Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Romano „Tadas Blinda“ pristatymas: ar šiuolaikinė visuomenė gali nužudyti savo superherojų? (nuotraukos, video)

Ketvirtadienio vakarą „Baltų lankų“ knygyne buvo pristatytas antrasis Rimanto Šavelio romano „Tadas Blinda“ leidimas bei tuo pačiu užsiminta apie kitais metais pasirodysiantį filmą „Tadas Blinda. Pradžia“. Taigi Tadui Blindai kaip personažui tarsi buvo suteikta proga įgauti antrąjį kvėpavimą.
Romano „Tadas Blinda“ autorius R.Šavelis
Romano „Tadas Blinda“ autorius R.Šavelis / BFL nuotr.

Tado Blindos personažo praeitis

Tadas Blinda kaip literatūros personažas, sukurtas Rimanto Šavelio, oro įkvėpė 1987 metais, kai pasirodė pirmasis knygos leidimas. Tačiau įdomiausia, kad pirmiausiai šis personažas gimė kine – 1973 metais buvo sukurtas 4 serijų TV filmas „Tadas Blinda“. Tai gana fenomenalus reiškinys lietuvių literatūros kontekste, kai romanas atsiranda iš kino scenarijaus.

VIDEO: Tadas Blinda Pakruojo dvare

Tiesa, „Tado Blindos“ atveju tai gana natūralu, nes akivaizdu, kad filmo personažas Tadas Blinda taip įsiskverbė į žmonių sąmonę ir tapo neįveikiamu kultu, jog turėjo likti gyvas ir tapti knygos personažu.

Tado Blindos personažo nykimas

Akivaizdu, kad tiek knygos „Tadas Blinda“ antrasis leidimas, tiek filmo statymas yra bandymas nupurtyti dulkes nuo istorinės asmenybės. Toks kinematografų ir leidėjų bandymas turbūt susijęs su tikėjimu, kad šis herojus vis dar gali paveikti, įtikinti šiuolaikinius žiūrovus bei skaitytojus. Be to, niekas negalėtų paneigti, kad Tadas Blinda yra aktyvusis personažas – puikiai tinkantis filmų kūrėjams.

Tadas Blinda žmogiškąjį pavidalą įgavo Vytauto Tomkaus dėka. Todėl tikėtina, kad daugumai kitoks Tadas Blinda negali egzistuoti. Kino efektas žmonių sąmonei kartais padaro neprognozuojamą poveikį.

Filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ prodiuseris Žilvinas Naujokas, kalbėdamas apie pagrindinio vaidmens atlikėjo paieškas, sakė: „Šių laikų aktorius labiau turėjo atitikti Bradą Pittą nei Vytautą Tomkų.“

Autorius R.Šavelis kalbėdamas apie šių laikų Tadą Blindą sakė, jog jis dabar turėtų būti kitoks.

„Paseno mano tas Tadas Blinda. Ne, daugiau niekada nerašyčiau...“ – sakė romano „Tadas Blinda“ autorius.

Taigi kyla klausimas: ar tikrasis Tadas Blinda kaip personažas šiuolaikinėje visuomenėje vis dar gyvas?

Nemirštanti Blindos idėja

Tadą Blindą vertinant simbolinėje plotmėje tenka pripažinti, kad šis personažas niekada nemirs dėl savo aktualumo – tai vedlio simbolis. Ir kiekvieno žmogaus sąmonėje, ir tautoje užkoduotas noras turėti vedlį, vadovą, paskui kurį jie galėtų sekti, juo tikėti, kuris taptų jų stabilumo ar netgi saugumo garantu.

Tokių herojų literatūros kontekste galime aptikti begales, tačiau svarbu, kad lietuvių literatūros kontekste išsiskiria Tado Blindos personažas. Daugumai jis įkūnijo vedlio, herojaus ir tikro vyro idėjas.

Tenka pripažinti, kad R.Šavelio knygos pristatymas vyko apytuščiame knygyne. Turbūt todėl, kad jaunoji karta mirksta kinematografijos ir kibernetinės kultūros erdvėje, o ne knygų. Jeigu taip, pasirodžius ir filmui, viskas turėtų stoti į savo vietas, o knygai sėkmė bus garantuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius