-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 10

Mirė vienas iškiliausių lenkų kino režisierių Andrzejus Wajda

Būdamas 90-ies, Anapilin išėjo vienas iškiliausių lenkų kino ir teatro režisierių, scenografas, kino mokyklos įkūrėjas Andrzejus Wajda. Režisierius 2000 m. buvo apdovanotas „Oskaru“ už viso gyvenimo nuopelnus.
Andrzej Wajda
Andrzej Wajda / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Wajda gimė 1926 m. Suvalkuose, Lenkijoje. Studijavo Krokuvos meno akademijoje, tačiau ją metė. Mokslus tęsė Lodzės kino mokykloje.

Jo filmografijoje daugiau kaip penkiasdešimt filmų ir daugybė tarptautinių apdovanojimų. Tarp garsiausių režisieriaus darbų – specialųjį Kanų kino festivalio žiuri prizą gavęs „Kanalas“ (1957), Venecijos kino festivalyje FIPRESCI apdovanojimą pelniusi juosta „Pelenai ir deimantas“ (1958), „Auksinę palmės šakelę“ nuskynęs „Žmogus iš geležies“ (1981) bei daugiau nei dešimtį apdovanojimų pelniusi „Katynė“ (2007).

Paskutinysis režisieriaus filmas „Povaizdžiai“ (2016) yra skirtas tapytojui Andrzejui Wróblewskiui, su kuriuo A.Wajda studijavo Krokuvos meno akademijoje. Šį filmą Lenkija pristato „Oskarams“.

A.Wajdos filmuose, net ir kurtuose sovietmečiu, nesunku užčiuopti aiškią politinę poziciją. Kontroversiški jo filmai liaupsinami už gebėjimą meistriškai pasakoti apie žmogų, patekusį į istorijos verpetą.

Pats A.Wajda viename interviu teigė, jog režisierius turi tik du pasirinkimus – kurti filmus apie tai, ką mato aplink, arba kliautis savo kūrybiškumu ir be paliovos gilintis į save. „Kuriu filmus apie tai, kas jaudina žmones, apie tai, kas yra svarbu“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius