Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 22

Akvilina Cicėnaitė: Atsisveikinti su knygomis

„Those who read here are now in Rookwood“, – sako Nata perbraukdama lentynoje sustatytų knygų nugarėles. Kadaise lankęsi šioje bibliotekoje dabar Rukvude – seniausiose Sidnėjaus kapinėse. Už lango plieskia vasaros karštis, miestas nugulęs paplūdimiuose, tik nedidelio kambario prieblandoje kelios moterys alsuoja knygų dulkėmis liesdamos beveik šimtą metų istorijos – biblioteka Australijos lietuvių sumanyta dar ketvirtajame XX a. dešimtmetyje.
Šiam numeriui paprašėme dirbtinio intelekto, kad esė autorius nukeltų į kitą laikotarpį. Akvilina Cicėnaitė pasirinko nukeliauti į septintojo dešimtmečio Kaliforniją.
Šiam numeriui paprašėme dirbtinio intelekto, kad esė autorius nukeltų į kitą laikotarpį. Akvilina Cicėnaitė pasirinko nukeliauti į septintojo dešimtmečio Kaliforniją.

Iš pradžių vos dešimtys, vėliau šimtai knygų, su naujomis imigrantų bangomis pasipildančios lentynos; didėjanti kolekcija kilnojama iš vienos vietos į kitą, kol galiausiai aštuntajame dešimtmetyje atsidurs ten, kur esu dabar, Sidnėjaus lietuvių klube. Klubo patalpos ką tik parduotos, iškraustomos, netrukus visa biblioteka atsidurs dėžėse, jas nežinia kuriam laikui sudės į saugyklą. Gal jos ten ir liks, gal toks tebus jų pomirtinis gyvenimas, bet dabar apie tai negalvoju. Esu tik pagalbininkė, neturiu į šias knygas tokios teisės, kokią turi senosios bibliotekininkės, kaip antai Nata, kurios tėvas čia darbavosi aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje – kai mirė, bibliotekai suteiktas jo vardas. Vėliau biblioteka veiks tik sekmadieniais, pasikeisdamos joje dirbs kelios knygų mylėtojos, ir taip – daug metų, kol senųjų skaitytojų nebeliks, o naujų neatsiras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius