-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min knygų rinkimai: kokios verstinės negrožinės knygos pretenduoja į apdovanojimą

Prasidėjo jau ketvirtieji 15min knygų 2020 rinkimai, kuriuose iš viso keturiose kategorijose nominuota 60 kūrinių. Skaitytojai kartu su komisija išrinks geriausią lietuvių autorių grožinės ir negrožinės literatūros kūrinį bei geriausią verstinę grožinės ir negrožinės literatūros knygą. Kviečiame susipažinti su knygomis, kurios į apdovanojimą pretenduoja verstinės negrožinės literatūros kategorijoje.
Užsienio autorių negrožinės knygos
Užsienio autorių negrožinės knygos / 15min nuotr.

15min skaitytojai iki gruodžio 6 dienos gali balsuoti ir išrinkti, jų nuomone, geriausias knygas. Tuomet ekspertų komisija balsuos dėl kiekvienoje kategorijoje 5 daugiausia skaitytojų balsų gavusių knygų.

Komisijos balsai bus sudėti su skaitytojų balsais – taigi, išrenkant laimėtoją 50 proc. lems skaitytojai, 50 proc. ekspertai. Nugalėtojai bus paskelbti gruodžio 15 dieną.

BALSUOTI GALITE ČIA

Svetlana Aleksijevič „Paskutinieji liudytojai“

Leidykla: „Alma littera“

Vertėja: Alma Lapinskienė

15min nuotr./Svetlana Aleksijevič „Paskutinieji liudytojai“
15min nuotr./Svetlana Aleksijevič „Paskutinieji liudytojai“

Tai naujas ir necenzūruotas 1989 metais pasirodžiusios knygos leidimas. Joje skaudūs ir tikri vaikų, gyvenusių Rusijoje, Baltarusijoje ir Ukrainoje Antrojo pasaulinio karo metais, atsiminimai, kuriuos pasauliui pasakoja Nobelio premijos laureatė. S.Aleksijevič knygos verstos į daugiau nei 35 užsienio kalbas, pagal jas statyti kino filmai, spektakliai, radijo vaidinimai. Autorės balsas garsiai skambėjo ir po šiais metais vykusių Baltarusijos prezidento rinkimų, kuriuose ji negailėjo kritikos A.Lukašenkai.

Deirdre Bair „Jung. Biografija“

Leidykla: „Margi raštai“

Vertėjos: Jurgita Jagminaitė, Ramutė Rybelienė

15min nuotr./Deirdre Bair “Jung. Biografija”
15min nuotr./Deirdre Bair “Jung. Biografija”

Apie analitinės psichologijos kūrėją Carlą Gustavą Jungą parašyta nemažai knygų, tačiau daugumai jų tinka O.Wilde'o žodžiai, kad kiekviena iškili asmenybė turi mokinių, bet biografiją paprastai rašo Judas. JAV rašytojos D.Bair, daugelio puikiai įvertintų biografijų autorės, knyga nepatenka į šią kategoriją. Ji, remdamasi gausia dokumentine medžiaga, pokalbiais su Jungo artimaisiais, su jį pažinojusiais žmonėmis ar jų palikuonimis, pateikia iki šiol išsamiausią, atviriausią ir objektyviausią pasakojimą apie gandais, nepagrįstais įtarinėjimais ir insinuacijomis apipintą Jungo asmeninį ir profesinį gyvenimą. Beje, autorei pirmajai buvo pravertas ir uoliai privatumą saugančios C.G.Jungo šeimos archyvas.

Karina Bojs „Mano šeima europiečiai: pastarieji 54 000 metų“

Leidykla: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

Vertėja: Elena Kosaitė-Čypienė

15min nuotr./Karin Bojs „Mano šeima europiečiai: pastarieji 54 000 metų“
15min nuotr./Karin Bojs „Mano šeima europiečiai: pastarieji 54 000 metų“

Knyga nagrinėja ne tik tai, kaip formavosi Europos bendruomenės ir tautos, kas lėmė jų vienokius ar kitokius polinkius, talentus ar ligas, bet ir atskleidžia įvairias paslaptis: kur Europoje buvo rastos seniausios siuvimo adatos? Kokie buvo pirmieji muzikos instrumentai ir kas jais grojo? Kur Europoje radosi anatomiškai šiuolaikiniai žmonės? Kur buvo išvirtas pirmasis alus? Knygos autorė – garsi švedų mokslo žurnalistė, rašytoja, svarbiausios Švedijos Augusto literatūros premijos negrožinių knygų kategorijoje laureatė.

Grigorij Čchartišvili „Rašytojas ir savižudybė“

Leidykla: „Kitos knygos“

Vertėja: Dalia Saukaitytė

15min nuotr./Grigorij Čchartišvili „Rašytojas ir savižudybė“
15min nuotr./Grigorij Čchartišvili „Rašytojas ir savižudybė“

Kultūrologas, rašytojas šioje studijoje išnagrinėjo istorinius, geografinius, teisinius, religinius ir filosofinius savižudybės aspektus įvairių epochų kultūrose. Jis apžvelgia ne tik krikščionišką Vakarų ir Rusijos kultūrą, bet ir budistų, judėjų požiūrį, išskiria vokišką, prancūzišką, japonišką suicido tipus. Autoriaus nuomone, apie savižudybes kalbėti būtina norint geriau jas suprasti ir užkardyti. Ši knyga yra apie savižudį žmogų, apie žmogaus kaip rūšies polinkį į savižudybę apskritai ir apie skirtingus požiūrius į ją įvairiose kultūrose ir įvairiomis epochomis.

Michel Foucault „Tiesa ir teisinės formos“

Leidykla: „Vaga“

Vertėjas: Tadas Zaronskis

15min nuotr./Michel Foucault „Tiesa ir teisinės formos“
15min nuotr./Michel Foucault „Tiesa ir teisinės formos“

„Tiesa ir teisinės formos“ – Rio de Žaneire 1973 m. skaitytas paskaitų ciklas, kuriame M.Foucault paprastai ir aiškiai pristato savo filosofines prielaidas, pateikia tuo metu vykdytų tyrimų sintezę. Pagrindinė autoriaus idėja: nėra tiesos pačios savaime ir anapus laiko. Tiesa formuojasi ne tik moksluose, bet ir teisinėse praktikose, žmonių konfliktuose ir galių susidūrimuose.

Harry Frankfurt „Apie šūdmalą“

Leidykla: „Hubris“

Vertėjas: Viktoras Bachmetjevas

15min nuotr./Harry Frankfurt „Apie šūdmalą“
15min nuotr./Harry Frankfurt „Apie šūdmalą“

Prinstono universiteto profesorius, filosofas knygoje imasi analizuoti vieną labiausiai paplitusių mūsų dienų reiškinių. Šis trumpas, prieinamai parašytas tekstas – tai pradinis bandymas padėti nusakyti šūdmalą ir atpažinti šūdmalius. Tai trečioji serijos „Apie“ knyga. Serija „Apie“ – tai neakademiniai tekstai, kuriuos galima perskaityti vienu ypu.

Darian Leader „Kas yra pamišimas?“

Leidykla: „Jonas ir Jokūbas“

Vertėjas: Mantas Davidavičius

15min nuotr./Darian Leader „Kas yra pamišimas?“
15min nuotr./Darian Leader „Kas yra pamišimas?“

Iš kur, kada ir kaip atsiranda pamišimas? Jis įgimtas ar yra sukeliamas? Jis vystosi lėtai ar yra kataklizminis įvykis? Kokie gynybiniai mechanizmai mus saugo nuo savęs pačių? Ar pamišimas – akivaizdus reiškinys? Ar neklystame vertindami pamišimą? Pristatydamas klasikinius pamišimo atvejus, analizuodamas vidinius ir išorinius virsmus, pasitelkdamas gausius kultūrinius išteklius ir psichoanalizės teorijas, knygos autorius, kuris vadinamas vienu iš įdomiausių ir ryškiausių šių laikų psichoanalizės balsų, leidžiasi į tylaus, kasdieniško, neekscentriško pamišimo aiškinimą.

Steven Levitsky, Daniel Ziblatt „Kaip miršta demokratijos: istorijos pamokos ateičiai“

Leidykla: „Baltos lankos“

Vertėja: Rasa Drazdauskienė

15min nuotr./Steven Levitsky, Daniel Ziblatt „Kaip miršta demokratijos : istorijos pamokos ateičiai“
15min nuotr./Steven Levitsky, Daniel Ziblatt „Kaip miršta demokratijos : istorijos pamokos ateičiai“

Įprasta manyti, kad demokratinė valdžia nuverčiama pasitelkus karinę jėgą, ginklus ir prievartą. Tačiau pastaruoju metu įsigali ne toks staigus ir dramatiškas būdas – vos pastebimai vykstantis procesas, prasidedantis jau prie balsavimo urnų. Ne vienoje šalyje teisėtai išrinkti vadovai kasdien žingsnis po žingsnio silpnina demokratiją, iki ši nustoja būti pamatiniu valstybės gyvenimo principu. Siekdami užkirsti tam kelią, autoriai knygoje siūlo dar kartą pažvelgti į šiuolaikinių demokratijų būklę ir neseną istoriją.

Krystian Lupa „Utopija. Laiškai autoriams“

Leidykla: „Apostrofa“

Vertėja: Živilė Pipinytė

15min nuotr./Krystian Lupa „Utopija. Laiškai autoriams“
15min nuotr./Krystian Lupa „Utopija. Laiškai autoriams“

Krystianas Lupa – lenkų režisierius, scenografas, dramaturgas ir pedagogas, padaręs įtaką daugybei teatralų pasaulyje, išugdęs naują Lenkijos teatro kūrėjų kartą ir vadinamas vienu iškiliausių šiandien gyvenančiu Europos teatro režisieriumi. Knygą, parašytą dienoraščio forma, galima sąlygiškai suskirstyti į dvi dalis. Pirmoji skirta aktoriaus kūrybinei kelionei link savo personažo nuo repeticijų pradžios iki spektaklio premjeros. Antrojoje kalbama apie tai, kaip aktoriui išsaugoti šios kelionės idėją ir kiekvieną kartą ją atnaujinti, kai spektaklis jau vaidinamas. Utopija nėra tik profesionalus praktinis vadovas aktoriams. Tai knyga, siūlanti platesnį akiratį. Joje kalbama apie asmenybės saviugdą ir išsakoma savita kuriančio žmogaus filosofija. Esminis jos aspektas tai kūrybos akto prilyginimas „susitikimui su NEŽINOMU“.

Oskaras Milašius „Laiškai“

Leidykla: „Žara“

Vertėja: Genovaitė Dručkutė

15min nuotr./Oskaras Milašius „Laiškai“
15min nuotr./Oskaras Milašius „Laiškai“

Knygoje pirmą kartą lietuvių kalba skelbiami Oskaro Milašiaus (1877-1939) laiškai artimiems draugams ir bičiuliams. Šie įdomūs ir daugeliu atžvilgių vertingi egodokumentai atskleidžia poeto asmeninio gyvenimo detales, dvasines patirtis, tapatybės paieškas, kūrybos raidą. Laiškų autorius atidžiai žvelgia į Lietuvos nepriklausomybės pradžios įvykius, lietuvių santykius su kaimynais, į savo atstovaujamos šalies diplomatijos sėkmes ir nesėkmes.

Patrik Svensson „Apie ungurius ir žmones: mįslingiausios pasaulio žuvies istorija“

Leidykla: „Baltos lankos“

Vertėja: Alma Braškytė

15min nuotr./Patrik Svensson „Apie ungurius ir žmones“
15min nuotr./Patrik Svensson „Apie ungurius ir žmones“

Knygos autorius dar būdamas vaikas iš tėvo išmoko žvejoti ungurius. Jie valandų valandas tylėdami leisdavo dienas laukdami užkimbant šios sunkiai sugaunamos, neįspėjamos ir mįslingos žuvies. Mėgindamas užčiuopti ungurio paslaptį, autorius grįžta į savo vaikystės namus ir, rašydamas apie sūnaus ir tėvo ryšį ir jų bendrystę žuvaujant ungurius, paliečia universalius, bendražmogiškus klausimus apie gyvenimą ir mirtį: kas aš esu? Iš kur esu? Kur link keliauju?

Rūta Vanagaitė, Christoph Dieckmann „Kaip tai įvyko? Christoph Dieckmann atsako Rūtai Vanagaitei“

Leidykla: Rūta Vanagaitė

15min nuotr./Rūta Vanagaitė, Christoph Dieckmann „Kaip tai įvyko? / Christoph Dieckmann atsako Rūtai Vanagaitei”
15min nuotr./Rūta Vanagaitė, Christoph Dieckmann „Kaip tai įvyko? / Christoph Dieckmann atsako Rūtai Vanagaitei”

Po skandalingos knygos „Mūsiškiai“ pasirodymo rašytoja Rūta Vanagaitė sulaukė daug kritikos ir visuomenės spaudimo dėl joje išsakytų savo minčių. Po ketverių metų pertraukos rašytoja pristato dar vieną knygą apie Holokaustą Lietuvoje. Šiame kūrinyje ji remiasi dvejus metus trukusiais pokalbiais su vokiečių istoriku Christophu Dieckmannu.

Matthew Walker „Kodėl mes miegame“

Leidykla: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

Vertėja: Jovita Liutkutė

15min nuotr./Matthew Walker „Kodėl mes miegame“
15min nuotr./Matthew Walker „Kodėl mes miegame“

Šioje akis atveriančioje ir tikra tarptautine sensacija tapusioje knygoje garsus neuromokslininkas ir miego ekspertas pateikia revoliucingų žinių apie miego fenomeną, atskleisdamas, kaip jis veikia kiekvieną mūsų fizinės ir psichinės gerovės aspektą. Knygos autorius mokslo karjerą pradėjo Harvardo medicinos mokykloje dėstydamas psichiatrijos kursą, paskelbė daugiau kaip 100 mokslinių studijų, o pasaulyje išgarsėjo bestseleriu tapusioje knygoje apie miegą.

Andy Warhol „Andy Warholo filosofija: (nuo A iki B ir atgal)“

Leidykla: „Kitos knygos“

Vertėja: Irena Jomantienė

15min nuotr./Andy Warhol „Andy Warholo filosofija : (nuo A iki B ir atgal)“
15min nuotr./Andy Warhol „Andy Warholo filosofija : (nuo A iki B ir atgal)“

Andy Warholas kertinė XX a. meno figūra. Jo kūrybinis palikimas – raktas ne tik į jo laikmečio meno, bet ir į šiuolaikinės kultūros supratimą. Šioje knygoje jis atskleidžia savo paslaptis ir išlieja mintis apie meilę, seksą, maistą, grožį, šlovę, darbą, pinigus, sėkmę, draugystę, vienatvę, televiziją, Niujorką ir Ameriką. Jo žodžiais byloja epocha, kurioje tebegyvename. Jos pradžiai jis suteikė formą savo darbais, neatsiejamais nuo ekscentriško požiūrio.

Michail Zygar „Imperija turi mirti“

Leidykla: „Kitos knygos“

Vertėja: Dalia Saukaitytė

15min nuotr./Michail Zygar „Imperija turi mirti“
15min nuotr./Michail Zygar „Imperija turi mirti“

Remiantis prisiminimais, laiškais, memuarais ir biografijomis knygoje pasakojama, kas vyko Rusijoje prieš 1905 m. revoliuciją ir kaip pribrendo 1917-ųjų Spalio perversmas. Istorija atsiskleidžia tarsi išgyvenant įvykius dalyvių akimis – niekas iš jų nežino, kas nutiks. Koks buvo L.Tolstojaus vaidmuo ir ką mąstė strategas A.Kerenskis? Kaip konkuravo imperatorienės Aleksandra ir Marija? Kokios pozicijos laikėsi baleto impresarijus S.Diagilevas ir ką lemiamą akimirką kalbėjo L.Trockis? Kas vyko procesų, kurių fasadinė pusė visiems žinoma, užkulisiuose?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius