Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 04 17

Legendinio keliautojo Persivalio Foseto dingimo istorija vis dar apipinta mitais

Iki šiol netyla kalbos apie XX amžiaus pradžios britų generolo, kartografo, keliautojo ir tyrinėtojo Persivalio Harisono Foseto istoriją. Jis buvo tikras, jog neaprėpiamos Amazonės platybės slepia ne vieną paslaptį, o didžiausia jų – paslaptinga, pažengusios žmonijos dar neatrasta civilizacija, galinti užpildyti žmonių rasės kilmės spragas.
 „Prarastasis miestas Z“ nuotr.
„Prarastasis miestas Z“ nuotr.

Nekreipdamas dėmesio į mokslininkų bei visuomenės patyčias, vyras leidosi į paslaptingojo miesto Z, legendose žinomo Eldorado vardu, paieškas. Kalbos apie šią istoriją netyla iki šiol.

Idėjos, jog dar įmanoma atrasti kai ką nepaprasto, Foseto mintis užvaldė taip stipriai, jog jis, nekreipdamas dėmesio į žmonos prieštaravimus, į tai įvėlė ir vyriausiąjį savo sūnų. Drauge jiedu iškeliavo į paskutinę ir lemtingą ekspediciją, kurios metu 1925 metų gegužės 29 dieną paslaptingai dingo. Tai įvyko Brazilijoje - Mato Groso valstijoje.

 „Prarastasis miestas Z“ nuotr.
„Prarastasis miestas Z“ nuotr.

Tolesnis keliautojų likimas nežinomas iki šių dienų. Spėjama, jog jie galėjo būti nužudyti priešiškų indėnų genčių, mirti nuo ligų ar džiunglių pavojų. Apie Foseto bei jo bendrakeleivių žūtį pradėjo plisti legendos. Sklando net kalbos, jog jis neva vedęs vietinę moterį ir tapes atrastos genties vadu.

VIDEO: PRARASTASIS MIESTAS Z (2017) filmo anonsas

Beje, paieškų metu buvo rastas Foseto kompasas bei lentelė su jo vardu, bet tai greičiausiai buvo jo ankstesnių ekspedicijų palikimas. Vėliau ne vienas keliautojas keliavo po Mato Grosą, siekdamas rasti Foseto mirties vietą. Buvo teigiančių, kad rado jo palaikus ar išgirdo istoriją iš indėnų apie jo žūtį, tačiau nė viena versija taip ir nebuvo oficialiai patvirtinta.

Nors Foseto „dingęs miestas Z“ laikomas legenda, jai sukurti pagrindo tikrai būta. Pastarųjų dešimtmečių archeologiniai kasinėjimai Mato Grose (ir kituose vakarų Amazonijos regionuose) rodo ten gyvavus nemažas sėslias bendruomenes. Būtent Foseto tyrinėtame krašte aptikta Kuhikugu archeologinė vietovė.

 „Prarastasis miestas Z“ nuotr.
„Prarastasis miestas Z“ nuotr.

Didingos ir visas kliūtis įveikiančios ieškojimų aistros istorija atgims tikrais faktais paremtame, kvapą gniaužiančiame nuotykių filme „Prarastasis miestas Z“. Juostoje išvysime tokias Holivudo žvaigždes kaip Charlie Hunnamas, Sienna Miller bei stebėtinai pasikeitęs Robertas Pattinsonas. Lietuvos kino teatruose nuotykių trileris pradedamas rodyti nuo balandžio 21 dienos.

 „Prarastasis miestas Z“ nuotr.
„Prarastasis miestas Z“ nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius