-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 16

Tarptautinis Kauno kino festivalis Vilniuje: šeštadienį rekomenduojama pamatyti...

Kauno kino festivalio ekranuose – ypatingas debiutas. Vieninteliame seanse šeštadienį, spalio 16 d. 20 val., Vilniaus žiūrovai išvys vieno talentingiausių pastarųjų dešimtmečių lenkų animatoriaus Piotro Dumałos pirmąjį vaidybinį filmą „Miškas“, o juostos įspūdžius galės aptarti susitikime su festivalyje apsilankiusiu jos kūrėju.
Filmas „Miškas“
Filmas „Miškas“ / Kadras iš filmo

Filmo centre – tėvo (akt. Stanisławas Brudny) ir sūnaus (akt. Mariuszas Bonaszewskis) santykiai, atskleidžiami dviejuose lygiagrečiuose pasakojimuose: sunkios ligos prie lovos prikaustyto ir sūnaus prižiūrimo seno tėvo vaizdus keičia miško, per kurį tėvas veda sūnų, scenos. Remiantis bibline Abraomo ir Izaoko istorija, filme pasakojama komplikuota tėvo ir sūnaus tarpusavio santykių istorija, judviejų priklausomybė vienas nuo kito. Šioje metaforiškoje filosofinėje pasakoje gvildenamos dominavimo, bendradarbiavimo, meilės, pasiaukojimo ir mirties temos, stebima, kaip kinta globėjo ir globojamojo vaidmenys. Tyliame ir beveik be dialogų filme netrūksta įtampos ir dramatizmo bei gilių psichologinių įžvalgų, atskleidžiančių šių dviejų herojų nesutarimų priežastis.

Debiutavęs kaip vaidybinio kino režisierius, „Miške“ Piotras Dumała nepamiršta savo kaip animatoriaus kūrybos, filmą papildydamas animacijos elementais – su kūrėjo animacija susipažinę kino mėgėjai ir filme atpažins jo išskirtinį braižą. Ši vizualiai ir emociškai paveiki drama – tai tikras kinematografijos meno kūrinys: operatoriaus Adamo Sikoros dėka kiekvienas meistriškai sukomponuotas kadras įtraukią į paslaptingą ir hipnotizuojančią juostos atmosferą.

Filmą žiūrėkite šeštadienį 20 val. kino centre „Skalvija“, Vilniuje.

Kauno kino festivalio programa „Visos mūzos“, skirta filmams apie iškiliausius menininkus, kviečia leistis į nepaprastą kelionę per fotografijos istoriją, užfiksuotą prancūzų režisieriaus Philippe’o Séclier dokumentiniame filme „Amerikietiška kelionė“. Šis filmas, gimęs iš visą gyvenimą trunkančio jo susidomėjimo fotografija, pasakoja apie amerikiečių fotografijos meno revoliucionieriaus Roberto Franko kūrybą.

Šiuolaikinę fotografiją priimta skirstyti į laikotarpius „iki“ ir „po“ „Amerikiečių“ (The Americans) – knygos, kurią 1958-aisiais išleido fotografas Robertas Frankas. Tuomet ši tuometinius standartus sulaužiusi ir rūsčią, nepadailintą Amerikos kasdienybę įamžinusi knyga sukrėtė meno pasaulį. Prabėgus pusei šimtmečio, režisierius Philippe’as Séclier su skaitmenine vaizdo kamera patraukė R. Franko pėdsakais, pasišovęs atskleisti tiek bytnikų judėjimo dvasią, tiek legendinės knygos įtaką ne tik fotografijai, bet ir Amerikos kultūrai. Nuo Teksaso iki Montanos, nuo Nebraskos iki Luizianos, nuo Niujorko iki San Francisko – šis filmas yra 15 000 mylių odisėja per šiuolaikinę Ameriką. Tačiau keliaujama ne tik erdvėje: „Amerikietiškoje kelionėje“ susipina praeitis ir ateitis, fotografija ir kinas.

Be žymiosios knygos gimimo dokumentacijos, ši kelionė atskleidžia ir klajoklio patirtį nuošaliame kelyje bei subtiliai komentuoja šiuolaikinės Amerikos gyvenimą. Kaip ir R.Frankas, Ph.Séclier užsimojo atskleisti nepagražintą šalies veidą. Tad filme susijungia dvi Amerikos, kurias skiria 50 metų laiko tarpas, tačiau jos abi matomos svetimšalio – šveicarų kilmės fotografo ir prancūzų dokumentininko – akimis.

Filmą žiūrėkite šeštadienį, spalio 16 d. 13 val., kino centre „Pasaka“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius