-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos recenzija: Julio Cortazaro apsakymai – tarsi sapnas sapne

Julio Cortazaras – neabejotinai viena ryškiausių Lotynų Amerikos literatūros pasaulio asmenybių, Lietuvoje labiausiai žinomas iš garsiosios knygos „Žaidžiame „klases“. Dabar žengiame į kitą jo pasaulį – apsakymų, surinktų knygoje „Žaidimas baigtas“. O juk būtent apsakymus daugelis kritikų linkę laikyti įdomiausiu šio rašytojo literatūriniu palikimu.
Julio Cortazaro knyga
Julio Cortazaro knyga / Leidyklos nuotr.

Argentiniečių rašytojo J.Cortazaro vardas dažniausiai siejamas su jo romanu „Žaidžiame „klases.“ Romanas tapo tokiu kultiniu, kad iki šiol J.Cortazaro gerbėjai traukia prie jo kapo, kur palieka vyno bei lapelį su „klasių“ žaidimu. Kultiniu jis tapo tiek dėl savo turinio, tiek dėl formos, pasiūliusios skaitytojui pačiam nuspręsti, kokiu būdu skaityti šią knygą. Toks postmodernistinis kūrinio konstravimas skaitytoją įvedė į tam tikrą žaidimą, pasiūlė galimybę pačiam rinktis taisykles ir nemažai prisidėjo prie postmodernistinės literatūros formavimosi. Žaidimo motyvas itin ryškus visoje J.Cortazaro kūryboje, ne išimtis ir šis apsakymų rinkinys.

Leidyklos „Baltos lankos“ išleistas J.Cortazaro apsakymų rinkinys „Žaidimas baigtas“ sudėliotas į tris dalis pagal sudėtingumo lygį – 18 kūrinių pradedami nuo lengviausiai, paprasčiausiai suprantamų iki sudėtingiausių. Tačiau tai irgi atrodo tarsi žaidimas, skaitytojo išmonės ar vaizduotės išbandymas, norint įvelti jį į tas „ar suprasi, kas iš tiesų slypi viduje“ slėpynes.

Čia surinkti apsakymai tik patvirtina J.Cortazaro kaip mistiškojo pasaulio kūrimo meistro vardą. Skaitydamas jo apsakymus jautiesi tarsi keliautum iš sapno į sapną, iš vienos realybės į kitą. Tai, kas prasideda paprastai, galiausiai virsta visiškai keista, nenuspėjama istorija, visuomet paliekant daug vietos interpretacijoms. Galiausiai dar kartą suvoki, kad J.Cortazaras tikrai ne tas autorius, kurio apsakymai gali būti „suprasti“. Jie yra pajaučiami. Tai, kas slypi už uždangos, yra tik nuspėjama, sapno pakraštyje – kažkas, prie ko prisilieti, tačiau iki galo nesupranti.

Apsakymų nuotaika svyruoja nuo melancholijos iki įtampos, laukimo, kad atsitiks kažkas negero, nuo intymumo iki nevilties. Dažnai pagauni save lyginant jo kūrinius su Edgaro Allano Poe apsakymais, Juanu Rulfo, Jorge Luisu Borgesu, tačiau J.Cortazaras yra neabejotinai kitoks.

Iš apsakymų galima būtų išskirti „Upė“, „Nakčia, aukštielnikas“, kuris tarsi atspindi visų šių apsakymų šerdį – pasimetimą tarp realaus ir paralelinio pasaulio, ir, žinoma, rinkinį užbaigiantį nuostabiai liūdną „Žaidimas baigtas“. Tačiau neabejotinai kiekvienam šis favoritų sąrašas skirsis.

Taisyklių nėra, tu jas sukuri pats. Arba bent jau manai jas sukuriantis. Toks yra J.Cortazaro pasaulis. Nuoširdžiai linkiu įstoti į šį pasvirusį klubą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius