-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Agnė Auželytė: „Feminizmas man – savaime suvokiama realybė“

Jau įsibėgėjęs šių metų „Baltojo kaspino“ festivalis nežada sustoti ir šį šeštadienį kviečia į netradicinės grupės netradicinį koncertą. Merginų duetas išties skambiu pavadinimu „Vagittarius Rising“ žada surengti (ne)tikrą koncertą, kurio dėmesio centre – feministiniai atspalviai. Kadangi tai bus pirmasis šio dueto pasirodymas Lietuvoje, viena iš jo įkūrėjų – Agnė Auželytė, mielai sutiko trumpai papasakoti apie grupės gimimą, veiklą bei pasidalinti savo nuomone apie festivaliui artimas idėjas.
Grupė  „Vagittarius Rising“
Grupė „Vagittarius Rising“ / Organizatorių nuotr.

– Kuriuo gyvenimo tarpsniu atradote save muzikoje?(norėtųsi platesnio atsakymo, kodėl būtent tada, kas pasikeitė, kuo muzika patraukė, ar tai tik hobis, ar jau ir pragyvenimo šaltinis..?)

– Menininkės karjerą pradėjau nuo šiuolaikinio šokio, kuris kaip žanras yra mano specialybė. Po studijų Škotijoje, persikrausčius gyventi į Berlyną susidomėjau improvizacija, pradėjau eksperimentuoti, maišyti skirtingas meno rūšis. Tarpdiscipliniškumas gana būdingas šio miesto kūrybiniam klimatui. Muziką atradau visai neseniai, prieš maždaug metus. Tikrai nelaikau savęs profesionale muzikante ir kol kas neturiu tikslo tokia tapti, tačiau tai tapo vienu iš įrankių kuriant performansus, spektaklius.

– Papasakokite, kaip susikūrė jūsų grupė. Nuo ko prasidėjo jos veikla? Kaip vertinate savo patirtį muzikinėje sferoje?

– Mūsų grupė susikūrė 2015 metais) kartu su kita nare Shelley Etkin dirbom ir rezidavome kaip menininkės festivalyje Ponderosa, Vokietijoje. Turbūt prie vakarienės stalo, neformalioje aplinkoje kalbėjome apie visų slaptą ir turimą svajonę groti grupėje.

Tada juokais ir sukūrėme „Fake Band“ (liet. netikra grupė) ir visą „sistemą“ (gali būti kabutėse) kaip apsimesti roko žvaigžde ir staigiai susikurti visą “(ne)tikrą muzikinę karjerą”. Mūsų pačių didelei nuostabai tai suveikė, nes ne užilgo grojome Berlyno baruose ir klubuose. Taigi, visa mūsų grupės veikla tam tikra prasme yra ir socialinis eksperimentas bei kūrybinis tyrimas.

– Kaip gimė grupės pavadinimas ir ką simbolizuoja išties netradicinis žodis “Vagittarius”?

– Vagittarius turi dvi nuorodas – astrologiją ir feminizmą. Kūryboje dažnai žaidžiame su visuomenėje kontraversiškai vertinamais žodžiais ir fenomenais. Kaip, pavyzdžiui, astrologija. Mūsų „netikra grupė“ veiklą pradėjo mėnulio pilnačiai būnant Šaulio (angl. Sagittarius) ženkle. Nors didelės reikšmės tam nesuteikėm, tuomet festivalyje viešėjęs menininkas Kentaro Kumanomido paaiškino, kad Šaulio ženklas simbolizuoja nepriklausomybę ir greitai „perdarė“ Sagittarius į Vagittarius.

– Kokiam žanrui priskirtumėte savo atliekamus kūrinius? Ar pati kuriate muziką ir žodžius?

– Mes šokinėjame tarp skirtingų žanrų: pop, dream pop, punk rock, lo-fi, indie rock. Muziką ir žodžius kuriame kartu su Shelley. Tačiau čia verta paminėti, kad mes apskritai šokinėjame tarp žanrų kaip meninis duetas, taigi ir muziką, ir “koncertą” naudojame kaip eksperimentines formas.

– Apibūdinkite savo klausytojus. Galbūt turite ištikimiausių gerbėjų ratą?

Pirmieji mūsų klausytojai buvo gal dešimt ar penkiolika žmonių stebėję mūsų pasirodymą ant nebaigto namo stogo Ponderosos šokio festivalio vadybininkės būsimuose namuose už miesto. Koncertas su gitarom ir surūdijusiu antikvariniu sietynu vidury statybų buvo gimtadienio dovana. Šiandien Berlyne turbūt priskirtume save eksperimentinei scenai, dėl to didelė dalis mūsų klausytojų-žiūrovų yra menininkai. Taip pat politiškai aktyvūs žmonės, kiti aktyvistai. Teko koncertuoti renginiuose, kuriuose išreiškiamas palaikymas kovai už moterų teisę į aborto laisvę, žmogaus teises. Tiesa, kai kurie draugai ištikimai lankosi visuose koncertuose dar nuo performanso statybose laikų.

– Kur koncertuojate dažniausiai? Lietuvoje ar užsienyje? Kiek pasirodymų apytiksliai surengiate per mėnesį/metus?

– Lietuvoje koncertuosime pirmą kartą. Dažniausiai koncertuojame Berlyne, kur turbūt surengiame skirtingus pasirodymus kartą per mėnesį. Šią žiemą taip pat repetuojame Suomijoje, Helsinkio teatro mokykloje bei ruošiamės „FRESH“ festivaliui San Franciske (JAV).

VIDEO: Vagittarius Rising Kaune @ORIXO

– Kodėl pasirinkote atvykti į „Baltojo kaspino“ festivalio renginį? Ką jis jums reiškia?

Pernai man teko dalyvauti festivalyje su projektu „Dinner with Simone“, taigi šiemet tęsiame bendradarbiavimą. Festivalį vertinu kaip labai reikalingą iniciatyvą.

– Kokią rolę feminizmas atlieka jūsų gyvenime?

– Norėčiau sakyti, kad šiandien feminizmas man savaime suvokiama realybė, kaip, sakykime, demokratija. Bet, žinoma, viskas nėra taip paprasta ir puikiai matome, kaip, tarkime, po JAV prezidento rinkimų net ir demokratija Vakarų pasaulyje nebe atrodo tokia nepajudinama. O dar yra skirtingi kontekstai, kurių dėka feminizmas atlieka labai skirtingą vaidmenį mano gyvenime Lietuvoje, Berlyne, teatro pasaulyje ar šeimoje prie Kalėdų stalo.

– Ar galėtumėte teigti, jog savo kūryba prisidedate prie feminizmo puoselėjimo?

– Tikrai taip, mes tiesiogiai nagrinėjame ir kvestionuojame feminizmo temą. Mūsų kūryba smarkiai įtakojo tokios grupės kaip „Bikini Kill“ ir „Riot Girrl “ judėjimas, bei daugybė kitų menininkių, kurias būtų galima priskirti trečiajai feminizmo bangai, kuri prasidėjo ankstyvais devyniasdešimtaisiais ir tęsiasi iki šiandien.

Organizatorių nuotr./Grupė  „Vagittarius Rising“
Organizatorių nuotr./Grupė „Vagittarius Rising“

Pirmosios bei antrosios feminizmo bangų tikslai buvo paremti pagrindinėmis žmogaus teisėm: siekiant balsavimo teisės, lygaus užmokesčio, teisės turėti ir valdyti nuosavybę ir t.t. Tuo tarpu trečioji banga siekia iš naujo apibrėžti, ką reiškia sąvoka feministė, kaip matome ir pristatome moterį medijose, žiniasklaidoj, kaip kalbame apie moterį apskritai. Trečioji banga siekia toliau griauti lyčių stereotipus, priimti queer teoriją, kovoti su smurtu lyties pagrindu, atpažinti seksizmą bei keisti sistemas ir kalbines formas, kurios jį gina. Feminizmas šiandien daug įvairesnis ir daugialypis.

Tačiau atsakant į sąvoką „feminizmo puoselėjimas“, noriu pridėti, kad aš, Shelley, kaip ir bet kuri kita moteris, užduodama ar atsakydama į interviu klausimus, laisvai dalindamasi savo nuomone, ar lipdama ant scenos, prisideda prie feminizmo puoselėjimo. Turime nuolat grįžti prie šito suvokimo, nes Lietuvoje vis dar dažnai neįprasta naudoti feminizmą kaip sąvoką, apibrėžti lygias lyčių galimybes, o ne kažkokius nesuvokiamus raganų burtus ar piktas moteris.

– Ką, jūsų nuomone, galime daryti kiekvienas iš mūsų, kad “Baltojo kaspino” vizija taptų realybe?

– Pirmiausia turime suvokti, kad gyvename visuomenėje, kurioje smurto kultūra yra realybė. Turime nustoti būti apatiški jai ir nesistengti atsiriboti, tarsi mūsų tai asmeniškai neliečia. Taip pat svarbu save ir kitus šviesti, apsibrėžti kartu, kas yra smurtas, kokios yra smurto rūšys, kaip jis veikia, tik tada galime atpažinti smurtines situacijas ir su jomis kovoti.

Organizatorių nuotr./Grupė  „Vagittarius Rising“
Organizatorių nuotr./Grupė „Vagittarius Rising“

Visi norintys apsilankyti nemokame „Vagittarius Rising“ pasirodyme yra laukiami:

KUR? – Muzikos klube „ORIXO“, Jonavos g. 40, Kaunas;

KADA? – Gruodžio 3 dieną, 19 valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius