-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos ypatingajame archyve – unikali Žemaitės nuotrauka

Lietuvos ypatingajame archyve saugoma unikali lietuvių rašytojos Žemaitės nuotrauka su originaliais parašais, padaryta 1917 m. Čikagoje, JAV.
Lietuvos ypatingajame archyve saugoma Žemaitės ir A. bei A.Bulotų nuotrauka.
Lietuvos ypatingajame archyve saugoma Žemaitės ir A. bei A.Bulotų nuotrauka.
Temos: 2 Archyvas Žemaitė

Kartu su advokatu Andriumi Bulota ir jo žmona Aleksandra Bulotiene, „Žiburėlio“ draugijos pirmininke, Žemaitė, prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui išvyko į JAV rinkti aukų nukentėjusiems nuo Pirmojo pasaulinio karo lietuviams paremti.

1916–1917 m. jie aplankė beveik šimtą JAV ir Kanados miestų, kur gyveno lietuvių išeiviai, sakė karą smerkiančias kalbas, pasakojo apie nuo karo nukentėjusiųjų vargus, agitavo remti lietuvių siekius atkurti nepriklausomą Lietuvos valstybę. Lietuvos šelpimo fondui jie surinko 50 tūkst. dolerių.

Šiai kelionei atminti Žemaitė ir Bulotos nusifotografavo Čikagoje. Viena iš ten padarytų ir nusifotografavusių asmenų pasirašytų nuotraukų buvo padovanota JAV lietuvių visuomeninei ir labdaros organizacijai „Susivienijimas lietuvių Amerikoje“.

1917 m. Čikagoje padaryta Žemaitės, Aleksandros Bulotienės ir Andriaus Bulotos nuotrauka yra saugoma Lietuvos ypatingajame archyve, JAV lietuvių organizacijų dokumentų kolekcijos fonde, Susivienijimo lietuvių Amerikoje vicepirmininkės Joanos Baltrušaitienės (1873–1940) fotonuotraukų ir asmens dokumentų byloje.

Nuotrauka kartu su kitais JAV kairiųjų lietuvių organizacijų veiklos dokumentais buvo saugoma Lietuvių literatūros centraliniame archyve (LLCA) Niujorke, JAV. Šiam archyvui stokojant lėšų, dokumentai buvo perduoti TSRS atstovybės Niujorke antrajam sekretoriui Laurynui Kapočiui, kuris 1960 m. lapkritį persiuntė juos į Lietuvą.

Priėjimas prie dokumentų neribojamas. Su šiais dokumentais galima susipažinti Lietuvos ypatingojo archyvo LKP dokumentų skaitykloje Gedimino pr. 12, Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius