-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 20

Šv.Kotrynos bažnyčioje – prancūzų išliaupsinto Andriaus Puskunigio obojaus magija ir baroko muzikos puota

Obojus, klavesinas ir teorbas – šiuos tris ilgaamžius instrumentus nedažnai išgirstame festivalio koncertų scenose. Artėjantis susitikimas su jų virtuozais iš Prancūzijos žada tikrą baroko muzikos puotą šeštadienį, rugpjūčio 24 d., 17 val. Šv.Kotrynos bažnyčioje.
Andrius Puskunigis
Andrius Puskunigis / Kristupo vasaros festivalio nuotr.

Be genialios Johanno Sebastiano Bacho (1685-1750) kūrybos turbūt neapsieina nė vienas didesnis muzikos festivalis. Tačiau išgirsti vien šio autoriaus kompozicijų programą, atliekamą įgudusių baroko muzikos interpretuotojų – visada įvykis. Juolab šiuo atveju, nes scenoje karaliaus obojumi griežiantis retai į gimtinę iš Prancūzijos sugrįžtantis Andrius Puskunigis.

Šį užsienio orkestruose bei kameriniuose ansambliuose grojantį lietuvių obojininką prancūzų spauda vadina magišku atlikėju, o gimtinės publika jo beveik nežino.

A.Puskunigis nuo penkerių metų nepaleidžia obojaus iš rankų, siekdamas tobulai įvaldyti šį dainingą, malonaus tembro instrumentą.

Iš pradžių A.Puskunigis sėmėsi obojaus paslapčių iš tėvo, po to – iš Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos autoritetų. Nuo studijų metų vaikinas grojo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro orkestre, skynė laurus konkursuose.

Tačiau Andriui žinių buvo negana, todėl jis išvyko mokytis į Prancūziją. Būtent su šia šalimi glaudžiausiai susijusi obojaus raida. Netgi jo pavadinimas yra prancūziškas, kilęs iš žodžių junginio „haut bois“ (pranc. „aukštas medis“). Šį medinį pučiamąjį instrumentą ištobulino prancūzai.

A.Puskunigis jau 13-tus metus gyvena Prancūzijoje. Ten jis baigė aukso medaliu Meco nacionalinę konservatoriją, sėmėsi įgūdžių garsiausių pasaulio obojininkų meistriškumo kursuose ir dirbdamas įvairiuose šalies orkestruose. Tačiau tuo Andriaus tobulėjimas nesibaigė. Jis dar įgijo obojininko orkestranto diplomą Sarbriukeno muzikos konservatorijoje, Vokietijoje.

Šiuo metu obojininkas yra Heidelbergo simfoninio orkestro solistas, taip pat muzikuoja Meco „Orchestre Imaginaire“ pučiamųjų kvintete, dar dviejuose Vokietijos kameriniuose orkestruose, rengia kamerines programas su kitais atlikėjais, dėsto Prancūzijos konservatorijose.

Prieš porą metų A.Puskunigis koncertavo Lietuvoje su Londone gyvenančia pianiste Evelina Puzaite. Duetas yra išleidęs Roberto Schumanno muzikos obojui ir fortepijonui albumą, surengė pasirodymų Londone ir Edinburge.

Jis yra prisistatęs Lietuvoje ir su „Orchestre Imaginaire“ kamerine grupe – drauge su prancūzų muzikantais koncertavo ir vedė meistriškumo kursus jaunimui Klaipėdoje.

Dabar obojininko scenos partneriai bus jo žmona klavesinininkė Celine Scibetta-Puskunigis, grojanti su A.Puskunigiu nuo studijų metų, ir teorbo meistras Ulrikas Gastonas Larsenas.

Koncertą papuoš profesoriaus Donato Katkaus diriguojamas Vilniaus savivaldybės Šv.Kristoforo kamerinis orkestras, sulaukęs pripažinimo už baroko muzikos interpretavimą Lietuvoje ir užsienyje.

Obojaus magija J.S.Bacho muzikoje. Solistas Andrius Puskunigis (obojus, Prancūzija), dalyvauja Celine Scibetta-Puskunigis (klavesinas, Prancūzija), Ulrik Gaston Larsen (teorbas, Prancūzija), Šv.Kristoforo kamerinis orkestras, dirigentas Donatas Katkus.

Rugpjūčio 24 d. 17 val. Šv.Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30, Vilnius).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius