ganytojas. Tiesa, niekas per daug nesiveržia juo tapti. Ir kai, atrodo, viskas pagaliau sėkmingai baigiasi, prasideda tikroji drama.
Komiškoje dramoje „Turime popiežių!“ pagrindinį vaidmenį sukūrė Michelis Piccoli (centre).
Komiškoje dramoje „Turime popiežių!“ pagrindinį vaidmenį sukūrė Michelis Piccoli (centre). / Kadras iš filmo

Naujasis popiežius (akt. M.Piccoli) atsisako išeiti į balkoną ir pasveikinti tikinčiuosius. Jį apima panika, o Vatikaną – krizė. Negana to, bažnyčios galva sugeba pasprukti iš Vatikano, kaip nuotaka nuo altoriaus, norėdamas įsitikinti, ar visgi nori ir gali būti Ganytoju nr. 1 iki gyvenimo pabaigos. Gal padės psichoterapeutas?

Kadras ia filmo/Komiaka drama Turime popiežių!
Kadras iš filmo

Išvados

Netikėtas, ironiškas, o kartu graudus filmas apie skausmingas ir pavėluotas savos tapatybės bei gyvenimo prasmės paieškas. Filmo autorius (ateistas) pasirinko itin originalų herojų ir atskleidė jame eilinį žmogų. Puikus sprendimas, nors užkietėjusiems katalikams gali nepatikti.

Tačiau režisierius siūlo žvelgti plačiau. Juk neretai, prieš žengiant kokį nors svarbų žingsnį, prisiimant didžiulę atsakomybę, verta apsvarstyti pasekmes ir kritiškai įvertinti savo sugebėjimus.

Filmo autoriai priverčia žiūrovą susimąstyti dėl (ne)įvykusių gyvenimo vingių, prisiminti klaidingus sprendimus arba praleistas progas.

Ne visiems tokią akimirką atlaiko nervai. Svarbiausia čia tai, jog filmo autoriai priverčia žiūrovą susimąstyti dėl (ne)įvykusių gyvenimo vingių, prisiminti klaidingus sprendimus arba praleistas progas.

Efektą padeda pasiekti idealiai parinkti aktoriai ir talentingai suvaidinti herojai. Tarp šios komiškos dramos personažų išsiskiria trys: sutrikusį popiežių vaidinantis M.Piccoli, ateistą psichoterapeutą – N.Morettis ir pagrindinį Vatikano reikalų tvarkytoją – J.Stuhras.

Jeigu būčiau popiežius, mano Urbi et orbi skambėtų trumpai: neleiskime, kad pareigų spindesys apakintų jus ir priverstų išklysti iš pasirinkto kelio ar išduoti principus. Nemeluokime sau: pasauly bus daugiau tvarkos ir mažiau nelaimingų žmonių.

Faktai

Komiška drama „Turime popiežių!“ („Habemus Papam“) Italija ir Prancūzija, 2011 m., 100 min.
Režisierius Nanni Morettis.
Vaidina: Michelis Piccoli, Nanni Morettis, Jerzy Stuhras ir kiti.
ĮVERTINIMAS 4/4

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius