-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip rašytojas Gabrielis Garcia Marquezas padėjo išspręsti Kubos krizę

Nobelio premijos laureatas Gabrielis Garcia Marquezas – vienas pagrindinių Kubos ir JAV santykių atšilimo herojų, rašoma leidinyje „El Pais“, kuriame recenzuojama nauja Williamo M.Leogrande ir Peterio Kornblucho knyga „Back Channel to Cuba“. Šioje knygoje, remiantis slaptais dokumentais ir interviu, analizuojami Kubos ir JAV santykiai po 1959 revoliucijos Kuboje.
Fidelis Castro ir Gabrielis Garcia Marquezas
Fidelis Castro ir Gabrielis Garcia Marquezas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

1994 metais tūkstančiai kubiečių pabandė valtimis pabėgti į JAV. Tai buvo košmaras tiek Kubos vadovui Fideliui Castro, tiek JAV prezidentui Billui Clintonui. Tarpininku jų derybose sutiko tapti tuometis Meksikos prezidentas Carlosas Salinas de Gortari. Jis prisimena: „Man reikėjo protingo žmogaus, kuris turėtų priėjimą prie F.Castro.“ Ir jis nusprendė pasirinkti G.G.Marquezą. Netrukus prasidėjo Meksikos prezidento ir F.Castro pokalbiai telefonu. 

„B.Clintonas buvo pasiryžęs vesti derybas dėl krizės tik tuo atveju, jeigu jos bus nukreiptos į migracijos problemas ir nepalies JAV vykdomos Kubos blokados. Su tokiu pasiūlymu G.G.Marquezas rugpjūčio 24 dieną išvyko į Kubą Meksikos prezidento lėktuvu. Po penkių dienų rašytojas jau galėjo įteikti B.Clintonui F.Castro atsakymą. Tai jis padarė rašytojo Williamo Styrono namuose JAV“, – rašoma publikacijoje. 

Šios vakarienės metu G.G.Marquezas pamėgino įtikinti B.Clintoną tęsti derybas. „Jis pasakojo jam apie F.Castro psichologiją, apie tai, kaip suartėti su Kubos lyderiu, apie daugybę nuolaidų, kurioms ryžosi Fidelis (nedideli žingsniai atvirumo link, karių išvedimas iš Angolos ir pan.)“, – rašoma publikacijoje. Kiti vakarienėje dalyvavę Lotynų Amerikos atstovai pabrėžė, kad JAV ir Kubos suartėjimas sumenkins F.Castro įtaką. 

„Pamėgink surasti bendrą kalbą su Fideliu. Jis apie tave labai geros nuomonės“, – sakė G.G.Marquezas. Tačiau, kaip pasakojo valstybės sekretoriaus pavaduotojas Williamsas Luersas, B.Clintonas nebesiklausė, supratęs, kad pakliuvo į pasalą. 

Vėliau, likęs dviese su B.Clintonu, G.G.Marquezas pranešė jam, kad F.Castro sutinka vesti derybas dėl migracijos. B.Clintonas paprašė, kad G.G.Marquezas praneštų savo draugui Fideliui, jog JAV reakcija bus visiškai ne tokia, kaip Jimmy Carterio veiksmai 1980 metais. Su tokia žinia G.G.Marquezas vėl išskrido į Kubą. 

G.G.Marquezas suvaidino lemiamą vaidmenį ir kitame epizode. Nuo 1992 iki 1997 metų Kubos turizmo infrastruktūroje buvo vykdomi teroristiniai aktai. 1998 metais G.G.Marquezas atvežė į Vašingtoną dokumentą, kuriame F.Castro atskleidė numanomą teroristų planą sunaikinti lėktuvą ir tikino, jog JAV „turi pakankamai informacijos apie nusikaltėlius“. 

B.Clintonas tuo metu buvo išvykęs, tačiau G.G.Marquezas susisiekė su vienu iš jo patarėjų ir po poros dienų jis buvo pakviestas į Baltuosius rūmus. Susitikimo metu buvo išanalizuotas dokumentas, ir G.G.Marquezas paklausė: „Ar FTB galėtų susisiekti su kolegomis Kuboje, kad kartu kovotų su terorizmu?“ Tuo metu antiteroristinę veiklą prižiūrėjęs Richardas Clarkas pasakė, kad tai yra gera idėja. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius