Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rašinių ir straipsnių knygoje Oskaras Milašius atsiskleidžia naujame amplua

Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas išleido Oskaro Milašiaus lituanistinių ir politinių straipsnių bei rašinių knygą. Joje žinomas kūrėjas atsiskleidžia kaip įtaigus diplomatas, turėjęs savitą Lietuvos ir Europos viziją.
Oskaras Milašius
Oskaras Milašius / Wikimedia Commons nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

O. Milašius Lietuvos skaitytojams geriausiai pažįstamas  kaip poetas ir dramaturgas. Šis Prancūzijoje gyvenęs, bet lietuviu save laikęs kūrėjas buvo ir garsus diplomatas, dirbęs Lietuvos atstovu Tautų sąjungoje, vėliau – Lietuvos įgaliotuoju ministru, o galiausiai prezidento Antano Smetonos buvo paskirtas reziduojančiu ministru. Politiniai O. Milašiaus pareiškimai sugulė į specialią lietuviškai išleistą knygą.

„Kai kurie istoriniai momentai kartojasi, tai tikrai labai aktuali ta publicistika ir jokiu būdu nepasenusi. Ir dar vienas dalykas – O. Milašiaus rašiniai parašyti labai užsidegusio, entuziastingo žmogaus, tikinčio tuo, ką jis rašo ir kalba. Ir jie parašyti tikro poeto – jo kalba, visi parenkami įvaizdžiai yra be galo įtaigūs“, – teigė knygos sudarytoja ir vertėja prof. Genovaitė Dračkutė.

Į knygą „Oskaras Milašius. Lituanistinė ir politinė publicistika“ sudėti straipsniai bei rašiniai, kuriuos autorius publikavo Prancūzijoje nuo 1918-ųjų iki pat mirties 1939-ais metais. Pirmą kartą lietuvių kalba skelbiami tekstai atspindi autoriaus požiūrį į po Pirmojo pasaulinio karo susiklosčiusią padėtį, jo tėvynės ieškojimus ir būsimos Europos vizijas.

Iki šiol šie tekstai lietuviams buvo sunkiai pasiekiami, nes jie buvo publikuoti po pirmo pasaulinio karo leistoje Prancūzijos periodinėje spaudoje, kuri iki šiol nesuskaitmeninta.

„Kas man buvo pačiai įdomiausia ir apie ką galėčiau kalbėti kaip apie atradimą, tai turbūt tai, kad jo politinėje publicistikoje ryškėja esminis bruožas – noras, pastanga sukurti harmoningo pasaulio viziją, kurios centre būtų Lietuva“, – pasakojo knygos vertėja Neringa Klišienė.

Dvidešimt O. Milašiaus kūrybos metų apžvelgiančios naujosios knygos pristatymas surengtas Prancūzų institute kaip frankofonijos renginių dalis. Šio ciklo renginiai Vilniuje tęsis iki kovo pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius