Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Akordeonininkas M.Novakovičius: jūsų šalis užsienyje garsėja labiau nei manote

„Lietuva užsienyje žinoma ne tik kaip krepšinio, bet ir kaip klasikinio akordeono šalis“, – šypsosi garsus Serbijos akordeonininkas Momiras Novakovičius, koncertuosiantis balandžio 19 dieną Kaune prasidėsiančiame tarptautiniame konkurse „Ascoltate“.
Momiras Novakovičius
Momiras Novakovičius / Facebook nuotr.

Jis – ne vienintelė akordeono muzikos žvaigždė, kurios pasirodymą galės išgirsti klausytojai, kartu Kaune muzikuos ir garsiausiose pasaulio scenose koncertuojantis Samuelis Telaris, o taip pat – ir žymiausi mūsų šalies atlikėjai.

Serbijos ir Estijos atlikėjas M.Novakovičius tvirtina, kad lietuviai be reikalo kuklinasi – pasaulyje vis dažniau skambant klasikinio akordeono muzikai, mūsų šalis šioje nišoje užima gerokai tvirtesnes pozicijas, nei gali pasirodyti iš pažiūros.

„Galiu pasakyti, kad gavęs kvietimą paklausyti Lietuvoje rengiamo tarptautinio konkurso akordeonininkų, turiu tikrai didelių lūkesčių, nes jūsų šalis dar niekada nebuvo nuvylusi. Atlikėjai kiekvienais metais vis labiau tobulėja, tai nepaprastai džiugina.

Norėčiau atkreipti dėmesį, kad kalbame apie klasikinio akordeono muziką, ji neturėtų būti tapatinama su popmuzika ar liaudiškąja.

Nepriklausomos Lietuvos klasikinio akordeono mokykla yra palyginus nesena, tad ypač nuostabu tai, ką atlikėjams ir dėstytojams pavyko sukurti vos per kiek daugiau nei tris dešimtmečius“, – vertina M.Novakovičius.

Traukos taškas klasikinės muzikos žemėlapyje

Pasak akordeonininko, pasaulyje lietuviai žinomi ne tik dėl krepšinio, bet ir akordeono muzikos talentų.

„Tai, aišku, gali nuskambėti kaip keistokas palyginimas, tačiau jei sužinome, kad tarptautiniuose konkursuose dalyvaus ir lietuviai – gerokai įsitempiame, nes suprantame, kad scenoje sulauksime rimtų konkurentų“, – tvirtina atlikėjas M.Novakovičius.

Kaune rengiamame koncerte M.Novakovičius kartu su garsiu Lietuvos akordeonininku Laimonu Salijumi atliks Johanno Sebastiano Bacho Koncertą dviem klavyrams c-moll, jiems akompanuos Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) kamerinis orkestras, diriguojamas maestro Vytauto Lukočiaus.

Šis orkestras itin prisideda prie klasikinės akordeono muzikos sklaidos Lietuvoje ir už jos ribų, nuolat dalyvauja rengiamuose koncertuose, kur demonstruoja aukščiausią profesionalumo lygį, o kolektyvui vadovaujanti Rita Bieliauskaitė laikoma tikra akordeono muzikos įkvėpėja.

Nuo vietos renginio iki tarptautinės sensacijos

M.Novakovičiaus scenos partneris, kartu ir vienas festivalio organizatorių L.Salijus tvirtina, kad per 15 metų „Ascoltate“ tikrai paaugo ir išplėtė savo ribas.

„Pradėjome nuo gerokai mažesnio, lokalesnio konkurso, tačiau kaip atsiveria visas pasaulis, taip atsivėrėme ir mes, tapome labai patrauklūs tarptautinės akordeono muzikos arenoje.

Išaugome nuo kūdikio žingsnelių ir dabar jau turime tvirtas savo pozicijas. Su metais gerokai pakilo ir konkurso lygis – dabar mūsų žiuri turime tarptautinio lygio žvaigždes, o šių metų „Ascoltate“ dalyvauja atlikėjai nuo Lietuvos iki Kinijos.

Tai didelis pasiekimas, tikrai galėčiau teigti, kad Kaunas dabar yra labai ryškus akordeono miestas“, – tvirtina organizatorius.

L.Salijus atkreipia dėmesį, kad tarptautinio konkurso „Ascoltate“ komisijoje, be M.Novakovičiaus, dalyvaus ir kita klasikinės muzikos žvaigždė – italas Samuele Telari.

Visame pasaulyje garsus atlikėjas koncertuoja garsiausiose salėse, jo atliekama muzika įkvepia daugybę klausytojų.

„Jo muzikavimas toks didis, toks nenumaldomas, kad jis peržengia instrumento, kuriuo groja, ribas“, – apie S.Telari atsiliepia kritikai.

„Tai, kad mums pavyksta prisikviesti tokio lygio muzikus, kurie be papildomų klausimų ir labai džiugiai atvyksta ne tik dalyvauti žiuri, bet ir koncertuoti – labai didelis laimėjimas. Man labai džiugu, kad tai - ne tik konkursas, bet renginys, kuriuo garsiname mūsų šalį“, – tvirtina L.Salijus.

Anot organizatoriaus, Lietuva – nors ir nedidelė šalis, tačiau joje nemažai savo darbui atsidavusių akordeono muzikos kūrėjų ir atlikėjų.

„Nors esame maža valstybė, tačiau pasaulinėje klasikinio akordeono muzikos scenoje esame tikrai pastebimi, ir tikrai aktyviai dalyvaujame. Tai ne tik mūsų konkurso nuopelnas. Daugybė žmonių kasdien atlieka didžiulį darbą, kad taip sužibėtume“, – džiaugiasi L.Salijus.

Koncertas „Ascoltate“ vyks balandžio 19 d. 18:00 Kauno valstybinėje filharmonijoje Konkurso perklausos vyks balandžio 19-20 dienomis nuo 10:00 iki 17:00 Kauno J.Gruodžio konservatorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius