-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min metų knygų rinkimai: balsuoti liko tik dvi dienos – kokios knygos patenka į penketukus

Jau septintus metus iš eilės 15min skelbia geriausių metų knygų rinkimus. Iki 15min skaitytojų balsavimo pabaigos likus vos dviem dienoms, skelbiame, kurios knygos patena į geriausiųjų penketukus, o kurioms trūksta labai nedaug – jūsų balsas gali viską pakeisti.
15min metų knygų rinkimai
15min metų knygų rinkimai / 15min nuotr.

Ekspertai atrinko 11 geriausių lietuvių autorių grožinių knygų, po 15 lietuvių autorių negrožinių ir poezijos knygų bei po 15 verstinių autorių grožinių, negrožinių ir poezijos knygų.

Savo sąrašą balsavimui pateikė ir šių rinkimų rėmėjai – internetinė knygų parduotuvė patogupirkti.lt, paskelbusi perkamiausių metų knygų sąrašą. Už mėgstamiausias knygas čia balsuos tik skaitytojai.

15min metų knygų rinkimai vyksta trimis etapais. Dabar iki gruodžio 13 dienos skaitytojai gali balsuoti ir išrinkti, jų nuomone, vertingiausias per metus išleistas knygas. Paskui ekspertų komisija balsuos dėl kiekvienoje kategorijoje 5 daugiausia skaitytojų balsų gavusių knygų. Taigi, išrenkant laimėtoją 50 proc. lems skaitytojai, 50 proc. ekspertai.

Nugalėtojai bus paskelbti gruodžio 19 dieną.

BALSUOTI RINKIMUOSE GALITE ČIA

Skaitytojų favoritai

Lietuvių autorių grožinės literatūros kategorijoje tvirtai pirmauja Karolis Klimas ir jo knyga „Mokytojas“, renkanti 23 proc. skaitytojų balsų.

Į penketuką kol kas patenka Danutės Kalinauskaitės knyga „Baltieji prieš juoduosius“ (18 proc.), Augmino Petronio kūrinys „Nedetektyvai“ (11 proc.) ir Vaivos Rykštaitės „Mėlynas namas Havajuose“ bei Jurgos Tumasonytės „Naujagimiai“ – abi knygos renka po 9 proc. balsų.

15min nuotr./15min metų knygų rinkimai – lietuvių grožinės knygos
15min nuotr./15min metų knygų rinkimai – lietuvių grožinės knygos

Tačiau visai šalia yra Agnė Žagrakalytė ir jos knyga „Triukšmaujantys: katalikai. Lengvas būdas parašyti istorinį romaną“, kol kas sulaukusi 8 proc. skaitytojų balsų ir esanti per žingsnį nuo patekimo į penketuką.

Lietuvių autorių negrožinės literatūros kategorijoje užtikrintai pirmauja Birutės Davidonytės ir Dovydo Pancerovo knyga „Pranešėjas ir prezidentas“, kuri jau sulaukė 37 proc. skaitytojų balsų.

Į penketuko ribas taip pat taikosi Andrius Kleiva su knyga „Ką veikia Japonija“ (15 proc.), Rimvydas Laužikas, Antanas Astrauskas, Aleksandras Belyj, Tomas Romvydis su knyga „Senojo Vilniaus skoniai“ (10 proc.), Leonido Donskio knyga „Man skauda. Vėlyvoji publicistika“ (7 proc.).

O dėl dar vienos vietos penketuke šioje kategorijoje – nuožmi kova. Kol kas ją ketina užimti Valdemaras Klumbys ir Tomas Vaiseta su knyga „Mažasis o: seksualumo kultūra sovietų Lietuvoje“, renkanti 5 proc. balsų. Tačiau 4 proc. balsų yra sulaukusi Redos Pabarčienės sudaryta knyga „Mūsų Irena. Atsiminimai apie Ireną Veisaitę“ ir „Jūs gaunate butą. Gyvenamoji architektūra Lietuvoje 1940–1990 metais“, kurią kūrė Marija Drėmaitė, Viltė Janušauskaitė, Nojus Kiznis, Matas Šiupšinskas.

15min nuotr./15min metų knygų rinkimai – lietuvių negrožinės knygos
15min nuotr./15min metų knygų rinkimai – lietuvių negrožinės knygos

Dar trys knygos renka po 3 proc. skaitytojų balsų (Ingrida Jakubavičienė „Dviese. Sofija Smetonienė ir Jadvyga Tūbelienė“, Agnė Kajackaitė „WO/MEN. Ar moterys ir vyrai išties tokie skirtingi, kaip įprasta manyti?“, Rūta Miškinytė „Vilkas, bokštas ir bažnyčia. Vilniaus suvenyrai“), tad šioje kategorijoje per likusias balsavimo dienas viskas gali pasikeisti.

Verstinės grožinės literatūros kategorijoje daugiausia balsų renka Olga Tokarczuk kūrinys „Jokūbo knygos“ (23 proc.).

15min nuotr./15min metų knygų rinkimai – verstinės grožinės knygos
15min nuotr./15min metų knygų rinkimai – verstinės grožinės knygos

Andruso Kivirahko knyga „Jaujininkas“ turi sulaukusi 12 proc. balsų, Douglaso Stuarto „Šugis Beinas“ – 11 proc. , o Virginios Woolf „Bangos“ – 10 proc.

Dėl paskutinės vietoje penketuke arčiausiai yra du kūriniai, renkantys po 8 proc. skaitytojų balsų. Tai Annie Ernaux „Įvykis“ ir Rachel Cusk „Kudos“.

Verstinės negrožinės literatūros kategorijoje knyginės kovos taip pat nestinga. Kol kas daugiausia balsų renka Anne Applebaum „Raudonasis badas. Stalino karas prieš Ukrainą“ – 17 proc.

Į penketuką kol kas taip pat patenka Stephenas Kingas ir jo knyga „Apie rašymą. Memuarai apie amatą“ (13 proc.), Olivia Laing „Vienišas miestas“ (12 proc.) ir Olga Šparaga su knyga „Revoliucijos veidas moteriškas: Baltarusijos atvejis“ (10 proc.).

15min nuotr./15min metų knygų rinkimai – verstinės negrožinės knygos
15min nuotr./15min metų knygų rinkimai – verstinės negrožinės knygos

Kol kas į paskutinę penketuko vietą pretenduoja Joanna Gierak-Onoszko „27 Toby Obedo mirtys“ (8 proc.), tačiau 6 proc. balsų renka Davidas Graeberis ir „Šūdmalos darbų teorija“, tad šioje kategorijoje toli gražu dar viskas nėra aišku.

Lietuvių autorių poezijos kategorijoje bent kelios knygos sulaukė panašaus skaitytojų balsų kiekio. Čia pirmauja Simonas Bernotas su knyga „Pasakų parkas“ ir Justina Žvirblytė su knyga „Mikrosfera“ – po 12 proc. balsų.

Po 10 proc. skaitytojų balsų renka Renata Karvelis „mOterOs“ ir Vytautas Kaziela „Neatsimerk, Viešpatie“.

15min nuotr./15min metų knygų rinkimai – lietuvių poezijos knygos
15min nuotr./15min metų knygų rinkimai – lietuvių poezijos knygos

O į likusias dvi vietas penketuke taikosi trys knygos, renkančios po 9 proc. balsų: Dovilė Bagdonaitė „Takeliai_žolėje“, Marija Mažulė „Fosilijos yra nėriniai“ ir Rimvydas Stankevičius „Įsitvėrimai“.

Verstinės poezijos kategorijoje kol kas daugiausia balsų renka Andrejus Chadanovičius ir „Fantominiai džiaugsmai“ – 21 proc.

15min nuotr./15min metų knygų rinkimai – verstinės poezijos knygos
15min nuotr./15min metų knygų rinkimai – verstinės poezijos knygos

Po 13 proc. balsų renka Charlesas Bukowskis „Meilė – tai pragaro šuva, 1974–1977 m. eilėraščiai“ ir Zbigniewas Herbertas „Trapūs būties uostai“. 12 proc. balsų kol kas sulaukė Wisława Szymborska „33 eilėraščiai“.

O dėl paskutinės vietos penketuke – vėl nuožmi kova. Alejandra Pizarnik „Darbai ir naktys“ ir „Atmintis Ugnis Deguonis. Iš mūsų laiko Ukrainos poezijos“ renka po 7 proc. balsų, tačiau dar dvi knygos yra visai šalia po 6 proc. renka Bruno K.Öijeris „Sidabro juodumo“ ir Ilya Kaminsky „Kurčiųjų respublika“.

Patogupirkti.lt metų knygos kategorijoje ryškus favoritas yra jau minėta Birutės Davidonytės ir Dovydo Pancerovo knyga „Pranešėjas ir prezidentas“, kuri kol kas sulaukė 36 proc. balsų.

15min nuotr./Patogupirkti.lt metų knyga
15min nuotr./Patogupirkti.lt metų knyga

Antroje vietoje esantis Ričardas Gavelis ir „Vilniaus pokeris“ kol kas sulaukė 16 proc. balsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius