Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Jaunojo dizainerio prizas 2016“: išrinkite geriausią produkto dizaino kategorijos darbą

Jau šeštą kartą rengiamas konkursas „Jaunojo dizainerio prizas“ kviečia išrinkti, publikos nuomone, geriausius produkto, komunikacijos ir mados dizaino projektus. Balsuokite už Jums labiausiai patikusį darbą kiekvienoje kategorijoje ir nulemkite, kam atiteks „15min.lt“ įsteigti prizai.
Agnė Vyšniauskaitė: T-LAB gyva lietuviškos arbatos laboratorija
Agnė Vyšniauskaitė: T-LAB gyva lietuviškos arbatos laboratorija

Lukas Avėnas: Ako – triratis motociklas

Triratis motociklas „AKO“ sujungia geriausias motociklų (laisvės jausmas, greitėjimas, mažesnės dagalų sąnaudos, palinkimas posūkiuose, vairavimo natūralumas, maži matmenys, paprastesnis parkavimas) ir automobilių (saugumas, galimybė slysti šonu, galimybė važiuoti patogiai bet kokiu oru, galimybė saugiai vežti vaikus) savybes. Siekiame vairuotojams suteikti natūralaus judėjimo jausmą, neprarandant visiškos kontrolės ir taip, užtikrinant saugumą, vairavimą paversti malonumu. Išskirtines savybes šiai transporto priemonei suteikia ne tik palinkstanti važiuoklė, bet ir inovatyvi išvaizda bei nematyti dizaino sprendimai.

Variklis, kaip ir motocikluose, yra transporto priemonės išorėje, todėl jį lengva remontuoti arba išvis pakeisti. Taip mes pasiliekame galimybę naudoti ir elektrinius variklius ir prikelti senesnių motociklų variklius naujam gyvenimui ir išnaudoti bet kokias naujas variklių technologijas, kurios atsiras artimoje ateityje. Durys yra nustumiamos atgal ir galima važiuoti su atidarytomis.

VIDEO: Lukas Avėnas: Ako – triratis motociklas

Aistė Bankauskaitė: Lazerinio mikroapdirbimo įrenginio dizainas

Užsakovas: įmonė UAB Elas, gaminanti specializuotas mikroapdirbimo sistemas. Bakalaurinio baigiamojo darbo tikslas – suprojektuoti funkcionalų ir patrauklų lazerinio mikroapdirbimo įrenginio korpusą, siekiant patraukti pirkėjų dėmesį. Korpusas suprojektuotas atsižvelgiant į vidinę komponuotę: sukurti patogūs ir greiti priėjimai, atsidarant pagrindiniam gaubtui, šoninėms bei galinėms durelėms. Visi atidarymai yra automatizuoti, valdomi per dešiniojoje įrenginio dalyje įmontuotą valdymo pultą su jutikliniu ekranu. Valdymo pultas yra pritvirtintas prie apatinės dalies rėmo, tad atidarant gaubtą jis lieka savo pozicijoje. Įrenginys sukurtas naudojant įmonės koloritą. Inspiracija formai kilo iš lazerio spindulių: linijos ir taško pagalba imitavus spindulius ir sukirtus juos įvairiomis kryptimis, išgautos naujos formos.

Agnė Vyšniauskaitė: T-LAB gyva lietuviškos arbatos laboratorija

T-LAB tai edukacinis, Lietuvą ir lietuvišką arbatą tarptautiniuose renginiuose reprezentuojantis projektas. Arbatos sala puoselėja senolių patvirtintas sveikatingumo tradicijas, stengiasi jas išsaugoti ir pristatyti visuomenei nauju, šiuolaikišku pavidalu.

VIDEO: Agnė Vyšniauskaitė: T-LAB gyva lietuviškos arbatos laboratorija

T-LAB kiekvieną įtraukia į savarankišką arbatos gamybos procesą, kurio metu vartotojas gamina arbatą pagal savo sveikatos poreikius. Objekte reikalingų arbatos gamybai priedų išdėliojimas paremtas žmogaus pažintiniais pojūčiais rega-uoslė-lytėjimas-ragavimas, kurie sukuria komfortabilų ir nuotaikingą arbatos gamybos procesą. Be gyvų žolelių, vartotojams arbatai paskaninti patiekiami tradiciniai džiovinti vaisiai ir uogos bei tikros lietuviškos ruginės duonos šaukšteliai. Projektas sudarytas iš trijų atskirų segmentų, todėl laisvai gali būti transportuojamas po įvairias erdves. Arbatos saloje yra integruota karšto, arbatos gamybai tinkamo 65-70 C laipsnių, vandens temperatūros palaikymo sistema, tad objektas nėra „pririštas“ prie elektros ir vandentiekio sistemų. Gamindamasis arbatą žmogus nesugaišta daug laiko, turi galimybę atitolti nuo rutinos, susipažinti su lietuviškomis žolelėmis. Arbatos gamyboje kaip ir gyvenime – svarbiausia nebijoti eksperimentuoti!

Austėja Platūkytė: Zero Waste – gyvenimo būdas be atliekų

„THAT’S IT“ pakuotės yra eksperimentinio proceso rezultatas, kurio metu vadovavausi Zero Waste filosofija ir pati gyvenau šį gyvenimo būdą. Sukurtos pakuotės iš naujos, biologiškai suyrančios medžiagos yra skirtos organiškai kosmetikai. Tai alternatyva nenatūraliam plastikui. Medžiaga puikiai laiko formą, nepraleidžia vandens ir apsaugo viduje esantį produktą, yra lengva ir sunkiai pasiduoda gniuždymui. Medžiaga yra visiškai organiška ir kompostuojama, nes pagaminta tik iš dviejų natūralių ingridientų – agaro, ištirpinto vandenyje ir kalcio karbonato bei impregnuota augaliniu emulsiniu vašku. Sunaudojus produktą, pakuotę galima tiesiog išmesti į savo kompostą ar į dirvožemį kaip trąšą, sulaikančią vandenį. Net išmetus „THAT’S IT“ pakuotes į gamtą kaip atliekas, veikiamos natūralių procesų ir mikroorganizmų, jos vėl taptų gamta, formuodamos naujus kreidos uolienų klodus, nebūtų žalingos aplinkai ar kitoms gyvybėms.

Pakuočių dangteliai pritvirti apjuosiant konteinerį natūralios gumos juostele.

Prie galutinio sprendimo priskiriamas ir organiškos kosmetikos gamybos procesas bei tam reikalingi įrankiai. Tai – kosmetikos laboratorija namuose, kurioje natūralūs ingridientai yra maišomi ir transformuojami į kūno priežiūros produktus, ieškant tinkamiausio individualaus recepto. Laboratorija atskleidžia kaip paprasta yra pačiam gamintis kosmetiką – nebūtina turėti specialių įrankių, visi objektai yra randami namų virtuvėje.

VIDEO: Austėja Platūkytė: Zero Waste – gyvenimo būdas be atliekų

Eksperimentai su medžiagomis yra neatsiejama galutinio sprendimo dalis – noriu parodyti kokie procesai vyksta prieš kažkam tampant galutiniu produktu.

Gabrielė Ugnė Petrauskaitė: „Skaros sekančios pasakas“

Vaiko ir senelių santykių glaudumas yra idėjinis mano projekto pagrindas. Ieškojau sąsajos ir jungties, kuri padėtų sukurti tarpusavio ryšį. Ryšio perdavimo objektu tapo skara, kuri komunikuoja per pasakos formą. Skara yra pakankamai statiškas fizinis objektas, todėl įdomus uždavinys buvo organiškai suderinti dinamiką ir statiką kartu. Praturtintos realybės principas padėjo sujungti dinamines animacijas su statiškomis iliustracijomis, esančiomis skaroje. Lietuvių liaudies stebuklinės pasakos turtingos mistiškų simbolių, stebuklingų daiktų bei gamtos motyvų – visa tai tapo svarbiais elementais kuriant pasakų iliustracijas. Visų pasakų iliustracijos yra mano asmeninė interpretacija, kuri laisvai leido ieškoti kitokių formų ir jas deformuoti, jungti neįprastas detales su įprastais objektais.

Pasaka – tarsi tikrovės fikcija, kurioje gyvena skirtingų formų personažai ir daiktai. Įdomiu uždaviniu tapo perkelti pasaką į visiškai priešingą platformą nei knyga. Praplėčiau matymo ribas sukurdama kitą virtualią platformą, kurioje iliustracijos trumpam atgyja. Užkoduodama iliustracijas skarose jose paslėpiau judančias animacijas. Animacijos pratęsia pasakos istoriją, padeda ją papasakoti remiantis svarbiausiais įvykiais. Animacijas praturtinau natūraliais gamtos garsais, padedančiais lengviau pajusti gamtinių formų dinamiškumą, kintamumą. Vandens bangų garsas ir su juo veikiantys judančių bangų elementai sudaro tarsi du juslinius dirgiklius, į kuriuos reaguoja žmogaus rega ir klausa tuo pačiu metu. Rezultate graži idėja pavirto į išskirtinį produktą, turintį edukacinę, estetinę bei funkcionalią pusę.

VIDEO: Gabrielė Ugnė Petrauskaitė: „Skaros sekančios pasakas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius