Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 04 08

Nepatekę į Romą – filmo kūrėjai ją pastatė Holivude

Jei tavęs neįleidžia į Romą, gali ją pastatyti. Būtent tokiu principu vadovaujamasi Holivude. Naujausio trilerio „Angelai ir demonai“, pagal Dano Browno to paties pavadinimo bestselerį, kūrėjams buvo stipriai užtrenktos Vatikano ir daugelio vietų Romoje durys. Tačiau tai neišgąsdino režisieriaus Rono Howardo ir būrio scenografų – jie vieną seniausių Europos miestų sukūrė tiesiog Holivudo studijoje.
Filmas „Angelai ir demonai“
Filmas „Angelai ir demonai“ / Kadras iš filmo
Temos: 2 Roma Holivudas

Dėl prieštaringo siužeto, pasakojančio apie senovinę iliuminatų broliją, siekiančią sunaikinti Katalikų bažnyčią, Vatikanas neleido filmuoti jo teritorijoje. Dėl tam tikrų objektyvių priežasčių buvo sumažintas ir filmavimo lokacijų pačioje Romoje skaičius. Taigi filmo kūrėjams teko pasiraitoti rankoves ir kibti į darbą. „Roma tiesiogine to žodžio prasme nebuvo pastatyta per dieną. Tam prireikė ištisų mėnesių“, – perfrazuodamas žinomą posakį, teigė scenografas Allanas Cameronas.

Roma ir Vatikanas buvo „pastatyti“ Holivudo studijose Los Andžele. Tai buvo ypatingai sunku, nes filmo veiksmas vyksta ne eilinėse šio miesto vietose, o aplinkoje, pilnoje architektūrinių ir istorinių paminklų. Todėl scenografai ir vizualiųjų efektų specialistai jautė didžiulį spaudimą tiksliai atkurti kiekvieną detalę.

Nuostabi Čigio koplyčia Romos bažnyčioje Santa Maria del Popolo, pilnoje Rafaelio, Berninio ir Karavadžio šedevrų, juk negali pajudinti sienos vien tam, kad suteiktų kūrėjams galimybę pastatyti kraną ir nufilmuoti tobulą kadrą. O bažnyčia Santa Maria della Vittoria, kurioje saugomas vienas iš Berninio šedevrų – skulptūra Šv. Teresės ekstazė – tikrai neleis užkurti jos pastato viduje tokio didelio laužo, kurio reikėjo pagal „Angelų ir demonų“ scenarijų. Dėl šių priežasčių buvo ieškoma alternatyvų – kaip įmanoma daugiau filmuoti Romoje, o kitas vietas tiesiog sukurti.

„Angelai ir demonai“ pasakoja apie jau filme „Da Vinčio kodas“ matytą profesorių Robertą Lengdoną, kuris kartu su žavia mokslininke Viktorija Vetra leidžiasi į paslaptingą žygį, siekdami sutrukdyti iliuminatų brolijai sunaikinti Katalikų bažnyčią ir taip įtvirtinti mokslo pergalę prieš religiją. Dviems gelbėtojams tenka leistis į kelionę, nagrinėjant keturių šimtų metų senumo simbolius, kad atrastų galimybę išvengti tragedijos.

Filmo prodiuseriai paprašė Vatikano leisti filmuoti kai kurias scenas Vatikane, tačiau leidimo negavo. Bažnyčios atstovai leidiniui „The Daily Telegraph“ pareiškė: „Dažniausiai mes perskaitome scenarijų. Šį sykį to net nereikėjo daryti – užteko žinoti, kad jis sukurtas pagal Dano Browno knygą“.

Italijos Turino dienraščio „La Stampa“ duomenimis, Vatikane žadama boikotuoti šį filmą. Vatikano spaudos tarnyba šių teiginių kol kas nekomentuoja.

Filme „Angelai ir demonai“, kaip ir „Da Vinčio kode“, vaidina dviejų „Oskarų“ laureatas Tomas Hanksas, aktorius Ewanas McGregoras, aktorė Ayelet Zurer, danų kino žvaigždė Nikolajus Lie Kaasas ir kiti. Filmas patikėtas reżisuoti Ronui Howardui, o scenarijų pagal Dano Browno bestselerį sukūrė „Oskarą“ už filmo „Nuostabus protas“ scenarijų gavęs Akiva Goldsmanas.

Pasaulinė filmo premjera Lietuvoje – gegužės 15 d.

VIDEO: Angels and Demons - In Theaters 5.15.09

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius