-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 gražiausi pasaulio knygynai

Į svarbiausių darbų sąrašą tikriems bibliofilams patenka ne tik skaitytinų knygų sąrašai, tačiau ir vizitai į gražiausius pasaulio knygynus. Portalas „architecturaldigest.com“ kviečia pasižvalgyti po architektūriškai įspūdingiausias knygų parduotuves pasaulyje.
Gražiausi pasaulio knygynai
Gražiausi pasaulio knygynai / scanpix nuotr.

1

„Yanjiyou Capsule“ knygynas (Džedziango provincija, Kinija)

Kaip rašoma publikacijoje, psilankyti „Yanjiyou Capsule“ knygyne verta, nes jis įsikūręs architektūros stebukle. Tarp kalnų ir miško atsiskyrusi Tonglu vietovėje esanti TAO+C pakeitė medinio namo paskirtį į kapsulių viešbutį, biblioteką ir knygyną. Visiškai stiklinė rytinė siena ir įdubusi skaitymo vieta yra viena iš daugelio išskirtinių pastato dizaino elementų.

2

„Dujiangyan Zhongshuge“ knygynas (Čengdu, Kinija)

„Scanpix“ nuotr./„Dujiangyan Zhongshuge“ knygynas
„Scanpix“ nuotr./„Dujiangyan Zhongshuge“ knygynas

Kai 2020 m. buvo atidarytas „Dujiangyan Zhongshuge“ knygynas, buvo sunku išvengti naujienų apie šį siurrealistinį šedevrą. Bendrovė garsėja savo maksimalistiniais knygynais, ir ši vieta – su bokšto knygų spiralėmis ir skulptūrinėmis lentynomis – nebuvo išimtis.

3

„El Ateneo Grand Splendid“ (Buenos Airės, Argentina)

AFP/„Scanpix“ nuotr./„El Ateneo Grand Splendid“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„El Ateneo Grand Splendid“

„Nenuostabu, kad Buenos Airių Recoleta rajone esantis El Ateneo Grand Splendid ne kartą buvo pripažintas vienu gražiausių pasaulio knygynų“, – apie šį istorinį grožį rašo gražiausius pasaulio knygynus atrinkusi Elizabeth Stamp. Bibliofilų rojus įsikūręs sename teatre, kuriame kadaise vyko tango legendų, operos spektakliai ir filmų peržiūros. Originalų pastatą 1919 m. suprojektavo Peró ir Torresas Armengolas.

4

„The Last Bookstore“ (Los Andželas, Kalifornija)

Wikipedia Commons nuotr./„The Last Bookstore“
Wikipedia Commons nuotr./„The Last Bookstore“

22 tūkst. kvadratinių pėdų ploto „The Last Bookstore" Los Andžele įsikūręs buvusiame banko pastate. Šioje vietoje yra daugiau nei 250 tūkst. knygų, todėl dabar tai yra didžiausia Kalifornijoje naujų ir naudotų knygų parduotuvė. Kiti svarbūs šios erdvios vietos bruožai – iš knygų padaryta freska ir tunelis.

5

„The Center for Fiction“ (Bruklinas, Niujorkas)

Bruklino Fort Gryno rajone įsikūręs „The Center for Fiction“ yra dalis 200 metų ne pelno siekiančios organizacijos, kuri pirmą kartą pradėjo veikti kaip Niujorko merkantilinė biblioteka. Be gerai aprūpinto knygyno, šiame literatūros centre yra kavinė, baras ir tik nariams skirta biblioteka.

6

„Van der Velde in de Broeren“

Skliautuotos lubos ir vitražiniai langai yra vieni iš labiausiai akį traukiančių elementų, kuriuos lankytojai ras apsilankę šiame olandų knygyne. Tačiau tikrai verta giliau pažvelgti ir į pastato istoriją. Pirmą kartą 1466-1512 m. dominikonai pastatė bažnyčią, o 2013 m. statinys buvo pertvarkytas į knygyną.

7

„Daunt Books“ (Londonas, Anglija)

Vida Press nuotr./„Daunt Books“
Vida Press nuotr./„Daunt Books“

Ši parduotuvė, turbūt gražiausias Londone įsikūrusio knygyno padalinys, įsikūręs nuostabiame Edvardo laikų pastate. Nors „Daunt“ turi įspūdingą grožinės literatūros kolekciją, ji išsiskiria plačiu kelionių skyriumi. Be abejo, verta paminėti ir nuostabius architektūros elementus, tokius kaip stoglangiai, ąžuoliniai balkonai ir vitražinis langas.

8

„La Increíble“ (Meksika, Meksika)

Minimalizmą mėgstantiems skaitytojams būtina aplankyti Meksikoje esančią „La Increíble“ parduotuvę. Jaukioje erdvėje nuo grindų iki lubų išdėstytos lentynos, čia taip pat vyksta poezijos vakarai ir autorių knygų skaitymai. Tai žymi dizaino mėgėjų vieta, nes didžiąją parduotuvės prekių dalį sudaro dizaino knygos.

9

„Libreria Palazzo Roberti“ (Basano del Grapa, Italija)

Šis nepriklausomas knygynas, priklausantis vietinei šeimai, pirmą kartą atidarytas 1998 m. KAip teigė E.Stamp, „Kalbant apie vietą, sunku pranokti „Libreria Palazzo Roberti“, įsikūrusį XVII a. didikų rūmuose Basanos del Grapa mieste.“ Viduje lankytojai ras tris aukštus tyrinėjamos istorijos, įskaitant nuostabias restauruotas freskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius