Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penktadienį vyks susitikimas su romano „Glesum“ autore Rasa Aškinyte

Susitikimas su produktyvia (bei progresyvia), jau premijuota rašytoja („Metų knygos 2014“ laureatė, romanas „Žmogus, kuriam nieko nereikėjo“, 2014, Vaga) Rasa Aškinyte – šį penktadienį. Susitikimo metu Mokslų akademijoje bus pristatytas naujasis jos romanas (ir duoklė istorijai) „Glesum“ – „tinkamas tiek mokslininkui, tiek hipsteriui“.
Rasa Aškinytė
Rasa Aškinytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Literatūra Knygos

Vasarą pasirodžius romanui „Glesum“ knygų mylėtojai – tiek literatūros kritikai, tiek intelektualai-mėgėjai – puolė dalytis nuomonėmis apie šį, jau ketvirtąjį, Rasos Aškinytės grožinį kūrinį: kitoks, unikalus, netikėtas, – tokie ir panašūs epitetai, rodos, apaugo romaną. O dar nespėjusieji perskaityti romano, seka išieškotomis žymių autorių pavardėmis, asociatyviai ar kontekstiškai susijusiomis su Rasos Aškinytės naujuoju, istorinių detalių prisodrintu, tačiau „literatūrinio draivo“ nestingančiu, epišku, tačiau „mažaformačiu“ romanu „Glesum“: tai ir G. G. Márquezas, J. M. Coetzee ar I.Calvino; ir J.M.Auel, R.Neimanto, J. Crace`o P.Kingsnortho ar H.Kent neseniai pasirodę romanai.

Knygos viršelis/Knygynų lentynas pasiekė naujausias Rasos Aškinytės, „Metų knygos 2014“ laureatės romanas „Glesum“.
Knygos viršelis/Knygynų lentynas pasiekė naujausias Rasos Aškinytės, „Metų knygos 2014“ laureatės romanas „Glesum“.

Pati autorė sako: „Romaną rašiau remdamasi profesoriaus Eugenijaus Jovaišos knygomis „Aisčiai. Kilmė“ ir „Aisčiai. Raida“. Labai dėkoju profesoriui už (pasi)tikėjimą. Prašau atleidimo tų, kurių kapus „atkasėme“, kurių gyvenimus nagrinėjame. Tikiuosi, nesutrikdėme jų amžinybės ir jų sielos ilsisi ramybėje.“

Taigi ir norintys įgyti istorinių žinių neprašaus paskaitę romaną, ir, kita vertus, ieškantys literatūrinių atradimų – tikrai pasijus atradę: autorė ir šiame kūrinyje neprarado savo stiliui būdingo paradoksalumo, sveiko, dažnai makabriško humoro, filosofinio „pamušalo“, o personažai įgiję psichologinio gilumo, romano pasaulis įgijęs apčiuopiamus kontūrus, nukeliančius į praeitį, tačiau neprarandančius šiandienos skambesio. Glesum – lot. „gintaras“, tad romane piešiamas ne tik fatališkosios Glesum – moters ir motinos, pareigingosios ir aistringosios – gyvenimo kelias, bet ir gintaro kelias II amžiuje Nemuno žemupyje ir Centrinės Lietuvos kultūros teritorijoje, buvusiose aisčių žemėse.

Susitikimas su autore įvyks š. m. rugsėjo 23 d., penktadienį, 17 val., Lietuvos mokslų akademijoje, Mažojoje salėje (Gedimino pr. 3, Vilnius). Renginio svečiai: autorė, literatūros kritikė dr. Jūratė Čerškutė, istorikas prof. Eugenijus Jovaiša, publicistas Ignas Staškevičius, pokalbį moderuos poetė Indrė Valantinaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius