Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 22

Varėnos choras „Harmonija“ tarptautiniame chorų konkurse laimėjo Sidabro diplomą

Dvyliktus metus skambiai gyvuojantis Varėnos kultūros centro mišrus choras „Harmonija“, vadovaujamas veiklios, idėjų ir energijos nestokojančios vadovės Ilonos Zalanskienės, sėkmingai koncertuoja ir laurus skina ne tik savo krašte, bet ir užsienio šalyse. Šįkart „Harmonijai“ teko garbė dalyvauti tarptautiniame chorų konkurse ,,LISBON SINGS 2023‘‘, vykusiame Portugalijos sostinėje Lisabonoje, ir savo kategorijoje laimėti Sidabro diplomą.
„Harmonijos“ vadovei Ilonai Zalanskienei įteiktas Sidabro diplomas
„Harmonijos“ vadovei Ilonai Zalanskienei įteiktas Sidabro diplomas / Rūtos Averkienės nuotr.

Konkursas-festivalis suvienijo 35 chorus iš 16 pasaulio šalių. Čia jie dėl chorų „Oskarų“ varžėsi įvairiose kategorijose. Varėniškiai puikiai atstovavo ne tik Varėnos kraštui, bet ir Lietuvai, nes buvo vienintelis choras iš Lietuvos. Pasirodymus vertino iš įvairių šalių atstovų – profesionalių vertintojų – sudaryta komisija.

Lisabonoje „Harmonija“, kuriai vadovauja Ilona Zalanskienė, chormeisterė Loreta Tiškienė, skambiai "skraidino" lietuvių ir užsienio kompozitorių kūrinius.

Rūtos Averkienės nuotr./Choras „Harmonija“
Rūtos Averkienės nuotr./Choras „Harmonija“

„O mes stovėsim ir nedrebėsim, mes visus nugalėsim!“, – įspūdingai dainavo šaunusis choras. Šie lietuvių liaudies dainos „O kai sauliūtė tekėjo“, kurią išplėtojo kompozitorius Donatas Zakaras, žodžiai puikiai liudija harmoniečių užsispyrimą nuolat tobulėti. Varėniškių dainos sulaukė ir komisijos plojimų įspūdingame konkursiniame pasirodyme, vykusiame Lisabonos universitete, ir žiūrovų ovacijų Draugystės koncerte, vykusiame pačioje Lisabonos širdy – istoriniuose Casa di Alentejo rūmuose. Dėmesį patraukė dirigentės muzikalumas, artistiškumas ir stiprus ryšys su dainininkais. Pasak žiūrovų, varėniškiai dainavo širdimi, o jų sudainuotos melodijos įsimins ilgam.

Konkurso organizatoriai ir žiūrovai įsiminė išskirtinai nuotaikingą ir artistišką „Harmonijos“ pasirodymą, negailėjo komplimentų vadovei I.Zalanskienei ir choristams. „Bravo!!!“, – skandavo salė.

Įvairių šalių chorinė muzika gražiausiose Portugalijos sostinės vietose skambėjo kelias dienas, ir tai sukūrė ypatingą šventinę nuotaiką visoje Lisabonoje.

Baigiamajame konkurso renginyje, vykusiame daugiau kaip pusantro tūkstančio žiūrovų talpinančioje Lisabonos universiteto koncertų salėje, choro vadovei I.Zalanskienei buvo įteiktas Sidabro diplomas.

„Vykti į chorų konkursą Lisabonoje svajojom seniai. Dar kartą norėjom pasitikrinti save ir palyginti, kaip mes, choras iš nedidelio Varėnos miesto, atrodysim kitų šalių chorų kontekste. Džiaugiamės, kad taip garsinam Varėnos vardą užsienyje“, – sako choro vadovė.

Choristams smagu būti įvertintiems. Jie džiaugiasi galėdami dainuoti „Harmonijoje“, kartu atstovauti Varėnos kraštui ir Lietuvai užsienio šalyse vykstančiuose konkursuose, festivaliuose ir koncertuose.

Kelionėje po Portugaliją „Harmonijos“ choristai visi drauge žavėjosi nuostabiu šios šalies kultūriniu ir istoriniu paveldu. Labai turiningose ir smagiose ekskursijose sostinės senamiestį ir istorines vietoves parodė Portugalijoje devyniolika metų gyvenanti gidė Ernesta.

Rūtos Averkienės nuotr./Choras „Harmonija“ Portugalijoje
Rūtos Averkienės nuotr./Choras „Harmonija“ Portugalijoje

,,Mes ne tik dainavome, bet turėjome galimybę aplankyti žymiausius Lisabonos bei Portugalijos objektus ir vietas, kurios paliko neišdildomų įspūdžių. Susipažinome su jų istorija, tradicijomis ir šiuolaikiniu gyvenimu, skanavome vietinės virtuvės patiekalų“, – sako choro „siela‘‘ I.Zalanskienė.

Choro koncertinėje kraitėje – jau šimtais skaičiuojami koncertai bažnyčiose, koncertų salėse, lauko estradose ir kitose įspūdingose erdvėse Varėnos krašte, Lietuvoje ir užsienio šalyse – Lenkijoje, Čekijoje, Maltoje, Ispanijoje, Vokietijoje, Portugalijoje.

Apdovanojimai – taip pat įspūdingi. Praėjusiais metais ,,Harmonija“ į Varėną parskraidino aukščiausią Lietuvos mėgėjų meno apdovanojimą – ,,Aukso paukštę“, tapę nominacijos „Geriausias suaugusiųjų choras ir vadovas“ laureatais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius