-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinis Lietuvos ir Nyderlandų menininkų projektas: kaip dizainas keičia Panemunę?

„Panemunė action” yra Užupio meno inkubatoriaus organizuojamas jungtinis Lietuvos ir Nyderlandų projektas, kurio tikslas – pažvelgti į dizainą naujai, taikyti jo principus platesniuose, iš pirmo žvilgsnio su dizaino sritimi nesusijusiuose kontekstuose.
Corradino Garofalo
Corradino Garofalo

Dvylikos narių grupė, kurią sudaro Eindhoveno (Nyderlandai) dizaino akademijos ir Vilniaus dailės akademijos absolventai, dalyvauja rugsėjo 19–29 d. Panemunės pilyje vykstančiame meniniame tyrime bei kūrybinėse dirbtuvėse, kurių rezultatą bus galima išvysti baigiamojoje parodoje rugsėjo 29 d. nuo 19 val. Vilniuje, Geležinkelio g. 6.

„Panemunė action” yra tarptautinio projekto, siekiančio suburti skirtingų dizaino mokyklų praktikas, tęsinys. Pirmoji jo dalis vyko 2014 m. Nidoje, kurio metu buvo tyrinėjamas Kuršių nerijos kraštovaizdis, gilinamasi į jos identitetą. Šiais metais Eindhoveno absolventų komandą sudaro nariai iš Italijos, Ispanijos, Katalonijos, Norvegijos ir Australijos.

Vytautas Gečas
Vytautas Gečas

Eindhoveno dizaino akademijos metodika remiasi konkretaus dizaino objekto specifika – kiekvieno projekto metu tyrimai yra vykdomi jo paties kontekste ir kuo platesniu rakursu, atsižvelgiant į lokaciją, medžiagiškumą, tradicijas, vietos socialines ir kultūrines, politines aplinkybes. Ne mažiau svarbios yra ir kiekvieno projekte dalyvaujančio dizainerio emocinės, meninės bei unikalios reakcijos, kurios išgrynintos virsta dizaino sprendimais. Vis dėlto projekto dalyviai nėra orientuojami vien į rezultatą – tiek pat reikšmingas yra ir pats procesas, mokantis dizainerius kliautis savo kūrybiniais impulsais ir pasiduoti jo tėkmei.

Tokiu pačiu principu vyksta ir produkto dizainerio Vytauto Gečo ir meno istoriko, žurnalisto, Eindhoveno dizaino akademijos dėstytojo Koen Klein kuruojamas projektas „Panemunė action”. Į mažas grupeles susibūrę projekto dalyviai bando nauju žvilgsniu pažvelgti į Panemunės miestelio gyvenimą.

Kuo vietos gyventojai verčiasi? Kokie ryšiai juo sieja? Koks yra jų santykis su gamta ir turtinga istorine praeitimi? Ar čia vis dar puoselėjami tradiciniai amatai, maisto gamyba bei architektūra? Ar tokiame miestelyje galima aptikti bendro šalies augimo ženklų? Atsakymai į šiuos bei daugelį kitų tyrimo klausimų atsispindės projekto rezultatuose – baigiamuosiuose dizainerių darbuose.

Iki kūrybinių dirbtuvių pabaigos likus vos keletui dienų, „Panemunė action” dalyviai apie būsimą parodą kol kas užsimena tik tiek – rezultatas gali maloniai nustebinti. Vanduo, šviesa, užfiksuoti prisiminimai ir dainos – šie elementai Panemunės istorinių pastatų sienas prakalbino naujai atrastais ir netikėtais dizaino sprendimais.

Ekspozicijos lankytojai bus kviečiami įsitikinti, kad dizaino tyrimų laukas gali apimti ir meno, politikos, socialines sritis. Kartu projekto iniciatoriai tikisi, kad ši paroda taps įkvėpimo šaltiniu ateities dizaineriams, susiduriantiems su amžinu klausimu: „Ką dar gali dizainas?”

Paroda veiks iki spalio 1 d.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus dailės akademija, Nyderlandų architektūros ir dizaino fondas (Stimuleringsfonds).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius