Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Akibrokštas Lietuvai: Frankfurto knygų mugėje – VSD akiratyje esanti leidykla

Frankfurto knygų mugėje, kuri visuomet pabrėžia žodžio laisvės, demokratines vertybes, šiemet savo stendą turi ir leidykla „Baltosios gulbės“, kurią dar 2017 metais Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamentas įtraukė į grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą dėl J.Staliną šlovinančios literatūros.
Leidykla „Baltosios gulbės“
Leidykla „Baltosios gulbės“ / Audriaus Ožalo/15min nuotr.

Frankfurto knygų mugėje visai netoli Lietuvos, Ukrainos stendų galima pamatyti ir leidyklą, kurios knygos Lietuvoje buvo nustotos pardavinėti dėl jose skleidžiamos prorusiškos propagandos. Dar 2017 metais šią leidyklą Lietuvos saugumas įvertino kaip keliančią grėsmę dėl to, kad leidžia ne tik Rusijos dvasinių judėjimų mokymą, bet ir „žymaus Rusijos radikalo Nikolajaus Starikovo idėjas. Sovietų diktatoriui Stalinui simpatizuojantis konspirologas N.Starikovas kovoja prieš „anglosaksų sąmokslą“ ir įvairias Vakarų įtakos apraiškas Rusijoje“.

Frankfurto knygų mugėje leidyklos stende galima išvysti knygų rusų ir vokiečių kalbomis, tarp jų – ir N.Starikovo knygas, kūrinį, kuriame šlovinamas J.Stalinas. Ant leidyklos stendo parašyta „Verlag Baltosios gulbės. Lithuania“ („Leidykla „Baltosios gulbės. Lietuva“).

Audriaus Ožalo/15min nuotr./Leidykla „Baltosios gulbės“
Audriaus Ožalo/15min nuotr./Leidykla „Baltosios gulbės“

„Aš žinau kitokią Lietuvą“

15min žurnalistui priėjus prie stendo, jame tuo metu kaip tik buvo šios leidyklos direktorė Natalija Erkelenz. Paklausus, ar galima kalbėti angliškai, ji atsakė, kad geriau vokiškai, o pasiteiravus, ar ji iš Lietuvos ir ar tuomet galime kalbėti lietuviškai, atsakė, jog kalba tik rusiškai.

„Kokias knygas platiname? Apie Staliną, Hitlerį“, – pokalbio pradžioje sakė N.Erkelenz. Paklausta, ar, jos nuomone, tai nėra propaganda, ji atsakė, kad „propaganda yra visa platinama informacija“. Ji sakė, kad tai, kas Lietuvoje vadinama propaganda, kitose šalyse taip nevertinama. „O lengviausia tai daryti Vokietijoje“, – sakė N.Erkelenz. „Nyderlandai, Austrija“, – vardino ji šalis, kuriose taip pat leidžia savo leidyklos knygas.

Į klausimą, ar nemano, kad jos knygos apie J.Staliną prasilenkia su tiesa, ji sakė, jog toje knygoje tiesiog surinkti J.Staliną pažinojusių žmonių prisiminimai. „Kai man Lietuvoje reiškia pretenzijas, aš klausiu, kokius įstatymus pažeidžiu? Galiu eiti į teismą, jei paduos mane į jį“, – sakė N.Erkelenz. Pasak jos, Lietuvoje jos knygos, nors ir nebuvo priimtos bibliotekų, išimtos iš knygynų, vis tiek randa platintojų – pavyzdžiui, ją galima įsigyti portale stalin.lt (anksčiau LRT tyrime atskleista, kad šis portalas yra valdomas prorusiško veikėjo Lauryno Ragelskio). „Aš žinau kitokią Lietuvą“, – pasakojo leidėja ir pridūrė, kad kai Lietuvoje viešėjo N.Starikovas, į salę netilpo visi norintys, atėjo apie 700 žmonių. „Ir tie žmonės atvažiuoja iš visos Lietuvos, daug kas moka rusiškai Lietuvoje“, – sakė ji.

Leidėja sakė, kad Frankfurto knygų mugėje dalyvauja pirmą kartą.

Tiesa, pokalbis su 15min ėmė klostytis ne taip sklandžiai, kai N.Erkelenz ėmė detaliau aiškintis, kas tai per portalas. Ji prisiminė, kad apie jos leidžiamas knygas rašė ir 15min, ir tuomet pokalbis greitai baigėsi.

Kreipėsi į mugės organizatorius

Lietuvos leidėjų asociacijos vadovė Rūta Elijošaitytė-Kaikarė sakė, kad jau kreipėsi dėl šios leidyklos dalyvavimo mugėje į Frankfurto knygų mugės organizatorius. „Mano nuomone, tai nepagarba ir mugei, ir Lietuvai, ir ukrainiečiams, kurie yra šalia. Tikimės sprendimų. Mugė pabrėžia, kad jie yra už žodžio laisvę, tačiau propaganda nėra žodžio laisvė“, – sakė R.Elijošaitytė-Kaikarė.

Praėjusiais metais iš mugės dėl karo Ukrainoje buvo pašalinta Rusija, šiais metais daug kalbų sukėlė tai, kad mugėje buvo nuspręsta neapdovanoti palestinietės rašytojos Adania Shibli. Frankfurto knygų mugėje penktadienį ji turėjo būti apdovanota „LiBeraturpeis“, kuriuo įvertinamos rašytojos iš Azijos, Lotynų Amerikos, Afrikos ir arabų šalių. Dėl karo Izraelyje jos apdovanojimas buvo nukeltas, tai sukėlė dideles diskusijas – nemažai žinomų rašytojų pasirašė laišką, kuriame smerkiamas toks sprendimas, dalis leidėjų atsisakė atvykti į mugę.

Iškraipo istoriją

Jau prieš kelerius metus Strateginės komunikacijos departamentas (SKD), atsakydamas į 15min klausimus, teigė, kad „Baltosios gulbės“ leidžia knygas, iškraipančias Lietuvos istoriją ir neigiančias demokratines vertybes.

„Vienas iš autorių – Nikolajus Starikovas – gerai Lietuvoje ir Baltijos šalyse žinomas propagandistas, vienas iš pagrindinių Kremliaus skleidžiamos propagandos kūrėjų, ideologų bei ruporų, – rašoma atsakyme. – SKD specialistų bei analitikų vertinimu šios knygos neturi atsidurti Lietuvos bibliotekose ir būti prieinamos skaitytojams būtent dėl jose skleidžiamos propagandos, dezinformacijos ir atviro melo.“ Kariškiai pastebėjo, kad ir kiti siūlytų knygų autoriai, net ir rašantys apie sveiką gyvenimo būdą, taip pat dalyvauja Kremliaus propagandos sistemoje. Rusijos antimaidano lyderis, knygos „Stalinas: Prisimename kartu“ autorius N.Starikovas yra žinomas Kremliaus propagandistas, kelis kartus viešėjęs Lietuvoje. Jis pristatinėjo pirmąjį lietuviškai išleistą savo kūrinį „Krizė. Kaip tai daroma“.

„Nikolajus Starikovas priklauso vadinamajai „krizės šauklių“ grupei. Rusijoje yra keli autoriai, kurie nuolat prognozuoja krizes, dolerio griūtis ir panašius dalykus. Tarp jų yra ir toks Michailas Chazinas, Igoris Panarinas“, – anksčiau 15min pasakojo politologas Nerijus Maliukevičius, kuris Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute nagrinėja propagandą.

LRT Tyrimų skyriaus ir „DebunkEU.org“ analizė atskleidė, kad N.Erkelenz yra ir leidyklos „Baltosios gulbės“ direktorė, ir Daktaro Sinelnikovo draugų klubo „Baltosios gulbės“ vadovė. „N.Erkelenz, kuri pati šlovina Staliną, kaip galima spręsti iš jos publikuojamų nuotraukų, priklauso Rusijos partijai „Radnaja partija“. Ši partija paremta Vladimiro Megrė knygų skleidžiama filosofija. Jo knygose per sibirietę Anastasiją pristatoma nauja Rusijos gyvenimo filosofija, kuri esą būtina šalies klestėjimui“, – rašoma šiame tyrime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius