-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašytojas iš Pietų Korėjos Hailji įsimylėjo Lietuvą: sugrįš čia rašyti naujos knygos

Susitarėme susitikti viešbučio kavinėje. Punktualiai atvykstu laiku, matau ateinantį ir Hailji. Pasisveikiname. Autorius iš Pietų Korėjos tiesa vizitinę kortelę, į šį gestą atsakau tuo pačiu – tiesiu savo. Perskaitęs joje parašytą vardą rašytojas džiugiai sušunka: „Tai tikrai tu!“ Taip, nuo pastarojo susitikimo su Hailji paėjo treji metai, spėjome abu pasikeisti. Tuomet jis lankėsi Vilniaus knygų mugėje, o šį kartą į Lietuvos sotinę atklydo kitais keliais.
Rašytojas Hailji
Rašytojas Hailji / Mažvydo Karaliaus/15min.lt nuotr.

Prieš trejus metus iš Pietų Korėjos Hailji į Vilniaus knygų mugę atvyko pristatyti pirmos į lietuvių kalbą išverstos knygos apie Užupį – „Užupio respublika“ (šios knygos apžvalgą galite skaityti čia, – aut. past.). Tuomet autorius surinko pilną auditoriją ir savo sąmoju žavėjo susirinkusiuosius.

Prieš vizitą į Vilnių šį rudenį, lietuvių kalba išleistas antras autoriaus romanas. Tai didelės sėkmės Pietų Korėjoje susilaukęs kūrinys „Parodymai“ (knygos apžvalgą galite skaityti čia). Tačiau skaitytojai šios knygos pristatymo Lietuvoje neišvydo.

Maža valstybė, mažas miestas, bet aš čia jaučiu didelį įkvėpimą

„Ne viskas priklauso nuo manęs“, – sako Hailji ir užsimena, kad čia atvyko turėdamas ir kitų tikslų.

Draugystė su Lietuva

Septyni. Tiek kartų rašytojas viešėjo Lietuvoje. Pirmą kartą į mūsų šalį jis atvyko atsitiktinai: 2000 metais čia buvo apsistojęs amerikiečių poetas Kerry Keysas. Jis – Hailji bičiulis, su kuriuo amerikietis dalindavosi ir savo dar niekur nepublikuota kūryba.

„Aš jį vis kritikuodavau, bet vienu metu pasijaučiau nejaukiai ir norėjau su juo susitikti, atsiprašyti. Ir sužinojau, kad jis vieši Vilniuje“, – prisimena Hailji, kuris ilgai nieko nelaukęs lipo į lėktuvą atvyko į Lietuvos sostinę.

Taip prasidėjo pažintis ne tik su Lietuva, Vilniumi ir jo žmonėmis, bet ir su vėliau rašytoją knygai įkvėpusiu Užupiu. Iš Lietuvos Hailji tuomet išvyko turėdamas Užupio respublikos pažymėjimą, rodantį, kad jis eina ambasadoriaus pareigas.

Ir viskas prasidėjo.

Į Vilnių dar sugrįš

Šį rudenį Hailji Vilniuje viešėjo jau septintą kartą. Per šiuos kartus jis ne tik lankėsi Vilniuje, Kaune, Telšiuose ir kituose šalies miestuose. Rašytojas viešėjo ir Dainų šventėje, keliaudamas jis neatsisako sėsti į pirmą pasitaikiusį autobusą ir žiūrėti, kur jis jį nuveš.

„Taip aš geriau pažįstu šalį“, – šypsosi Hailji ir sako, kad lietuviška virtuvė jam patinka.

Autorius šiuo metu turi ilgas, metus trunkančias kūrybines atostogas, kurios leidžia atsipūsti nuo darbo universitete. Dalį tokių atostogų autorius paprastai praleidžia Prancūzijoje, dabar atvyko ir į Lietuvą, o čia žada sugrįžti dar kartą kitais metais.

„Grožėjausi miestu, susitikau su draugais lietuviais. Tai neįprasta šalis“, – sako rašytojas ir greitai paaiškina, kas čia yra neįprasta.

Mažvydo Karaliaus/15min.lt nuotr./Alvydas Šlepikas 2013 metais per Hailji knygos pristatymą skaitė autoriaus iš Pietų Korėjos kūrybos ištraukas
Mažvydo Karaliaus/15min.lt nuotr./Alvydas Šlepikas 2013 metais per Hailji knygos pristatymą skaitė autoriaus iš Pietų Korėjos kūrybos ištraukas

„Maža valstybė, mažas miestas (Vilnius), bet aš čia jaučiu didelį įkvėpimą, todėl planuoju atvykti į Lietuvą ir čia rašyti savo naują knygą“, – aiškina Hailji.

Žinoma, žvarbus rudens oras nėra pats mieliausias, tad autorius Lietuvoje du mėnesius, kuriuos paskirs savo kūrybai, praleisti ketina ateinančią vasarą.

Hailji rašytojo kelias prasidėjo gana komiškai.

Į Vilnių autorių traukia ne tik kūrybinė mūza. Jis brandina ir dar vieną idėją, apie kurią, kaip pats sako, kalbėti norisi tik puse lūpų. Hailji ne tik knygų autorius. Jo kūrybos repertuare – per 20 kūrinių, tarp kurių patenka ir keli scenarijai teatro spektakliams ir kino filmams. Pagal naujausią Lietuvoje išleistą knygą „Parodymai“ Pietų Korėjoje pastatytas teatro spektaklis.

„Šis spektaklis sulaukė didelės sėkmės mano šalyje. Manau, kad Lietuvoje yra puikus teatro lygis, tad norėčiau, kad šis spektaklis būtų parodytas ir čia“, – sako autorius ir priduria, kad tokia kultūrinė naujiena Pietų Korėjoje būtų tikra sensacija.

Ar tai pavyks įgyvendinti – Hailji nesiima spėlioti, tik užsimena, kad tai yra jo svajonė.

Rašytojo kelias

Hailji rašytojo kelias prasidėjo gana komiškai. Nuo vaikystės jis skaitė Williamą Shakespeare'ą ir žavėjosi jo kūryba. Jam taip patiko anglų dramaturgo kūryba, kad ir pats sugalvojo tapti rašytoju. Ši mintis lydėjo ir paskutiniais mokyklos metais, ir studijų universitete laikotarpiu. Tik tuomet Hailji įsigijo Fiodoro Dostojevskio knygų rinkinį ir norėjo kurti taip, kaip Rusijos literatūros klasikas.

Visgi pirmi mėginimai nebuvo sėkmingi.

„Kai buvau jaunas, bandžiau leisti knygas pasirašęs tikru savo vardu, tačiau knygos nebuvo sėkmingos. Svarsčiau, gal mano vardas nėra tinkamas rašytojui, tad prisidengiau slapyvardžiu. Staiga tapau labai žinomu visoje Korėjoje ir išleidau daug knygų. Dabar Korėjoje mane visi žino kaip Hailji, tačiau mano tikrojo vardo – nežino. Tai paslaptis“, – pasakoja autorius.

Dabar viskas kitaip: Hailji yra žinomas Pietų Korėjos autorius, kurio knygos gimtinėje yra labai populiarios.

Jis prisipažįsta, kad didelę įtaką jo kūrybai darė F.Dostojevskis. „Norėjau mokėti rašyti taip, kaip jis rašė. Manau, kad dar dvi ar trys knygos, ir man pavyks tai padaryti“, – juokiasi Hailji.

Tarp jau minėtų dviejų rašytojų jis prie mėgstamiausių autorių priskiria austrą Franzą Kafką ir kolumbietį Gabrielį Garcia Marquezą.

O dabar viskas kitaip: Hailji yra žinomas Pietų Korėjos autorius, kurio knygos gimtinėje yra labai populiarios. Pats rašytojas neliepia – jo šalyje vien iš knygų rašymo galima gauti solidžius honorarus. „Dabar dirbu universitete, viskas priešingai“, – šypsosi jis.

Autoriaus kūryba po truputį skverbiasi ir į kitas šalis. Ją jau spėjo pažinti dalis Europos, o, pavyzdžiui, minėta knyga apie Užupį jau išleista ne tik Pietų Korėjoje ir Lietuvoje, bet ir Čekijoje bei JAV.

15min nuotr./Knyga „Parodymai“
15min nuotr./Knyga „Parodymai“

Rašė dvejus metus

Hailji kūrybos paslaptis paprasta – jis niekada neturi plano ir nežino, ką sukurs. Tiesiog leidžia fantazijai dirbti, jos nespraudžia į jokius kūrybinius rėmus.

„Jei man pavyksta parašyti pirmą įdomų sakinį, aš tęsiu ir rašau toliau. Pradžioje kūrinio niekada nežinau, kaip jis vystysis ir kuo pasibaigs. Tik rašydamas suvokiu, kokia tai bus istorija“, – tikina autorius.

Kuomet rašė knygą „Parodymai“, Hailji be perstojo savaitę laiko rūkė ir svarstė, nuo ko pradėjus naują istoriją. Staiga gimė pirmas sakinys. Vėliau antras, trečias. Šiek tiek parašęs knygos autorius užmigo.

„Buvau labai pavargęs, bet ryte paėmiau rankraštį ir perskaitęs pagalvojau – visai neblogai“, – prisimena Hailji.

Visgi ši knyga tapo ta, kurią autorius rašė ilgiausiai – dvejus metus. Tai neįprastai ilgai, žinant, kad Hailji knygą parašo vos per kelis mėnesius.

„Kuomet pradėjau rašyti šią knygą, vienas iš trijų didžiausių Korėjos dienraščių man pateikė pasiūlymą – jie kiekvieną dieną norėjo spausdinti po mano parašytą apsakymą. Uždarbis buvo neblogas ir aš sutikau“, – pasakoja Hailji.

Hailji kūrybos paslaptis paprasta – jis niekada neturi plano ir nežino, ką sukurs. Tiesiog leidžia fantazijai dirbti, jos nestato į kūrybinius rėmus.

Taip knygos rašymas buvo nustumtas į šoną. Tačiau Pietų Korėjoje 1997 metais kilo ekonominė krizė ir Hailji darbdavys išgyveno ne pačius geriausius laikus, tad autorius baigė darbus dienraštyje ir grįžo prie knygos. Bet neilgam. Mat kitas dienraštis vėl pateikė Hailji pasiūlymą ir jis dar kartą nustūmė „Pasirodymus“ į šalį. Visgi vėliau Hailji grįžo prie knygos ir ją baigė.

Galbūt artimiausiu metu Lietuvos skaitytojai išvys trečią autoriaus knygą lietuvių kalba?

„Viskas priklauso nuo leidėjo ir vertėjo, bet aš tikiuosi, kad trečia knyga bus išleista“, – pasakojo į Vilnių iš Pietų Korėjos atvykęs rašytojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius