-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 20

Folkloro festivalyje – nuo trankių naktišokių iki grojančių verpimo ratelių

Kitą savaitę, gegužės 27-30 d. organizuojamas jau 38-asis tarptautinis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“. Festivalyje, kuriame įdomaus sau ras ir jaunas, ir senas, šiemet bus gausu naujovių.
Viktoras Diawara
Viktoras Diawara / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus etninės kultūros centro direktorė Milda Ričkutė tarp svarbiausių naujienų paminėjo ketvirtadienį 21 val. šv. Ignoto Bažnyčioję įvyksiantį renginį „Verpimo ratelių sutartinės“.  Analogų pasaulyje neturintį pasirodymą rengia grupės „Skamp“ narys Viktoras Diawara, skulptorius Mindaugas Tendziagolskis ir audiovizualinio meno kūrėjas Vaclovas Nevčesauskas.

„Trys verpimo rateliai leis skirtingus garsus. Reikia tarpusavyje susiderinti, nes tai nėra paprastas procesas. Ruošiamės, repetuojam naktim. Tikimės , kad projektas sudomins žmones“, – apie folkloro, elektroninės muzikos ir vizualinių projekcijų sintezę kalbėjo V.Diawara. 

Kita festivalio įdomybė – tris naktis alaus restorane „Alaus namai“ truksiantys naktišokiai, sukviesiantys visus, kurie nestokos energijos po vakarinių renginių. „Legaliai suteikiame jaunimui galimybę šokti per visą naktį“, – teigė M.Ričkutė.

Festivalyje taip pat lankysis svečių iš užsienio: viduramžio muzikos grupė iš Baltarusijos „Stary Olsa“, Kipro elektros tinklų folkloro ansamblis, jaunimo dėmesio tikintys sulaukti dūdmaišių ir būgnų grupė „Auli“ iš Latvijos, vaikų folkloro grupė „Opincuta“ iš Moldovos, tradicinių šokių studija „Ekton Korka“ iš Udmurtijos, folkloro grupė „TaRUTA“ iš Ukrainos, bei svečiai iš Žaliojo Kyšulio Respublikos Bawtuquinhas PBS – Rythem and Drums of Cape Verde. Dar vienas netradicinis pasirodymas – lietuvaitės ir Mozambiko atstovo duetas „RamintaRavioly“. Duetas susikūrė tik šių metų pradžioje Berlyne. 

Tris dienas Vilniaus Rotušės aikštėje vyks tautodailininkų mugė „Darbas meistrą giria“. Amatininkų miesteliu kuriam laikui pavirtusioje Rotušėje bus galima išvysti plušančius akmentašius, kalvius, juostų pynėjus, keramikus ar medžio drožėjus.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Gražina Kadžytė
Etnologė G.Kadžytė kviečia į pasakojamosios tautosakos, juokų, anekdotų ir melų vakarus.
Į „Alaus namus“ smagiai pakalbėti ir pasiklausyti kitų istorijų kviečia etnologė Gražina Kadžytė. Pasak Gražinos, senovėje nei vienos šventės neapsieidavo be kalbėjimų, o dabar ši tradicija yra gerokai primiršta. Ketvirtadienį 21 val. renginyje „Grįžta vyrai“ bus dalijamasi pasakojamosios tautosakos karo tema istorijomis. Penktadienį tuo pačiu metu vyks anekdotų ir melų vakaras „Buvo buvo, kaip nebuvo“. Pasak etnologės, čia sau vietą ras istorijos apie žūklę, medžioklę ir moterų meilės paieškų istorijos.

Mažiausiems festivalio lankytojams skirta vaikų folkloro šventė „Saulytė“. Koncerte dalyvauja vaikų ir jaunimo folkloro grupės iš įvairių Lietuvos kampelių bei svečiai iš Moldovos.
 

Festivalį 18 val. sekmadienį vainikuos koncertas „Uliokim, broliukai!“, kuriame turėtų pasirodyti visi festivalio dalyviai.

M.Ričkutės teigimu, šiam festivaliui įgyvendinti Vilniaus etninės kultūros centras iš Kultūros ir švietimo ministerijos gavo 50 tūkst. litų. Dar dviem tūkstančiais didesnę sumą tikimasi gauti iš Vilniaus miesto savivaldybės.

Visą festivalio programą galite rasti čia: http://www.etno.lt/index.php/lt/skamba-skamba-kankliai/241-ssk2010

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius