Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 25

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro sezoną pradės virtuoziškumo fejerverkas su pianistu Nikolajumi Luganskiu

„Maskvietis pianistas Nikolai Luganskij garbinamas už mąslų poetiškumą ir spindinčią virtuozeriją“, – rašoma Edinburgo festivalio, kuriame pianistas rugpjūtį surengė rečitalį, programoje.
Nikolai Luganskij
Nikolai Luganskij / LVSO nuotr.

40-metis pianistas – Bacho konkurso Leipcige (1988), X P. Čaikovskio pianistų konkurso (1994) ir daugelio kitų tarptautinių konkursų laureatas, geriausias Vasaros akademijos Mozarteume (Zalcburgas, Austrija) pianistas (1992), jau pelnė ir įvairių šalių (Danijos, Vokietijos, JK ir kt.) kritikų apdovanojimus.

Repertuare dominuoja jo mėgstamiausio S. Rachmaninovo kūriniai – būtent jų interpretacijomis pianistas pirmiausia garsėja pasaulyje. N. Luganskio grojamų autorių sąraše – ir S. Prokofjevas, P. Čaikovskis, F. Chopinas, F.Lisztas, R. Schumannas, E. Griegas, L. van Beethovenas, W. A. Mozartas.

Pianistas jau nuo pirmo garso klausytojus paveikia kolosalia fizine jėga ir atvira energija – tarsi fejerverkas. Pasak solisto kolegų, jo interpretacijose grumiasi racionalumo ir sentimentalumo pradai. Kaip Rusijos žemės platus pianisto sielos skrydis dera su jos saldžiu intymumu ir rusiškų pasakų minkštumu. „Pono N. Luganskio balanso jausmas yra nepriekaištingas“, – tvirtina vienas autoritetingiausių pasaulio leidinių – „The New York Times“.

Rugsėjo 26 d., ketvirtadienį, 19 val. Vilniaus kongresų rūmuose N. Luganskij su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru paskelbs orkestro 25-ojo sezono pradžią, atlikdamas S. Prokofjevo koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr. 3 C-dur. Antroje koncerto dalyje skambės simfonijų karalienė – A. Brucknerio simfonija Nr. 9, d-moll. Ši Brucknerio simfonija turi įvairių asociacijų su L. van Beethoveno 9-ąja. Pirmiausia taip susiklostė, kad abu kompozitoriai parašė 9 simfonijas. A. Bruckneris sąmoningai inkrustavo užuominų į pirmtako – romantikų idealo – kūrinį. Abi devintosios yra tos pačios filosofijos ir tematikos – kalba apie žemiškosios būties tragizmą ir išpirkimą per Dievo malonę (A. Bruckneris kūrinį skyrė mylimam Dievui). Diriguos – orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius