Kodėl jūrinei šaliai būtina turėti nacionalinę žuvį, kas gali pretenduoti į tokį titulą, ir kuo jis įpareigoja? Apie tai viešbučio „Old Port Hotel“ konferencijų salėje diskutuos mokslininkai, žvejai, verslininkai ir kitų sričių atstovai.
Planuose – ne tik nacionalinės žuvies rinkimai, o ir rekordas – milžiniškas kunkuliuojančios žuvienės puodas.
„Turime nacionalinę sporto šaką, patiekalą, paukštį. Tai kodėl neturėti ir savo nacionalinės žuvies? Nuo neatmenamų laikų žuvis lietuvių mityboje užėmė svarbią vietą. Ji dažnai minima mūsų tautosakoje, o ir papročiai mūsų glaudžiai siejasi su žuvimi. Ypač pajūrio ar pamario krašte“, – pasakojo vienas iš renginio sumanytojų, prodiuseris Gintaras Bendžius.
Vien nacionalinės žuvies rinkimais nežadama apsiriboti. Planuose – ir tradicinė žuvies diena.
„Kasmetinę šventę norėtųsi rengti ne vasarą, kuomet pajūryje ir taip daug renginių, o pavasarį, kada atbunda gamta, šeimos patraukia prie vandens telkinių.
Ir šventė turėtų būti pajūryje ar pamaryje, pasitinkant su laimikiu grįžtančius žvejus. Susirinkusieji galėtų ragauti dar nematytų žuvies patiekalų, bendrovės pristatytų savo produkciją“ – planus dėstė Gintaras Bendžius.
Neatmetama galimybė ilgainiui sumušti ir rekordą – išvirti milžinišką puodą žuvienės.