-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 30

Dovana kauniečiams: Kauno pilies slėnyje 15-tą kartą skambės operetė

Penkioliktus metus iš eilės liepos 5-6 d. į Kauno pilies slėnį vokalinės ir sceninės muzikos gerbėjus kviečia nemokamas tarptautinis festivalis „Operetė Kauno pilyje“. Kaip ir kasmet, čia bus galima išgirsti populiarių ir rečiau girdimų melodijų, pamatyti didžiulį būrį pamėgtų Lietuvos scenos meistrų ir svečių iš Latvijos, Estijos, Ukrainos, Vengrijos, Ispanijos, Rusijos.
Festivalis „Operetė Kauno pilyje“
Festivalis „Operetė Kauno pilyje“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Varinių ragų orkestras – ypatingas svečias

Apie šių metų jubiliejinį renginį mintimis dalindamasis vienas jo organizatorių, „Baritonų trio“ dainininkas ir Kauno valstybinio muzikinio teatro vadovas Benjaminas Želvys sakė, jog ypatingas šio festivalio svečias yra Sankt Peterburgo varinių ragų orkestras ir jo įkūrėjas, meno vadovas ir dirigentas Sergei Polyaničko.

„Šis kolektyvas jau du dešimtmečius pasaulinį pripažinimą pelno savo unikaliu, analogų neturinčiu neįprastų koncertinėje estradoje pučiamųjų instrumentų skambesiu. Jau pats instrumentų pavadinimas – variniai ragai – kelia nuostabą, kaip jais gali būti atliekami patys įvairiausi kūriniai – nuo pripažintos klasikos iki 21 a. kompozitorių kūrybos“, – susižavėjimo neslėpdamas pašnekovas atskleidė, jog norint išgauti vientisą muzikinį audinį, visi muzikantai turi nepaprastai jautriai jausti vienas kitą.

Kiekvieno atskiro muzikanto meistriškumas (beje, beveik visi yra įvairių Rusijos ir tarptautinių konkursų laureatai) lemia viso šių instrumentų orkestro tobulą skambesį. Dėl tokios specifikos vieną kūrinį, priklausomai nuo jo apimties, muzikantai mokosi atlikti nuo 3 mėnesių iki metų.

Atgaivinęs 18 a. viduryje Rusijoje klestėjusias muzikavimo šiais instrumentais tradicijas, orkestras savo arsenale turi 96 unikalaus tembro instrumentus, kurie visi kartu sudaro 4 oktavų diapazoną.

Pasiklausyti šio unikalaus kolektyvo bus galima liepos 5 d. koncerte prie Kauno pilies ir liepos 6 d. Raudondvario Menų inkubatoriuje.

Tarp svečių – ir Europos čempionė

Kalbėdamas apie kitus festivalio svečius B.Želvys patikino, kad žiūrovų laukia intriguojantis susitikimas su svečiais iš gilias operetės tradicijas turinčios Vengrijos – visapusiškai talentingi subretinių vaidmenų atlikėjai Péteris Lakis ir Noémi Szabó.

P.Laki – istorijos bakalauras, pasukęs muzikos ir teatro keliu ir jau dainuojantis Budapešto operetės teatre.

„Na, o apie N.Szabo reikėtų kalbėti atskirai“, – pridūrė pašnekovas.

Pasak jo, ne daug kas žino, jog ši talentinga dainininkė žaidė šachmatais ir savo amžiaus kategorijoje tapo Europos čempione. Tuo pat metu mergina lankė akrobatinės gimnastikos treniruotes, užsiėmė penkiakovės sportu, tapo Europos čempione, o pasaulio penkiakovės varžybose pelnė 2-ąją vietą.

Budapešto universitete ji pasirinko biochemijos inžinieriaus specializaciją, bet čia įvyko staigus posūkis biografijoje – susidomėjo teatru ir dainavimu. Vengrijos operetės teatro akademijoje N.Szabo mokosi aktorinio meno ir dainavimo. Kokius triukus išdarinės ši pora festivalio scenoje, pamatys tik čia apsilankę kauniečiai.

Pirmą kartą festivalyje vieši latvių sopranas Sonora Vaice, ne kartą pelniusi Gran Prix tarptautiniuose konkursuose, keletą kartų pripažinta geriausia Latvijos metų operos soliste.

Į festivalį antrąkart atvyksta ispanų tenoras Carlosas Silva, kuris laimėjo ne vieną tarptautinį konkursą, dainuoja įvairiuose simfoninės-vokalinės muzikos koncertuose su žymiausiais ispanų simfoniniais orkestrais.

„Pirmą kartą pas mus viešės ir kelių nacionalinių ir tarptautinių dainininkų konkursų laureatai, paskutiniuosius keletą sezonų dainuojantys "Deutsche Oper am Rhein" teatre Diuseldorfe, rumunų kilmės dainininkai mecosopranas Ramona Zaharia ir baritonas Bogdanas Baciu“, – pasakojo festivalio organizatorius, nepamiršdamas priminti ir apie pačius artimiausius kaimynus bei būrį svečių iš Ukrainos.

Pirmą kartą festivalyje vieši bene garsiausias latvių sopranas Sonora Vaice, ne kartą pelniusi Gran Prix tarptautiniuose konkursuose, keletą kartų pripažinta geriausia Latvijos metų operos soliste.

Iš Estijos atvyks daug užsienyje koncertuojantis mecosopranas Annaliisa Pillak ir dirigentas Erki Pehk, Estijos valstybinės premijos laureatas, kartu su Kauno valstybiniu muzikiniu teatru pastatęs operas G.Verdi „Atila“ ir N.Rimskio-Korsakovo „Caro sužadėtinė.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Himno giedojimo akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Himno giedojimo akimirkos

Iš Ukrainos atvyks Kijevo nacionalinio operetės teatro tenoras, nusipelnęs Ukrainos artistas Igoris Levenecas, ne mažiau garsūs to paties teatro baleto solistai Janina Sazonova ir Michailas Bockas. Beje, šio dueto atliekami šokiai, kuriuose susipina baleto ir akrobatiniai numeriai, gniaužia kvapą.

Žiūrovai išvys ir Oksaną Madarašą, kuri yra Ukrainos nusipelniusi artistė, viena ryškiausių šiuolaikinių jaunosios kartos dirigentų Ukrainoje, išsiskirianti aukštu profesionalumu, savitu stiliumi, artistiškumu. Festivalio koncertines programas diriguos ir Sankt Peterburgo N.Rimskio-Korsakovo konservatorijos rektorius, dirigentas Aleksejus Vasiljevas.

Didieji koncertai – prie Kauno pilies

Paprašytas tarti kelis žodžius apie didžiuosius festivalio koncertus, B.Želvys priminė, kad per didžiuosius festivalio koncertus, kurie įvyks liepos 5 ir 6 d., festivalio gerbėjai susitiks su visais muzikiniais scenos žanrais, kuriuos puoselėja festivalio organizatoriai – opera, operete, miuziklu, gražiausiomis dainomis iš kino filmų, populiariomis melodijomis.

Jas atliks ne tik užsienio svečiai, bet ir žymiausi mūsų šalies atlikėjai: Virgilijus Noreika, Vytautas Juozapaitis, Laimonas Pautienius, Tadas Girininkas, Liudas Mikalauskas, Raminta Vaicekauskaitė, Gitana Pečkytė, Rita Preikšaitė, Sabina Martinaitytė, Ramūnas Urbietis, Raimondas Baranauskas ir dar didžiulis būrys šaunaus jaunimo.

Liepos 6 d. 21 val. tradiciškai festivalio dalyviai, svečiai ir žiūrovai drauge su viso pasaulio lietuviais Mindaugo karūnavimo dienos proga giedos Tautinę giesmę ir tai be abejonės bus gausiausia giedotojų minia Kauno mieste.

Nuo pirmojo festivalio 2002 m. organizatoriai „Baritonų trio“ dainininkai Gediminas Maciulevičius, Danielius Vėbra ir Benjaminas Želvys su kolege Laimute Kuzmickaite-Milašiene žiūrovus pakvietė į daugiau nei 75 koncertines programas, kuriose dainavo virš 260 dainininkų iš Lietuvos ir 21 Europos šalies, jas dirigavo 28 Lietuvos ir užsienio šalių dirigentai.

Programose dalyvavo 18 įvairių sudėčių kolektyvų, atlikta daugiau nei tūkstantis skirtingų pavadinimų kūrinių, parodytas vienas operetės spektaklis ir specialiai festivaliui parengta opera „Karūnos kelias“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius