Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmą kartą rengiamas literatūros festivalis „Vilniaus lapai“ kviečia atsigręžti į autorių

Lietuvoje pirmą kartą rengiamas tarptautinis literatūros festivalis „Vilniaus lapai“, vyksiantis gruodžio 9–11 d., pristatys dvylika renginių, skirtų literatūros kūrėjams ir jų skaitytojams. Programoje lankytojų laukia literatūros skaitymai, džiazo improvizacijos, filmų peržiūros ir net fotografijų parodos.
Festivalio „Vilnius lapai“ spaudos konferencija
Festivalio „Vilnius lapai“ spaudos konferencija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip teigia organizatoriai, šiandieniniame kultūros lauke blėsta dėmesys autoriams – jiems skiriama per mažai dėmesio ir per mažai viešųjų erdvių. Dėl šios priežasties festivalis gręžiasi į pačius literatūros kūrėjus ir sieks juos pristatyti plačiajai publikai.

Viena festivalio organizatorių, Rūta Kačkutė, teigė, jog Lietuvoje dar nėra įprasta, kad vieši skaitymai būtų laikomi tokiu pat dėmesio vertu užsiėmimu kaip ėjimas į teatrą ar klasikinės muzikos koncertą, tačiau būtent literatūra mums padeda geriau pažinti save ir mus supantį pasaulį, padeda ugdyti pilietišką žmogų.

Festivalyje bus pristatomi šiuolaikiniai lietuvių autoriai bei užsienio kūrėjai, atspindintys literatūros tendencijas užsienyje, o programą sudarys dvi dalys – vakarinė ir dieninė. Renginiai vyks Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) bei Valstybės pažinimo centre.

Trys pagrindiniai festivalio vakarai bus skirti Rolandui Rastauskui, Danutei Kalinauskaitei bei islandų autoriui Hallgrímurui Helgasonui.

Rūta Kačkutė teigė, jog Lietuvoje dar nėra įprasta, kad vieši skaitymai būtų laikomi tokiu pat dėmesio vertu užsiėmimu kaip ėjimas į teatrą ar klasikinės muzikos koncertą.

R.Rastausko kūrybos vakaras, kaip jau tapo įprasta, neapsiribos literatūra – skaitymus lydės D.Golovanovo ir A.Gotesmano džiazo improvizacijos bei A.Maknytės video projekcijos. Svečias iš Islandijos Hallgrímuras Helgasonas, kurio knyga „1000° moteris“ Lietuvoje buvo iššluota iš knygynų, „Vilniaus lapuose“ pristatys ne tik savo kūrybą, bet ir pagal ankstesnį savo romaną „101 Reikjavikas“ sukurtą, tarptautinio pripažinimo sulaukusį Baltasaro Kormákuro filmą tokiu pačiu pavadinimu. Susitikime su rašytoja D.Kalinauskaite taip pat laukia netikėtumas – autorė kalbėsis su vieną jos personažų filme „Niekada nežinai“ (rež. G.Tamoševičius) įkūnijusiu aktoriumi Juozu Budraičiu.

Dienos programos renginiai bus atviri ir nemokami, didžioji jų dalis vyks LNDT foje. Čia lankytojų laukia poezijos ir literatūros vaikams skaitymai, koncertai, kūrybinės dirbtuvės mažiesiems lankytojams bei rašytojų fotografijų parodos.

LNDT direktorius Martynas Budraitis teigė, jog vos šgirdęs festivalio pavadinimą – „Vilniaus lapai“ – prisiminė pirmąją sceną iš spektaklio „Meistras ir Margarita“: „Tai rodo, kad teatras stovi ant literatūros pagrindo, o literatūros kūrinių inscenizacijos, režisierių interpretacijos yra pagrindinė repertuaro dalis. Mums tikrai didelė sėkmė, kad galime sujungti idėjas ir realizuoti šį sumanymą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius